Yemen, ţara unde Al-Qaeda prosperă

Soldaţi din Yemen la locul exploziei din Sanaa, după un atac cu bombă la Ministerul Apărării din Yemen, 05.12.21013.
Soldaţi din Yemen la locul exploziei din Sanaa, după un atac cu bombă la Ministerul Apărării din Yemen, 05.12.21013. (Sinan Yiter/Anadolu Agency/Getty Images)

Ministerul Apărării din Yemen a fost atacat la sfârşitul săptămânii, acţiunea fiind un răspuns al teroriştilor la operaţiunile cu drone, dar şi un semnal că instabilitatea ţării favorizează extremiştii islamici.

Acesta a fost un act brutal de forţă, o acţiune pentru a demonstra că militanţii islamici pot atinge chiar şi locurile puterii. Atacul asupra Ministerului Apărării din Yemen care a avut loc vineri, 6 decembrie, în centrul capitalei Sana' , a fost un masacru soldat cu un bilanţ de peste 50 de morţi şi aproape 200 de răniţi. Grupul terorist Ansar al-Sharia, care are legături cu Al-Qaeda, a revendicat atacul prin Internet, relatează Il Journal.

Aceasta este, de fapt, o demonstraţie de violenţă, în timp ce ţara este în căutarea unui proces dificil spre pace. După protestele masive, fostul preşedinte Saleh a părăsit în mod oficial postul în februarie 2012. De atunci, dialogul este blocat: acordul pentru o nouă Constituţie trebuia să fie anunţat în septembrie 2013, dar nici până astăzi nu a avut loc punctul de cotitură aşteptat. Numeroasele interese conflictuale nu permit finalizarea unei căi spre democraţie.

Una dintre principalele probleme este organizarea statalităţii: triburile doresc un stat federal, care, de fapt, este un instrument de a câştiga mai multă putere. Prin urmare, Yemen se confruntă cu o situaţie deosebit de haotică, în care grupurile legate de Al Qaeda sunt în măsură să recruteze mii de miliţieni. Ţara trece printr-o criză economică de proporţii: sărăcia este un flagel, cu cetăţeni care, în multe cazuri, nu au acces nici chiar la necesităţile de bază.

În astfel de condiţii este uşor să cazi în capcana predicatorilor trimişi la faţa locului de reţeaua creată de Osama Bin Laden şi controlată în prezent de către medicul egiptean Ayman al-Zawahiri.

Statele Unite sprijină guvernul de la Sana'a în lupta împotriva terorismului atât din punct de vedere militar, cât şi financiar. În ultimele săptămâni au crescut operaţiunile specifice efectuate de drone. Cu toate acestea, atacul de la Ministerul Apărării din Yemen a fost un răspuns care a demonstrat că forţele extremiştilor islamici nu sunt slăbite ci, de fapt, se hrănesc din ineficienţa actualului guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe