Ziua 67. "Vor să ne îngroape cu totul. Probabil să ne scoată din Europa!"
alte articole
UPDATE: Un grup de circa 10 protestatari au rămas până dimineaţa în Piaţa Victoriei, determinaţi ca prin gestul lor să transmită atât celor de la Putere cât şi celor de acasă că cetăţenii nu renunţă la solicitările lor legitime. Aceasta este cea de a 14-a noapte albă a grupului de protestatari.
* * *
Imnul României şi scandarea Demisia au răsunat din nou în Piaţa Victoriei, loc unde de la adoptarea, "noaptea, ca hoţii", a OUG 13, protestatarii cer, neîncetat, ca cei responsabili de mutilarea Codurilor Penale să îşi asume greşeala şi să plece de la conducerea ţării.
Rămaşi câteva zeci care revin seară de seară în Piaţă, protestatarii ţin aprinsă "flacăra rezistenţei", în speranţa că cei 600.000 care au ieşit în punctul culminant al Revoluţiei Luminii, precum şi cei ce n-au ieşit dar au rezonat cu cerinţele Străzii, le vor fi alături în momentul în care Puterea va comite o altă nefăcută, lucru care pare iminent căci pe agenda Parlamentului apar aproape zi de zi noi proiecte vizând dezincriminări ale unor infracţiuni plus fel de fel de iniţiative halucinante.
Printre cele mai noi proiecte apărute pe rolul Parlamentului se numără o iniţiativă a însuşi autorului OUG 13, Florin Iordache, care propune nici mai mult nici mai puţin decât ca sumele obţinute ilegal de partidele politice pentru campania electorală să nu mai fie confiscate. Propunerea deputatului PSD a fost însuşită de Comisia juridică a Camerei şi mai are nevoie doar de votul în plen pentru a pleca spre promulgare. Informaţii aici.
Un alt proiect, propulsat recent pe agenda Parlamentului de 34 de aleşi PSD, urmăreşte să-i scape de răspundere penală pe administratorii şi directorii companiilor atât private cât şi de stat ce folosesc cu rea-credinţă bunurile sau creditul de care se bucură societatea pe care o conduc. Întâmplător sau nu, această ultimă faptă apare în dosarul întocmit de DNA foştilor deputaţi Mădălin Voicu (PSD), numit de premierul Grindeanu secretar de stat la Ministerul Culturii, şi Nicolae Păun (Partida Romilor). Mai multe informaţii aici
"Pe mine nu mă mai surprinde nimic. Adică, după cum am văzut că au gestionat momentul ordonanţelor, îmi este foarte clar că ei au un scop precis din a se scăpa pe ei şi pe cei cu care sunt în cârdăşie de la fărădelegi pe care le-au comis sau pe care probabil vor să le comită. Din păcate, mai avem mult de tras şi în primul rând cred că ţine de noi – cu cât nouă o să ne fie mai clar ce înseamnă democraţia, cu atât în timp vom reuşi să schimbăm ceva şi în clasa politică", spune un protestar.
"Din păcate, acest PSD căruia îi ştim destul de bine istoria, care s-a tot schimbat da' doar ca denumire, îmi pare rău dar numai democratic nu a fost vreodată. Asta cu restructurarea politică... nu văd cum s-ar putea face din interior. Cred că încetul cu încetul va trebui oamenii ca noi, oamenii care au încă nişte valori şi care ţin la ele să înceapă să devină militanţi. Probabil că de aici se va naşte o formaţiune politică cu adevărat democratică care să rivalizeze cu ei. Pentru că nici nu avem cum să-i batem. Adică Strada nu poate să fie activă, strada e reactivă. Noi reacţionăm la modul cum suntem conduşi", a adăugat tânărul, în opinia căruia electoratul român nu e împărţit în dreapta şi stânga, ci împărţit în pro-comunist şi anti-comunism.
"Motivul pentru care în momentul de faţă suntem conduşi de PSD este pentru că nu avem în continuare o parte, o dimensiune a politicii care să fie anticomunistă şi cred că asta a fost problema noastră dintotdeauna. Am fost una din ţările care a făcut parte din blocul comunist şi care nu a avut rezistenţă vis-a-vis de sistem. (...) Dacă am fi avut un Raţiu, care să se fi luptat să fi militat în timpul comunismului, probabil că lucrurile ar fi stat altfel pentru că eu cred că la bază, în fond, majoritatea populaţiei din România ar vrea să scape de comunism, e clar că a fost un sistem care ne-a lăsat nişte urme adânci, părinţilor noştri nu mai vorbim. A nenorocit două generaţii. Există o dorinţă dar deocmandă nu avem încă nici experienţa şi nici ustensilele ca să zic aşa de operare", a conchis protestatarul.
În asentiment cu el, un alt protestatar se declară şi el revoltat de nepăsarea PSD-ului, partid care "are o istorie dezastruoasă."
"Mă readuce aici în principiu nepăsarea PSD-ului, mă readuce impulsul oamenilor de aici în primul rând şi faptul că nu cedează anumitor presiuni din partea PSD-ului. Mă readuce faptul că PSD-ul are o istorie dezastruoasă din toate punctele de vedere de la Revoluţie încoace şi mă readuce faptul că păcăleşte foarte mulţi oameni, inclusiv pensionarii, ok, le dă 30 de lei la pensie dar pe altă parte le ia înzecit", spune protestatarul, care se declară revoltat de ceea ce fac cei de la putere.
"Revoltă, ca de fiecare data când vin, (simt n.r.) revoltă împotriva clasei politice, revoltă împotriva sistemului comunist care încă există în România, chiar dacă se numeşte PSD, ALDE şi alte partide acolite. Revoltă împotriva guvernanţilor, a legiuitorilor, a modului de a distruge micile sau mediocrele progrese ce s-au făcut în România, revoltă împotriva dorinţei lor de a păstra corupţia la nivel naţional. Revoltă împotriva modului cum înţeleg să nu dezvolte ţara, cum înţeleg să ne aducă la faliment. Revoltă!', spune protestatarul.
În opinia unei participante la protest, şi ea revoltată de ceea ce se întâmplă în Parlament cu ploaia de proiecte legislative, PSD şi ALDE urmăresc să ne îngroape pe toţi.
"(Vor n.r.) să ne îngroape cu totul. Probabil să ne scoată din Europa, pentru că se insistă pe acest aspect cu acuzele aduse UE, cu erorile pe care le produce UE, cu acţiunile lui Tăriceanu care am înţeles că merge la Bruxelles să pârască faptul că nu îşi fac treaba instituţiile sau că justiţia nu funcţionează. Tocmai că noi asta vrem, să funcţioneze Justiţia la fel pentru toţi, nu pentru hoţii mărunţi pe care îi trimitem la puşcarie iar pe ăia mari îi punem în funcţii publice.
Până la urmă avem un condamnat penal în fruntea Camerei Deputaţilor, un cercetat penal la Senat, când peste tot şi sunt subiecte discutate şi răsdiscutate, oriunde, şi unui paznic i se cere cazier judiciar, ei, care păzesc averi ale unei ţări întregi, nu au nevoie de cazier curat. La ei este condiţie esenţială să fii condamnat ca să ajungi acolo, iar sfidarea lor atinge limite maxime.
Şi până unde vor merge? Nu vor ţine cont nici de ce vrem noi, nici că suntem aici zi de zi, nici că UE zice, nici că la Comisia de la Veneţia se stipulează într-un fel. Vor găsi chichiţe şi vor amenda legile existente, astfel încât să fie bine pentru ei, interesele lor pe primul plan. Eu aşa consider şi dovadă e că asta au şi demonstrat până acum, interesul lor primează."