De ce nu şi-a cerut Ponta scuze pentru pentru comparaţia ineptă între regimul Băsescu şi nazism

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a grăit, marţi seară, despre motivul pentru care premierul Victor Ponta nu şi-a cerut scuze pentru comparaţia sa neinspirată între regimul lui Traian Băsescu şi nazism, adresă care a stârnit un val de critici dure, inclusiv din partea comunităţii evreieşti.

"M-am uitat să văd dacă Viorel a cerut astăzi scuze comunităţii evreieşti şi, în definitiv, tuturor românilor, pentru comparaţia ineptă între regimul Băsescu şi nazism. Nope. Nada, Niente. Dar ştiţi de ce? Pentru că acum vreo două săptămâni şi-a cerut scuze pentru prostia cu popcornul. Acum o săptămână a recunoscut că a dat prea multe ordonanţe de urgenţă şi e timpul să nu mai dea (asta la observaţia ambasadelor). Azi, PSD a dat înapoi cu suspendarea şi era cât pe-aci să-şi ceară scuze românilor că i-a bruiat cu o temă de care s-au săturat până peste cap", a explicat Sebastian Lăzăroiu.

Fostul ministru al Muncii susţine că prezidenţiabilul PSD, aflat în precampanie electorală, a devenit defensiv, însă este convins că acesta va mai face greşeli până la alegeri.

"Deja se adună prea multe. Ponta nu mai deschide gura decât ca să spună o prostie şi apoi să-şi ceară scuze. A devenit defensiv. Campania lui riscă să devină un lung şi ridicol şir de gafe şi regrete. Şi, dacă vreţi să puneţi pariu cu mine, vă aştept cu drag, eu zic că-şi va mai cere iertare încă de trei ori până la alegeri. Şi încă o dată după alegeri", a mai declarat Lăzăroiu.

Duminică, premierul a susţinut că va urma "o perioadă în care trebuie pur si simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti", adăugând că "efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania".

Reacţiile nu s-au lăsat mult aşteptate, astfel că de la ppoziţie şi preşedintele României, până la preşedintele PPE, Joseph Daul, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, toţi au luat o poziţie fermă şi au condamnat comparaţia făcută de premier.

"Consider toată această propagandă împotriva declaraţiilor mele politice legate de dl Băsescu exagerată. (...) Când Traian Băsescu spune despre mine şi noi că suntem bolşevici şi comunişti, nu cred că neagă că în România s-au produs crime comise de comunişti. Singura persoană cu care trebuia să mă lămuresc — şi m-am lămurit, de aceea am şi mers la grupul minorităţilor — era dl. Vainer, care fusese indus în eroare de o propagandă apărută în presă. Mi se pare o exagerare şi cred că cei care vor să scoată bătălia politică dintre mine şi dl. Băsescu şi să o facă un caz naţional şi internaţional cred că greşesc", a afirmat Victor Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă nu regretă declaraţiile făcute, premierul a scăldat-o din nou.

În cursul acestei dimineţi, în jurul orei 11:30, ambasadorul Israelului la Bucuresti - Dan Ben-Eliezer, urma să aibă o întrevedere cu premierul Ponta. Potrivit digi24, vizita pare să fie o urmare a afirmaţiilor premierului privind nazismul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne