Şeful TVR acuză presiuni din zona consilierilor şi amicilor premierului Ponta

Stelian Tănase
Stelian Tănase (Epoch Times România)

Preşedintele-director general al TVR Stelian Tănase a anunţat, joi, că a fost supus la presiunii politice în cursul săptămânii de apropiaţi ai premierului Victor Ponta, în urma unui articol al lui Cornel Nistorescu, un colaborator al TVR adus de Tănase.

Ce anume l-a enervat atât de tare pe premier? În cadrul editorialului publicat pe cotidianul.ro, Nistorescu susţine că suspendarea iniţiată de şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu este o perdea de fum menită să distragă atenţia populaţiei de la performanţele dezastroase ale Guvernului Ponta astfel încât aceste lucruri să nu fie supuse dezbaterii publice. Nistorescu mai susţine că prin înfierarea lui Traian Băsescu se urmăreşte ascunderea sub preş a aberaţiilor premierului Ponta, a mânăriilor făcute de acesta cu prietenul său, deputatul PSD Sebastian Ghiţă, a abuzurilor inadmisibile de la Consiliul Naţional al Audiovizualului făcute de şefa instituţiei Laura Georgescu, precum şi a multor altor lucruri legate de redevenţe şi de tot soiul de acorduri subterane.

"Faptele – luni Cornel Nistorescu a publicat un articol în Cotidianul.ro în care critică ideea de a-l suspenda pe Traian Băsescu. Ţintele criticilor autorului sunt pe rând Traian Băsescu însuşi, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta. Se pare că articolul i-a fost arătat de un binevoitor premierului care s-a supărat foarte tare. Ceilalţi doi, nu. Cert este că am primit încă de luni dimineaţă pe email, sms, telefon, sau în direct atenţionări, mai ales din zona consilierilor şi a amicilor premierului. Nu pot să spun că mi-a făcut plăcere, dimpotrivă. Veţi spune ce legătură are cu mine articolul incriminat. În plus, Nistorescu este liber să scrie ce crede el de cuviinţă. De ce sunt presat eu, Stelian Tănase? E simplu. Nistorescu colaborează cu TVR, iar eu sunt directorul TVR. Unii cred că TVR se subordonează guvernului. Eventual, Nistorescu ar trebui dat afară", scrie Stelian Tănase, pe blogul personal.

"A apărut chiar ideea (fandacsia, zic eu ) că Nistorescu ar juca un rol prea mare pe lingă mine în conducerea TVR şi se construiesc tot felul de scenarii. Suntem o ţară de scenarişti, cert. Adevărul este că Nistorescu nu are niciun rol dincolo de propria lui emisiune. Niciunul. Sunt totuşi cîteva persoane la vîrful TVR care exercită o influenţă mult mai mare decât le dă dreptul funcţiile, valoarea, etc. dar acelea se recrutează dintre cei care reazemă uşile miniştrilor şi diverşilor lideri politici de care sunt protejaţi, fapt care îi face intangibili. Numele lor se cunosc bine în TVR", a adăugat Tănase.

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a remarcat: "Văd că Nistorescu şi Tănase se plâng de presiunile PSD asupra mass media. I-auzi...Dar când i-aţi susţinut în ultimii ani să ajungă la putere, uitaserăţi amândoi de perioada 2001-2004 cu Năstase în frunte".

Realizatorul Realitatea Tv, Rareş Bogdan, susţine că şeful televiziunii publice nu are de ce să se plângă, având în vedere că a fost pus, în această funcţie, de cei pe care îi acuză, pentru a le face jocurile. În opinia acestuia, Tănase trece prin astfel de lucruri de şase luni de zile, doar că, astăzi, nu a mai putut face faţă presiunilor.

"Nu cred că domnul Stelian Tănase ar trebui să procedeze în aşa fel, având în vedere că a fost pus, în această funcţie, de cei pe care îi acuză, pentru a le face jocurile. Trebuia să o facă de la început, când i-au impus sa îl dea afară pe Ion Cristoiu, să îşi facă grilele de programe după anumiţi prezentatori (....). Faptul că, în ultimul moment, încearcă să îşi scape pielea, acuzând că sunt presiuni din partea Palatului Victoria, asupra lui, este prea târziu. A ajuns să fie un colaboraţionist, de cea mai joasă speţă, a unui guvern care nu respectă libertatea de exprimare (...). Următorul atenţionat va fi probabil, Mircea Dinescu (...). Domnul Tănase, astăzi, nu are de ce să se plângă, pentru că asta i se întâmplă de şase luni de zile, astăzi, poate nu mai face faţă presiunilor (...)", a declarat Rareş Bogdan.