Al Qaeda ar fi descoperit un nou lichid exploziv "invizibil"

O femeie se îndreaptă spre salonul de plecare al Aeroportului Internaţional Sanaa înainte de a pleca din Yemen la 6 august 2013.
O femeie se îndreaptă spre salonul de plecare al Aeroportului Internaţional Sanaa înainte de a pleca din Yemen la 6 august 2013. (MOHAMMED HUWAIS / AFP / Getty Images)

Oficiali ai administraţiei americane au declarat că declanşarea alertei globale datorită eventualelor atacuri organizate de Al-Qaeda, nu s-a bazat numai pe interceptarea în care liderul Al-Zawahiri dă ordine celulelor din Yemen de a "ataca". Conform relatărilor ziarului The Independent, teroriştii ar fi descoperit un nou lichid exploziv "invizibil" instrumentelor de securitate. Publicaţia afirmă că lichidul este inert atâta timp cât rămâne ca atare, fiind dezvoltat pentru a fi absorbit de hainele teroriştilor, iar după ce acestea s-au uscat se "schimbă" într-un exploziv puternic.

Dezvoltarea aceastei noi armă, care este un coşmar pentru orice forţă de securitate din lume, este atribuită ramurei din Yemen a organizaţiei şi anume Al Qaeda din Peninsula Arabică, fiind datorată abilităţilor tehnice ale uneia din "creierele" organizaţiei, Ibrahimi al-Asiri.

De duminica trecută au fost închise 28 de ambasade şi consulate SUA în mai multe ţări musulmane, dar astăzi Departamentul de Stat a ordonat şi evacuarea personalului diplomatic. Washingtonul a cerut tuturor americanilor din Yemen să plece "imediat". Ordinul a fost dat la scurt timp după ce o dronă americană a ucis patru militanţi în provincia centrală Maarib, unul dintre principalele sanctuare ale Al-Qaeda din Peninsula Arabică.

Potrivit corespondentului BBC la Sanaa, capitala Yemenului este invadată de sute de vehicule blindate pentru a apăra palatul prezidenţial, ambasadele occidentale, clădirile publice şi infrastructurile.

La rândul său, Ministerul de Interne din Yemen a emis o listă de 26 de presupuşi membri ai Al-Qaeda, urmăriţi cu acuzaţii de planificarea unor atacuri teroriste în Sanaa şi în alte oraşe ale ţării. Scopul acestor terorişti ar fi birourile şi organizaţiile străine, precum şi instalaţii sensibile din Yemen, după cum a fost raportat de către autorităţile yemenite.

Londra a decis, de asemenea, să evacueze tot personalul de la ambasada din Yemen. Ministerul de Externe a declarat că retragerea se datorează "preocupărilor crescânde privind securitatea". Pe Twitter, Ministerul de Externe britanic a declarat: "Tot personalul de la ambasada noastră din Sanaa a fost retras temporar, iar ambasada va fi închisă până când personalul va fi capabil să se întoarcă".

Printre numele care apar pe lista teroriştilor, se află, de asemenea, sauditul Mohammed El-Rubaish, omul care conduce reţeaua Al-Qaeda din Peninsula Arabică activă în Yemen. Forţele de securitate au anunţat că va fi oferită o recompensă de 23 de mii de dolari oricui va furniza informaţii utile pentru arestarea oricărui dintre aceşti fugari.

Al-Qaeda
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe