DNA demarează urmărirea penală in rem ca urmare a plângerii depuse de Iohannis pe numele lui Dragnea

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală in rem, doar cu privire la fapte, pentru abuz în serviciu în cazul controversatei ordonanţe de urgenţă care legiferează migraţia aleşilor locali, ca urmare a plângerii depuse de preşedintele liberalilor, Klaus Iohannis, pe numele iniţiatorului ordonanţei, vicepremierul Liviu Dragnea.

Iohannis, a depus marţi o plângere penală la DNA pe numele preşedintelui executiv al PSD Liviu Dragnea, pentru iniţierea controversatei ordonanţe de urgenţă care permite ca, într-un termen de graţie de 45 de zile, aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul. Aceştia se pot, practic, înscrie în alte partide politice decât cele din partea cărora au candidat.

Principala acuzaţie din plângerea penală semnată de Iohannis este cea de abuz în serviciu. Preşedintele PNL susţine că ordonanţa a adus vătămări tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi în general interesului public care vizează desfăşurarea alegerilor în condiţii de egalitate de şanse şi de legalitate.

"În fapt: în cursul lunii august 2014, numitul Dragnea Liviu Nicolae a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Procedura iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae s-a finalizat cu adoptarea OUG nr. 55/2014, care permite primarilor şi consilierilor să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul, deschizând astfel posibilitatea racolărilor politice. Consilierii locali, primarii şi şefii consiliilor judeţene au astfel la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea pentru un partid politic, o organizaţie a minorităţilor naţionale sau să devină independenţi fără a-şi pierde mandatul. Ordonanţa de urgenţă iniţiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, în lipsa unei urgenţe reale şi este de natură a afecta procesul electoral, fiind de natură să conducă la susţinerea unui anume candidat", reiese din plângerea lui Iohannis.

Preşedintele PNL invocă articolul 297 alineatul (1) din Codul penal, potrivit căruia constituie abuz în serviciu "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau persoane juridice".

O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne