Al-Qaeda este departe de a fi învinsă (experţi)
Recrudescenţa atentatelor din Irak, prezenţa jihadistă în Yemen şi închiderea unor ambasade: chiar dacă preşedintele american, Barack Obama, susţine că nucleul central al Al-Qaeda ''se îndreaptă spre o înfrângere'', reţeaua teroristă ''este departe de a fi învinsă'', sunt de părere unii experţi, scrie vineri într-un comentariu AFP.
Miercuri, Obama declara în faţa unui grup de puşcaşi marini că ''ierarhia Al-Qaeda a primit lovitură după lovitură'', că ''nucleul său central'', ascuns în Pakistan, se îndreaptă ''spre o înfrângere'', având grijă totodată să precizeze că aceasta nu înseamnă ''sfârşitul ameninţărilor'' împotriva Statelor Unite ale Americii (SUA), ca dovadă fiind închiderea a circa 20 de misiuni diplomatice din Orientul Mijlociu şi Africa.
La finalul campaniei pentru realegerea sa, preşedintele Obama era mai încrezător, declarând că, după moartea lui Osama Bin Laden, organizaţia este în ansamblul său ''pe calea înfrângerii''.
De fapt, ''recenta alertă teroristă mondială ilustrează faptul că, după 15 ani de la primele atentate împotriva SUA, Al-Qaeda continuă să prospere'', estimează Bruce Riedel, un fost analist al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, care activează în prezent la Brookings Institution, un think-tank cu sediul în Washington.
''În cursul ultimilor zece ani a avut loc o extindere a numărului şi a ariei geografice a afiliaţilor şi aliaţilor săi, ceea ce arată că Al-Qaeda şi marca sa sunt departe de a fi învinse'', este de părere Seth Jones, specialist din cadrul Rand Corporation, un alt think-tank american.
Dacă nucleul său central este slăbit, ''reţeaua în ansamblul său n-a fost deloc'', potrivit lui Aaron Zelin, de la Washington Institute for Near East Policy.
În Yemen, dejucarea unui plan pentru preluarea controlului mai multor oraşe şi instalaţii petroliere arată că Al-Qaeda din Peninsula Arabică (Aqpa) rămâne foarte activă. Faptul că ea n-a mai avut tentative de atentat împotriva SUA de la Crăciunul lui 2009 ''nu înseamnă că ea nu continuă să încerce'', a explicat Zelin.
Şeful organizaţiei, Nasser Al-Whaychi, a fost ridicat recent la rangul de ''numărul doi'' al întregii organizaţii de către Ayman Al-Zawahiri.
În Irak, unde ramura siriană şi cea irakiană au fuzionat formând aşa-numitul Stat islamic din Irak şi Levant (EIIL) , atentatele s-au înmulţit şi ''Al-Qaeda este într-o etapă de recucerire'', potrivit unui diplomat occidental.
Evadarea a peste 500 de deţinuţi din două închisori irakiene în iulie ar putea avea un impact ''enorm'' asupra activităţii EIIL în următoarele luni, estimează Aaron Zelin.
În Siria, ''continuarea războiului civil a dus la apariţia unei importante prezenţe a Al-Qaeda'', afirmă Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) într-un raport. Cel puţin 485 de combatanţi străini au fost ucişi numai în timpul lunii Ramadanului, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene.
Cu toate că nu toţi erau afiliaţi reţelei Al-Qaeda, numărul lor a provocat preocupare pentru adjunctul CIA, Michael Morell, care, într-un rar interviu, s-a declarat alarmat ca nu cumva Siria, cu toate armele sale, să devină un nou refugiu pentru reţeaua teroristă.
În ultimii ani, Al-Qaeda s-a divizat în entităţi larg autonome până în Sahel sau în Somalia. Dezvăluirile făcute miercuri de presa americană referitoare la o conferinţă telefonică între Al-Zawahiri şi principalii lideri ai grupurilor afiliate denotă menţinerea unei coordonări între ei şi consemnele venite de la vârf.
Mulţi observatori ridică semne de întrebare în legătură cu aceste scurgeri de informaţii în contextul eşecului Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) în ce priveşte cazul Snowden şi având în vedere metodele de comunicare obişnuită prin curier utilizate de către liderii Al-Qaeda.
Dacă 'primăvara arabă' a sunat mai întâi ca o înfrângere pentru Al-Qaeda, după doi ani, consecinţele sale în ţări precum Egipt sau Libia ''provoacă mai mult mânie şi frustrare în lumea islamică, convertind tot mai multe persoane la jihad'', mai ales că aceste ţări sunt ''mai fragile şi mai destabilizate decât înainte de schimbarea regimurilor'', afirmă, cu regret, Bruce Riedel, în opinia căruia ''sfârşitul Al-Qaeda nu este în vedere''.