Georgia vrea să înăsprească pedepsele pentru protestatarii pro-occident
Guvernul georgian avansează un pachet legislativ care ar creşte pedepsele pentru infracţiunile legate de proteste - în unele cazuri până la mulţi ani de închisoare - în timp ce ţara din Caucazul de Sud se confruntă cu o criză politică prelungită, transmite Reuters.
Georgienii protestează în fiecare seară din noiembrie, când partidul de guvernământ Visul Georgian, aflat acum la al patrulea mandat la putere, a declarat că suspendă negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028, oprind brusc un obiectiv naţional de lungă durată.
Demonstraţiile au atras o represiune rapidă din partea poliţiei, soldată cu sute de arestări şi bătăi, susţin grupurile pentru apărarea drepturilor omului. Guvernul a apărat acţiunile poliţiei, sugerând că forţe obscure au încercat să orchestreze tulburările şi să răstoarne autorităţile.
Modificările propuse vor creşte durata pedepselor cu închisoarea pentru infracţiuni administrative minore de la 15 la 60 de zile şi vor creşte amenzile şi perioadele de detenţie pentru huliganism minor, insultarea poliţiei şi alte infracţiuni.
Rezistenţa, ameninţarea şi folosirea violenţei împotriva ofiţerilor de poliţie vor atrage după sine o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la 10 ani.
Anunţând planurile luni, Mamuka Mdinaradze, unul dintre principalii legislatori ai partidului Visul Georgian, a declarat că guvernul răspunde tentativelor „forţelor externe... de a distruge şi slăbi statul şi instituţiile sale”.
El nu a identificat în mod explicit „forţele externe”, dar a sugerat că Ambasada Statelor Unite încurajează protestatarii.
„Dacă cineva crede că ceea ce se întâmplă pe străzi se întâmplă independent de Ambasada SUA, atunci nu ştie nimic despre ceea ce se întâmplă pe străzi”, a declarat Mdinaradze, citat de agenţia de presă Interpress.
Ambasada SUA la Tbilisi nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Georgia a fost în mod tradiţional unul dintre cei mai puternici aliaţi ai Washingtonului în fosta Uniune Sovietică, dar criticii spun că Visul Georgian duce acum ţara într-o direcţie mai autoritară şi pro-rusă.
Demonstraţiile au scăzut în ultimele săptămâni, dar au fost reluate în forţă duminică, atunci când mii de persoane au blocat pentru scurt timp o autostradă majoră care ieşea din capitală.
Opt protestatari, inclusiv fostul primar din Tbilisi, Giorgi Ugulava, riscă până la patru ani de închisoare pentru încercarea de a bloca autostrada, conform acuzaţiilor depuse marţi de autorităţile georgiene şi citate de presa locală.
Georgienii au cerut noi alegeri în urma votului din octombrie, despre care partidele de opoziţie spun că a fost fraudat în favoarea partidului Visul Georgian. Partidul a declarat că votul a fost liber şi corect.