ACL a depus moţiunea de cenzură "Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD" (Video)

Preşedintele PNL Klaus Iohannis şi omologul său de la PDL, Vasile Blaga, au anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că ACL a depus la Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, pe care îl acuză că urmăreşte fraudarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.
Andrei Pricopie
12.09.2014

alte articole

Klaus Iohanis şi Vasile Blaga, conferinţă de presă (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.09.2014
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times România.

Preşedintele PNL Klaus Iohannis şi omologul său de la PDL, Vasile Blaga, au anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că ACL a depus la Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, pe care îl acuză că urmăreşte fraudarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Moţiunea de cenzură este semnată de 171 de parlamentari şi se intitulează "Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!". Potrivit lui Iohannis, moţiunea de cenzură este cel mai puternic instrument la îndemâna opoziţiei, însă care poate fi folosit relativ rar şi se foloseşte pentru a atrage atenţia asupra unor lucruri deosebit de grave, chiar dacă nu neapărat sunt întrunite suficiente voturi pentru a schimba efectiv guvernul.

"După 6 luni de la învestirea Cabinetului Ponta 3, un scurt inventar al acţiunilor guvernamentale ne relevă dimensiunile dezastrului. Dezastrul economic, confirmat prin intrarea oficială a ţării noastre în recesiune tehnică, ca urmare a unui act de guvernare incompetent, lipsit de viziune care a împovărat mediul de afaceri şi a sărăcit populaţia, este completat în mod nefericit de atentatul la instituţii fundamentale ale statului, care rând pe rând au fost plasate sub dominaţia partidului - stat PSD.

Astfel, subordonarea totală a devenit politică de stat, iar la masa Guvernului nu mai avem miniştri care, prin jurământ, s-au angajat să respecte legile şi Constituţia, să apere democraţia, ci o camarilă preocupată de îndestularea clientelei politice, responsabilă cu propaganda şi cu identificarea de formule legislative toxice prin care democraţia să fie subminată, iar interesul strict politic şi de partid să primeze", reiese din textul moţiunii depuse de ACL.

Pe măsură ce se apropie campania electorală din această toamnă, toate aceste manifestări s-au radicalizat, abuzurile s-au înmulţit şi nu mai există pentru prezidenţiabilul Victor Ponta nicio stavilă în calea nevoii de satisfacere a setei de putere şi "a pohtei ce-a pohtit"- scaunul de la Cotroceni, susţine ACL.

Iohannis este de părere că Ponta "a pus la cale un plan concertat" care urmăreşte fraudarea alegerilor din noiembrie, iar premierul s-a folosit de instrumentul ordonanţelor de urgenţă pentru a-şi crea un avantaj electoral, dând ca exemplu OUG 45 şi 55.

Vasile Blaga susţine că toate acţiunile Guvernului Ponta din ultima vreme demonstrează intenţia clară de fraudare masivă a alegerilor, arătând că acţiunea a fost făcută în trei paşi, primul fiind "cel de înarmare a lui Victor Ponta" prin politizarea funcţiilor de şef al Inspectoratului General al Poliţiei şi şef al Departamentului de Informaţii pentru Apărare al Armatei şi al DGIPI. Al doilea a fost cel logistic prin emiterea de ordonanţe de urgenţă pentru a încuraja traseismul, turismul electoral şi votul multiplu, iar al treilea îl constituie acţiunile de racolare "prin şantaj" a aleşilor locali.

"După 24 de ani de la obţinerea cu sacrificii imense a drepturilor şi libertăţilor democratice, guvernarea Ponta dinamitează toate progresele realizate şi întoarce România din drum, plasând-o într-o zonă gri a ţărilor cu deficit de democraţie. În numele interesului meschin de a vă menţine la putere şi de a vă perpetua această putere prin câştigarea preşedinţiei României, terfeliţi statul de drept, schimbaţi în mod mârşav regulile jocului democratic, trişaţi mai pe româneşte, iar consecinţele sunt devastatoare", se mai precizează în textul moţiunii.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în cadrul unei şedinţe comune, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Prin adoptarea moţiunii de cenzură, mandatul de încredere acordat Guvernului de către Parlament încetează, iar executivul este demis, premierul trebuind să înainteze imediat demisia Guvernului către şeful statului. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, excepţie făcând cazul în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor