Maia Sandu, în Zona de Securitate de pe Nistru: Vreau ca cetăţenii să înţeleagă, această criză este provocată doar de Federaţia Rusă
În contextul crizei energetice care a lovit regiunea stângă a Nistrului în plină iarnă, preşedinta Maia Sandu s-a deplasat joi, 9 ianuarie, în cadrul unei vizite de lucru, în Zona de Securitate a Republicii Moldova, alături de prim-ministrul Dorin Recean şi vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Autorităţile de la Chişinău rămân ferm dedicate identificării celor mai bune soluţii pentru a se asigura că toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de regiunea în care se află, au acces la servicii esenţiale şi beneficiază de sprijinul necesar în această perioadă dificilă, a spus Maia Sandu.
Criza energetică, provocată de decizia Gazpromului de a întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, a afectat grav mai multe localităţi din Zona de Securitate a Republicii Moldova, care nu sunt conectate direct la reţelele energetice de pe malul drept al Nistrului.
La data de 6 ianuarie, Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a dispus ca distribuitorul de energie electrică „Premier Energy” să conecteze satele Varniţa şi Copanca la reţeaua sa.
Totodată, 14 localităţi vor fi integrate în reţelele de distribuţie de gaze naturale ale operatorilor licenţiaţi din cadrul „Moldovagaz”. Mai mult decât atât, Guvernul a oferit ajutor umanitar, inclusiv rezerve de combustibil şi generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectaţi de criza energetică.
Preşedinta Maia Sandu a precizat că în săptămânile următoare, mai multe localităţi, inclusiv, Varniţa, vor fi conectate la reţelele de energie electrică din dreapta Nistrului, însă lucrările de conectare la reţelele de gaze vor dura câteva luni.
„Noi am oferit cetăţenilor din stânga Nistrului ajutoare sub formă de generatoare, medicamente şi orice altceva este necesar. Am discutat ieri cu preşedintele Ucrainei şi o potenţială soluţie ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului, aşa încât să se producă electricitate şi stânga Nistrului să se achite cu Ucraina cu electricitate. Ar putea fi o soluţie. Chişinăul şi Kievul urmează să discute această potenţială soluţie.
Vreau să le amintesc cetăţenilor că Gazprom a decis unilateral să înceteze furnizarea gazelor naturale. Republica Moldova are contract cu Gazprom până în anul 2026. Există traseu pe care poate să ajungă gazele naturale în regiunea Transnistreană. A fost decizia Gazpromului să nu mai furnizeze aceste gaze naturale. Republica Moldova, cel puţin partea dreapta a Nistrului, nu are datorii faţă de Gazprom. Vreau ca cetăţenii să înţeleagă, repet, că această criză este provocată doar de Federaţia Rusă”.
În context, şi premierul Recean a menţionat că la întrevedea cu primarii şi membrii administraţiei publice locale din cele 14 localităţi din zona de securitate de pe Nistru, a discutat despre măsurile luate pentru a sprijini cetăţenii afectaţi de lipsa de gaz şi de curent din regiune, ca urmare a deciziei Rusiei de a opri livrările de gaz în stânga Nistrului.
„De mai bine de 30 de ani, localităţile au fost lăsate în dependenţă totală de infrastructura energetică din regiunea transnistreană. Vedem acum consecinţele acestor inacţiuni: localităţi deconectate de la gaz sau electricitate, case fără lumină şi căldură, oameni ţinuţi ostatici.
Am convenit accelerarea lucrărilor de conectare la energie electrică şi gaz ale acestor localităţi. Din punct de vedere tehnic, realizarea lor este posibilă într-un timp restrâns, dar pentru procesul de conectare este necesară implicarea Biroului politici de Reintegrare care să faciliteze dialogul între toate părţile implicate”, a scris Recean într-un mesaj pe pagina sa de socializare.
Totodată, premierul Recean a precizat că generatoarele electrice necesare pentru asigurarea cu energie electrică a instituţiilor publice din Varniţa şi Cocieri au fost deja livrate, iar, prin decizia CSE, le-a fost asigurată motorină necesară funcţionării acestora. „Guvernul va continua să ofere ajutor oamenilor noştri pentru a depăşi cu bine iarna şi consecinţele şantajului energetic rusesc”, a conchis Dorin Recean.
Potrivit vicepremierului pentru reintegrare, prin refuzul ajutoarelor propuse de Chişinău, este foarte clar că autorităţile separatiste de la Tiraspol nu fac nici pe departe jocul cetăţenilor din partea stânga a Nistrului, ci a Kremlinului.
„Nu invidiez deloc situaţia în care s-au pomenit aceşti oameni. E un joc geopolitic murdar, împotriva autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, purtat fără îndoială de Moscova şi scopul este destabilizarea situaţiei în ţara noastră, dar, de asemenea, şi în regiune.
Guvernul Republicii Moldova este alături de cetăţenii săi. Contrar a ceea ce se spune şi se vehiculează în presa controlată de Tiraspol, vom ajuta aceşti oameni, vom interveni cu ajutor rapid şi vom avea şi astăzi o discuţie cu conducerea OSCE-ului despre cum putem ajuta oamenii respectivi. Nu-i vom lăsa niciun caz de izbelişte. Suntem alături de ei în aceste momente dificile”, a punctat Oleg Serebrian.
În contextul în care Tiraspolul a învinuit pentru toate Chişinăul şi a refuzat orice ajutor venit din partea guvernării, declarând chiar că nu ar fi fost propus niciun fel de ajutor, premierul Recean a subliniat că „imediat ce criza a apărut, noi ne-am adresat celor din stânga Nistrului cu o propunere, ca ei să cumpere gaz. Noi să le organizăm achiziţiile de gaz, pentru că ei nu pot să o facă din punct de vedere tehnic, dar am primit refuz”.
Cât despre ping-pong-ul declaraţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol în contextul în care cetăţenii au de suferit în plină iarnă, premierul Recean a punctat că „Tiraspolul nu este autonom în deciziile pe care le ia. Această criză, aşa cum a menţionat şi preşedinta Sandu, este indusă de Federaţia Rusă pentru a crea destabilizare aici, în Republica Moldova şi a utiliza Republica Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.