"300.000 de voturi PSD (la sacoşă) în tolba lui Simion" - Scandal la TV despre "planul Hrebenciuc"

George Simion (st) şi Alfred Simonis
Andrei Pricopie
23.10.2024

Presupusul plan al PSD de a "transfera" voturi către prezidenţiabilul AUR George Simion, pentru a-l împinge în turul doi alături de Marcel Ciolacu, a fost în centrul unei dezbateri TV aprinse.

Scandalul a plecat de la o postare făcută de deputatul PNL Alexandru Muraru, unul dintre comunicatorii liberalilor, susţinută la TV de colegul său Adrian Cozma.

"Că ce, că dăm noi 20 de voturi / secţie în sacoşe?! Cum? Nu am înţeles", a tunat şi a fulgerat, în emisiunea "Studio Politic", senatorul social-democrat Daniel Zamfir, care susţine că, de fapt, liberalii sunt cei care au făcut de-a lungul vremii astfel de manevre obscure. Şi aici a amintit de cazul "EBA".

În scandal s-a implicat şi reprezentantul UDMR Csoma Botond şi userista Diana Stoica.

Redăm mai jos dezbaterea din platoul Digi24:

Jurnalistă: Este mare iureş pe scena politică. PNL acuză o înţelegere între Ciolacu şi Simion, astfel încât finala prezidenţială să fie disputată între cei doi, iar PSD să câştige alegerile prezidenţiale după două decenii de eşec. Liberalii spun că planul implică voturi în sacoşă. Sunt 20 de voturi în fiecare secţie la votul de la prezidenţiale. Atacul acum a fost rânduit de la Iaşi, de Alexandru Muraru şi inflamat de Nicolae Ciucă, care tocmai ce a sugerat că Marcel Ciolacu şi Rusia au o agendă comună. Vorbim de premierul României şi, totodată, de partenerul de guvernare al PNL. Aşadar, acuzaţiile sunt extrem de grave.

Au apărut şi primele reacţii, analize şi comentarii imediat. Şi o coincidenţă, exact în ziua în care apar aceste acuzaţii grave legate de alegeri, e distribuit în spaţiul public, din zona PNL, un sondaj care îi plasează pe Ciolacu şi Ciucă pe primele două locuri în finala prezidenţială. Asta după ce, în măsurătoarea sociologică a USR de săptămâna trecută, liderul liberal nu reuşea să se claseze nici măcar în primii cinci candidaţi. Cum arată această poză a momentului, această versiune venită din zona PNL de această dată?

Domnule Cosma, vreau să fie clar dacă şi dumneavoastră susţineţi acelaşi lucru, că există un scenariu în acest moment pe care l-aţi devoalat şi dacă veţi merge spre instituţiile statului ca să verifice dacă e comisă o fraudă sau veţi urmări alegerile astfel încât să vedeţi dacă într-adevăr se fură voturi, pentru că asta aţi sugerat. De acord cu colegii, cu Alexandru Muraru şi cu Nicolae Ciucă?

Adrian Cozma (PNL): E clar că s-au făcut fraude chiar la Bistriţa. Am avut un dosar penal deschis, că mi-a venit asta în minte acum, unde clar sunt cercetări pentru exact asta, furt de voturi. Acum, probabil că PSD şi-a făcut socotelile cu cine ar fi mai bine să intre în turul 2. Asta este foarte posibil, dar eu vă spun că, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt extrem de clare şi eu stau liniştit, indiferent de scenariile care sunt astăzi pe piaţă, că PNL cu 1.150 de primari şi 11.000 de aleşi locali şi 12 preşedinţi de Consiliu Judeţean, cu siguranţă este partidul care va intra în turul 2.

Jurnalistă: Voiam să ştiu în primul rând dacă dumneavoastră sunteţi de acord şi de unde a plecat întreg atacul. Ne uităm şi înspre dumneavoastră, domnule Zamfir, ca să aflăm şi de la dumneavoastră ce se întâmplă de fapt şi cât de reale sunt acuzaţiile. Avem declaraţia lui Alexandru Muraru, cel care susţine că a fost declanşat planul Hrebenciuc în PSD într-o postare pe Facebook.

