SPP-ului iar îi vine să fie rău cu Epoch Times
alte articole
Azi, 3 decembrie 2013, la ora 11:30.
Universitatea Bucureşti a găzduit ceremonia de acordare a distincţiei Doctor Honoris Causa, preşedintelui senatului italian Pietro Grasso, cunoscut pentru activitatea sa anti-mafia.
Florin Eşanu, fotoreporter, cu 18 ani vechime în presa centrală, cât şi Ioana Florea, reporter, au avut ocazia să experimenteze pe pielea proprie cât de greu este să lupţi "cu practicile mafiote."
Ajunşi la faţa locului pentru a transmite ceremonia, ce-i drept fără acreditare prealabilă, cei doi s-au înscris regulamentar pe o listă suplimentară de acreditări. În ciuda acestui lucru, reporterii noştri au fost presaţi de jandarmi şi ceva personal musculos în civil, să părăsească atât clădirea, cât şi curtea Facultăţii de drept, deşi aceasta era la acel moment plină de oameni. Cu alte cuvinte, discriminare.
Ioana Florea, reporter ETR, despre incident:
"Am ajuns la ora 10:45 la eveniment. La etajul 1 la intrarea în sală era o masă cu material pentru presă şi câteva liste de înscriere. Era acolo şi o uşă de securitate, care încă nu era pusă în funcţiune. Intrarea în sală era supravegheată de doi ofiţeri în civil, îmbrăcaţi în costume gri de sub sacourile cărora ieşeau căşti cu fir.
Cerând o modalitate de a ne acredita la faţa locului, ni s-a spus să aşteptăm pe cineva din partea organizatorilor pentru că ajunsesem prea devreme. După 1 minut a apărut un grup de domnişoare, iar organizatoarea a început să ne ceară datele pentru a ne înscrie pe o listă suplimentară. Am spus că suntem de la presă, iar ei au întrebat dacă suntem de la Agerpres „pentru că doar ei au confirmat”.
Am scos legitimaţiile şi i le-am dat. Ni s-au cerut şi CNP-urile şi numerele de telefon. A urmat o discuţie despre unde va sta presa în sală etc.
La vederea legitimaţiilor, un ofiţer în civil (care s-a prezentat de la SPP) a devenit dintr-o dată atent şi a început să dea telefoane în grabă. Fotograful nostru a luat materialele de presă, mi-a dat şi mie un exemplar, ne-am luat buletinele, iar el a plecat să fumeze o ţigară. Eu m-am rezemat de un stâlp şi am început să citesc comunicatele de presă. În acest timp fetele de la organizare se pregăteau să primească participanţii, uşa de securitate a fost şi ea montată etc.
După 1 minut a venit lângă noi dl Mircea Sava care ne-a anunţat că era nevoie de acreditare pentru a participa la eveniment şi că trebuia făcută până pe 2 decembrie ora 12.00 şi că nu erau acceptate listele suplimentare.
Dl. Eşanu a subliniat faptul că Epoch Times a mai participat la evenimente în cadrul UB şi protocolul era că presa neacreditată se putea înscrie pe liste suplimentare. Imediat au venit foarte aproape de mine şi Florin, 3 jandarmi şi SPP-istul în costum gri care ne verificase înainte. Ne-au cerut să părăsim locul imediat. La remarca lui Florin că nu intrăm la eveniment dar că avem dreptul să rămânem pe hol, jandarmii ne-au comunicat că nu mai avem ce căuta acolo şi dacă e necesar ne evacuează.
Ofiţerul SPP, jandarmii ne-au declarat că au primit ordin să fim evacuaţi. N-au menţionat de la cine. Au vrut să ne ducă afară pe o scară din dos, în acest timp am solicitat să fim adăugaţi în baza de date a UB pentru viitoare evenimente şi am cerut o carte de vizită de la dl. Mircea Sava, specialist relaţii publice UB.
Ajunşi la ieşirea din clădire jandarmii ne-au spus că nu avem voie nici în curte şi să ieşim în stradă. Atitudinea ofiţerilor în civil şi a jandarmilor era agresivă şi ameninţătoare.
În momentul în care am fost daţi afară din curtea Facultăţii, aceasta era plină de profesori şi studenţi, pe care SPP-ul nu i-a deranjat cu nimic. În schimb pe noi ne-au dat afară".
Lupta de clasă se ascute
Înţelegem cerinţa de securitate deosebită a evenimentului, Pietro Grasso fiind un erou al luptei anti-mafia din Italia, aşa că ne gândim că acţiunile ilegale ale jandarmilor şi ofiţerului în civil, care nici măcar n-au catadiscit să se prezinte, or izvorî din binecunoscutul exces de zel.
O întrebare rămâne - de ce n-au fost toţi daţi afară din curte - ci numai reporterii noştri?
Pe de altă parte tocmai săptămâna trecută Guvernul României a reuşit să se facă niţel de râs după ce a refuzat fără motiv ziarului nostru acreditarea în Parlament, cu ocazia evenimentelor legate de sosirea delegaţiei chineze la Bucureşti.
Refuzul ilegal de săptămâna trecută este lesne de înţeles. Difuzăm o mulţime de ştiri despre crimele comise de-a lungul anilor de regimul comunist în China. Aşa că ilegalii aciuiţi la cârma Chinei nu ne iubesc.
Agresivitatea incidentului de astăzi cade pe o rană deschisă şi este mult mai greu de înţeles, căci cu guvernul italian nu ne-am contrazis niciodată (ba în trecut am fost invitaţi chiar la recepţii la Ambasada Italiei, mulţumim!) şi nici n-am fost acuzaţi vreodată că facem parte din 'Ndragheta.
Faptul că presa n-a avut permisiunea să asiste la acţiunea jandarmilor de la Pungeşti ne pune pe gânduri. Ceauşescu a venit schimbat (în mai rău) din Coreea de Nord. Voia să implementeze societatea ideală, ca la Phenian, de s-au speriat şi securiştii. Să fi păţit şi premierul nostru ceva? O fi China contagioasă? Să ne apucăm să studiem cărţulia lui Mao, domnule Pahonţu?