Ponta, un pas în spate în chestiunea suspendării lui Băsescu?

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu iniţiată de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, presupune nişte implicaţii interne şi internaţionale care trebuie analizate cu atenţie de PSD, iar după evaluare se va lua o decizie finală privind această chestiune.

"Suspendarea preşedintelui - şi în acest moment şi în orice moment - presupune o procedură constituţional-juridică şi politică şi presupune nişte implicaţii interne şi internaţionale. Din acest punct de vedere, pot să trec peste ceea ce simt în acest moment, şi anume faptul că orice zi fără Traian Bsăescu preşedinte e un act de dreptate la adresa românilor şi pot să asum responsabilitatea, ca prim-ministru şi candidat la Preşedinţie, a evaluării tuturor rezultatelor, efectelor, implicaţiilor unei asemenea acţiuni", a precizat Victor Ponta, citat de Realitatea.net

Prezidenţiabilul PSD a anunţat că formaţiunea pe care o reprezintă urmează să analizeze implicaţiile unei eventuale suspendării a preşedintelui Traian Băsescu, urmând ca ulterior să ia o decizie politică în acest sens.

"Nu am luat o decizie politică. În ce mă priveşte am votat pentru suspendarea lui în 2007 şi 2012. Din punct devedere moral şi social nu poate să plece pur şi simplu din funcţie, fără niciun fel de sancţiune morală. O să facem o analiză în PSD şi vom lua o decizie. Intenţia principală a fost de a trage un semnal că nu poate fi scuzat doar pentru că mai are puţin din mandat", a afirmat Ponta, care a precizat că nu este judecător suprem să zică dacă Băsescu a încălcat sau nu Constituţia.

Se poate remarca o uşoară schimbare a discursului premierului pe marginea acestui subiect. Iniţial acesta afirma că susţine demersul lui Tăriceanu pentru că "orice zi mai puţin în care Traian Băsescu rămâne preşedinte înseamnă un rău mai puţin pentru România şi înseamnă mai multă dreptate", însă acum se pare că susţinerea demersului este condiţionată de analiza care va avea loc în cadrul PSD.

Cu câteva ore în urmă, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, părea să dea primul pasul înapoi în această chestiune. Vicepremierul preciza că nu vede niciun câştig politic din acţiunea de suspendare a preşedintelui, ba, mai mult, un astfel de demers implică riscul ca suspendarea să tulbure şi mai mult apele şi să îl ajute pe Traian Băsescu.

"N-am discutat în partid iniţiativa. Personal, nu realizez cât de benefică este pentru conjunctura generală. (...) Când vorbim despre o suspendare, o să trebuiască să chemăm lumea la vot la referendum. N-aş vrea să riscăm să apară o reţinere pentru populaţie să apară la vot. Pe de altă parte, mulţi oameni întreabă de ce mai facem asta dacă pleacă oricum. Cu actuala legislaţie îmi vine foarte greu să cred că se va putea realiza cvorumul necesar pentru referendum. Nu ştiu cine e interesat să redevină Băsescu actor în campania electorală. Îmi doresc ca în campanie să discutăm despre proiecte de ţară, şi parcă n-aş prea vrea să discutăm 'Uite Băsescu, nu e Băsescu'. Deocamdată sunt contra-argmente pe care le-am gândit eu într-o zi", a afirmat Liviu Dragnea.

Teoria lui Antonescu

"Este un număr de circ destul de modest, circ electoral, prezentat de domnul Tăriceanu şi care se va termina jalnic. Cu alte cuvinte, eu am convingerea că nici PSD-ul nu va susţine acest demers, iar păgubaşii afacerii sunt Tăriceanu şi, ca de obicei, Antena 3, care se încinge foarte tare să demonstreze cine este băsist şi cine nu este băsist", a declarat fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, cu o zi în urmă.

Antonescu a precizat că Tăriceanu va realiza că "domnul Ponta şi PSD nu susţin suspendarea", iar Antena 3 "nu o să îi poată declara băsişti, şi o să schimbe subiectul". În opinia sa, această cerere a lui Tăriceanu, venită cu doar 2 luni înainte de încheierea mandatului acestuia, este un "ghiumbuşluc" care "nu este deloc cauzat de faptul că domnia sa Tăriceanu nu mai suportă abuzurile lui Traian Băsescu, ci de un interes electoral foarte bine circumscris, în care, până la un punct, domnul Ponta l-a încurajat şi l-a cauţionat".

"Fără îndoială că nu se poate face abstracţie de un anumit context şi este greu, dacă nu imposibil să explici, de asta cred că domnul Ponta nu va marşa, cum la două zile după Summit-ul NATO din Ţara Galilor, cu teme care preocupă pe toţi, nu cu cât de civilizat este domnul Băsescu pe aici, cu colegii, preşedintele României este suspendat", a mai declarat Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne