12.000 de soldaţi ucişi în războiul din Ucraina, estimează activiştii
alte articole
O fotografie postată pe grupul de Facebook ”Încărcătura 200, din Ucraina până în Rusia” arată o placă cu datele personale a cinci soldaţi ruşi îngropaţi într-un mormânt comun localizat în estul Ucrainei. Unul dintre soldaţi nu are niciun nume, însă, toţi au aceeaşi dată a decesului, 27 august. Aceasta este ziua când soldaţii ruşi au avansat adânc în teritoriul Ucrainei, relatează Kiev Post.
”Ucis pentru minciunile răspândite de (preşedintele rus Vladimir) Putin”, se precizează pe placa comemorativă.
Această fotografie, surprinsă de un soldat ucrainean, este una dintre multele dovezi ale morţii numeroşilor soldaţi ruşi în Ucraina. Numele grupului de pe Facebook este un nume de cod folosit pentru coşciugele sigilate cu care sunt aduse cadavrele acasă. Grupul a fost înfiinţat în luna august de voluntarii ruşi, pentru a ajuta rudele bărbaţilor ucişi să afle cine luptă şi moare în Ucraina.
Elena Vasilieva, activistă pentru drepturile omului şi fondatoare a grupului, susţine că numărul total al mercenarilor şi soldaţilor ruşi ucişi în războiul din Ucraina ar putea ajunge la aproape 4.000.
”Nu ştim numărul răniţilor şi al celor care ar fi putut muri din cauza rănilor, de vreme ce această cifră este ascunsă”, a declarat aceasta într-o conferinţă de presă la Kiev.
”Pe data de 25-27 august, când au fost desfăşurate forţele ruse, am înregistrat prima mie de ofiţeri ruşi (ucişi) în două zile”, a adăugat Vasilieva.
Aceasta afirma că soldaţii ucişi au fost transportaţi înapoi, parţial folosind aşa-numitele convoaie umanitare organizate de ruşi, care ar fi trebuit să aducă ajutoare în zonele cele mai afectate.
Până acum, grupul Cargo 200 are peste 23.000 de membri. Acesta a ajutat la depistarea şi identificarea a peste 200 de soldaţi ruşi ucişi, precum şi la amplificarea presiunii sociale menite să oprească invazia rusă din Ucraina.
Pe 5 septembrie, Ucraina şi Rusia au convenit în privinţa unui armistiţiu în estul Ucrainei, dar, în ciuda armistiţiului, aproape 100 de soldaţi au fost ucişi în ambele tabere, potrivit estimărilor oferite de Vasilieva.
Autorităţile ruse au negat orice implicare a soldaţilor în Ucraina, în pofida numeroaselor fotografii ale soldaţilor ruşi ucişi, precum şi a mărturiilor rudelor acestora, care au fost publicate în presă.
Soldaţii ruşi sunt încă prezenţi pe teritoriul Ucrainei, potrivit oficialilor de la Kiev. Andrii Lisenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, a declarat că 76 de ofiţeri din armata rusă s-au întâlnit pe 26 septembrie în apropierea oraşului Doneţk cu partea ucraineană şi cu reprezentanţii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa pentru a discuta despre armistiţiu şi despre crearea unei zone tampon fără artilerie în Doneţk, în urma unui acord semnat la Minsk pe 19 septembrie.
Michael Bociurkiw, purtătorul de cuvânt al echipei de Monitorizare Specială a OSCE din Ucraina, a confirmat că oficialii OSCE au participat la discuţii cu ”ofiţerii militari ucrainieni şi ruşi în Soledar, regiunea Doneţk”.
Vasilieva a declarat că nu are informaţii despre numărul de soldaţi ruşi prezenţi pe teritoriul Ucrainei în acest moment. Dar, aceasta a adăugat că la sfârşitul lui august, când forţele armatei ruse au intrat masiv în Ucraina, existau aproximativ 30.000 de soldaţi, inclusiv reprezentaţi ai Transnistriei.
”Acest număr a fost declarat din diferite surse, inclusiv cele militare", a declarat aceasta.
Elena Vasilieva a mai afirmat că numărul luptătorilor ucraineni ucişi în acest război este de 10 ori mai mare decât cifrele oficiale arătate”. Estimăm că numărul pierderilor din tabăra ucraineană se ridică până la 8.000 (...) Pierderile de vieţi omeneşti din rândul civililor sunt imposibil de calculat”, a mai declarat Vasilieva.