În această postare se specifică cum anume are de gând Partidul Social Democrat să ajute AUR la alegeri. Şi vorbim de 20 de voturi pe fiecare secţie de votare. Se face şi un calcul, PNL susţine că peste 300.000 de voturi vor ajunge în tolba lui Simion. Astfel că la alegeri trece şi Simion de turul întâi, trece şi Marcel Ciolacu de turul întâi şi ajungem într-o finală între George Simion şi Marcel Ciolacu.

Aici e elementul cu care toţi suntem de acord. Dacă într-un tur doi vor fi Marcel Ciolacu-George Simion, atunci Marcel Ciolacu câştigă alegerile. PNL susţine acum că este singurul scenariu în care Marcel Ciolacu va câştiga.

Haideţi să urmărim şi declaraţia lui Nicolae Ciucă: "În acest moment se încearcă foarte mult ca în turul 2 să intre liderul Partidului Social Democrat şi liderul AUR. Este opţiunea şi dorinţa Partidului Social Democrat ştiind că doar în această formulă ar putea să câştige din păcate după toate cele ce vedem că s-a întâmplat şi în Republica Moldova. Nu este doar dorinţa lor, este şi dorinţa Rusiei, motiv pentru care consider că cetăţenii României trebuie să fie cât se poate de atenţi la ceea ce ne dorim în continuare."

Domnule Zamfir, agendă comună Rusia-Marcel Ciolacu, v-a amuzat?

Daniel Zamfir (PSD): Păi, cum să nu mă amuze? Vorbeşte domnul Ciucă având în dreapta o rusofilă declarată şi, evident, nu e un secret pentru nimeni, doamna din dreapta domniei sale, ministrul Culturii, fost vicepremier al României, este un om politic cu studii la Moscova, făcute frumos, cu doctorat, am înţeles. Deci lângă o rusofilă, domnul Ciucă vorbeşte despre ce? Despre un program cu Rusia. Că ce, că dăm noi 20 de voturi în sacoşe. Cum? Nu am înţeles. 20 de voturi puse deoparte de fiecare secţie de votare. Deci vedeţi cum oamenii vorbesc din proprie experienţă. Înseamnă că PSD chiar are multe voturi şi are de dat. Asta înseamnă că Marcel Ciolacu are capacitatea să adune foarte multe voturi.

Dar ca să revenim la o treabă serioasă acum, oamenii vorbesc din proprie experienţă şi ştiu ce vorbesc, în sensul că ei aşa au făcut. Dacă vă aduceţi aminte, PNL-ul, care este astăzi majoritar PDL, a făcut asta cu Elena Băsescu. Ei au fost cei care - celebra tablă a lui Manţog, nu-i aşa? Vă aduceţi aminte că sunteţi de mult în presă - stabileau pe tăbliţa aia cum să aducă voturi pentru Elena Băsescu.

Adrian Cozma: Atunci eraţi tot în PD, nu? După aceea aţi fost în toate partidele, domnule Zamfir. Aţi fost în PD, aţi fost în ALDE, aţi fost în PNL, aţi fost în PSD. Sunteţi un aventurier politic şi acum veniţi să ne spuneţi de EBA şi de vremurile alea trecute.

Daniel Zamfir: Nu am fost în PDL niciodată. Eu n-am fost niciodată în partidul lui Băsescu. Am fost în partidul lui Petre Roman.

Jurnalistă: Ca să ne lămurim. Domnule Zamfir, mai spune PNL că e un comportament pe care PSD îl face, acesta de a muta voturi. La Iaşi, spre exemplu, la alegerile din 9 iunie, UDMR a obţinut aproape 2000 de voturi în condiţiile în care pe raza judeţului convieţuiesc 98 de maghiari. Iar la Vaslui, unde locuiesc 28 de etnici maghiari, UDMR a obţinut aproape 1200 de voturi.

Daniel Zamfir: A fost parte din planul PSD, nu-i aşa? De a vinde Ardealul ungurilor. Doamna Suciu, totdeauna am contat pe faptul că aici e o emisiune serioasă şi că se vorbesc lucruri serioase. Faptul că vorbim despre asemenea inepţii...

Jurnalistă: E o inepţie, spuneţi.

Adrian Cozma: Rezultatele sunt inepţii? Certitudinile? Toţi oamenii din secţiile de votare, în studii, toate...

Jurnalistă: Domnule Csoma Botond, sunteţi alături de noi, aţi urmărit declaraţiile din timpul zilei. Ce spune UDMR? A fost ajutat sau nu de PSD la alegerile de acum, din iunie, că asta acuză PNL.

Csoma Botond (UDMR): Domnul Muraru, de multe ori fabrică teorii ale conspiraţiei, şi asta a făcut şi acum. Pentru că domnul Muraru şi PNL au o problemă foarte mare. După toate sondajele, sigur, cu excepţia sondajului comandat de PNL, generalul nu intră în turul 2. Şi atunci, Muraru şi PNL-istii se simt încolţiţi şi purced la atac.

Asta a făcut Muraru pe Facebook. A atacat PSD-ul şi după aceea, sigur, a atacat şi UDMR prin această abordare absolut etnicistă, cum că nu s-ar putea ca un român să voteze UDMR. În foarte multe cazuri se întâmplă în România că etnici români votează UDMR şi în Ardeal, şi în vechiul regat. Nu este o noutate.

Iar pe de altă parte... domnul Cosma, la Satu Mare n-a fost votat nici de români, nici de maghiari. Doar de 40.000 de oameni.

Jurnalistă: Deci, dvs. susţineţi că e abordare etnicistă...

Adrian Cozma: Dvs. aţi îndemnat membrii PSD să voteze cu dumneavoastră, ştiţi? Asta aţi făcut la Satu Mare.

Jurnalistă: Diana Stoica, vreau şi punctul dumneavoastră de vedere în toată construcţia asta. USR e lăsat undeva deoparte. Pe de altă parte, sondajul apărut din zona PNL arată cum Elena Lasconi nu intră în turul 2. Deci şi dumneavoastră aţi pierdut.

Diana Stoica (USR): Sondajele PNL îl dădeau pe domnul Burduja câştigător la Primăria Capitalei şi a luat 7%. Mie mi-e greu să mă încred în ele. Sunt multe informaţii care, din punctul meu de vedere, sunt relevante. Da, au existat şi la alegerile anterioare, sub patronajul domnului Greblă şi sub patronajul ministrului Afacerilor Interne, care este responsabil de organizarea alegerilor şi care, din câte ştiu eu, este încă la PNL domnul Predoiu, deci au existat acuzaţii de fraude şi foarte multe cereri de renumărare, care nu au fost aprobate pentru că atât reprezentanţii PSD, cât şi PNL, din birourile electorale de circumscripţie nu au dorit acest lucru. Deci, sub patronajul domnului Toni Greblă, eu cred că orice lucru e posibil, dar...

Jurnalistă: Deci dv. nu sunteţi pe aceeaşi linie cu PNL, să acuzaţi PSD-ul. Spuneţi că e o coaliţie?

Diana Stoica: Sunt împreună la guvernare. În realitate, este o coaliţie, iar domnul Predoiu este responsabil de buna organizare a alegerilor. Dacă domnul Muraru are informaţii, să meargă la autorităţile competente. Dar, indiferent de ce se va întâmpla, delegaţii USR vor fi prezenţi în fiecare secţie ca să apere fiecare vot. Şi dacă vor exista abuzuri sau nereguli, bineînţeles că le vom...

Jurnalistă: Credeţi în scenariul aruncat de Alexandru Muraru şi susţinut de Nicolae Ciucă, care mai spune că e şi interesul Rusiei ca George Simion să ajungă în turul doi?

Diana Stoica: Eu cred că e foarte... cred că e dus la o oarecare extremă. Bineînţeles că domnului Ciolacu i-ar conveni să intre cu domnul Simion în turul doi, pentru că e, într-adevăr, singura şansă pe care o are. Dar, pe de altă parte, PNL are un candidat care a ajuns pe locul 5 doar în urma retragerii doamnei Şoşoacă. Deci, abia mai urcă puţin în clasament.

Jurnalistă: Haideţi să vedem ce a spus şi George Simion apropo de acest scenariu. Vi-l reamintesc, 20 de voturi pe fiecare secţie de votare susţine Partidul Naţional Liberal că are de gând Partidul Social Democrat să le mute pentru a-l avantaja pe Simion, astfel încât finala prezidenţială să fie disputată între PSD şi AUR, să reedităm anul 2000, când candidatul PSD îl avea contracandidat pe Corneliu Vadim Tudor.

George Simion: "Suferă un pic de amnezie şi nu ştie că partidul lui are o înţelegere cât se poate de deschisă şi guvernează de 3 ani cu PSD-ul. Nu am nevoie de voturile nimănui. Mă descurc singur să intru în turul 2 şi să câştig în turul 2."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor