Proiectul de modificare a Codurilor penale, finalizat. Tudorel Toader dă asigurări că nu vor fi "surprize"

Proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală a fost finalizat şi, potrivit ministrului Justiţiei, urmează să fie trimis în dezbatere publică şi în procedură parlamentară.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de lege care vizează modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, demers care urmăreşte punerea lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, "nimic mai mult, nimic mai puţin", a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Tudorel Toader, adăugând că nu va propune un prag pentru abuzul în serviciu.

"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală pentru punerea de acord a celor două coduri cu deciziile CCR. Modificările la cele două coduri vizează strict punerea de acord a codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai puţin. Vom continua cu elaborarea altor proiecte de lege, nu cred că va fi doar unul singur, pentru punerea de acord a întregii legislaţii cu deciziile CCR, decizii de admitere sau de respingere", a precizat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Ministrul Justiţiei a reiterat faptul că nu va propune un prag pentru abuzul în serviciu.

"Ştiu bine conţinutul şi raţiunile deciziei Curţii Constituţionale referitoare la abuzul în serviciu, pentru că eram încă judecător. Ştiu bine considerentele deciziei, pentru că am participat la redactarea, corectarea şi până la urmă publicarea lor. Obiectivul pe care mi l-am luat în numele Guvernului este de a transpune în Codul penal, în Codul de procedură penală deciziile CCR. Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că, în dispozitivul deciziei Curţii, nu se vorbeşte de prag. Proiectul de lege îl voi trimite în dezbatere publică şi în procedură parlamentară, nu va fi ordonanţă. Va trece pe la comisiile juridice. Când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache dumnealui poate să intervină, în limita competenţelor constituţionale, asupra textului de lege, pentru că noi suntem iniţiatori, iar dânşii sunt decidenţi", a declarat Tudorel Toader.

În acelaşi timp, ministrul Justiţiei a anunţat că se lucrează la pachetul de legi pentru justiţie.

"Lucrăm la pachetul de legi pentru justiţie. Avem draftul nostru, avem puncte de vedere de la bună parte dintre autorităţile implicate, avizatoare în procedura de elaborare a legislaţiei justiţiei. Aşteptăm şi propunerile de la CSM. Imediat ce le avem, dăm drumul la proiectul de lege în dezbatere publică, în procedură parlamentară", a afirmat Tudorel Toader.

Mai mult, ministrul susţine că a fost elaborat şi proiectul de lege privind transpunerea directivei europene privind confiscarea extinsă.

"Termenul a expirat de multă vreme, riscam sancţiuni şi cu prioritate am elaborat proiectul de transpunere a acestei directive", a adăugat Tudorel Toader.