SUA: Al-Qaeda „angajează” ingineri pentru a captura dronele americane
Liderii Al Qaeda au angajat un grup de ingineri pentru a găsi o modalitate de a „distruge sau captura” dronele SUA.
Acest lucru a fost dezvăluit de Washington Post, citând un document al serviciilor de informaţii americane, furnizat de Edward Snowden, fostul analist al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) care este acuzat în SUA de spionaj.
Al Qaeda „speră să descopere vulnerabilităţile tehnologice ale armei, care a cauzat pierderi mari reţelei teroriste", precizează ziarul.
Dronele, a căror utilizare în Statele Unite a fost multiplicată în ultimii ani, desfăşoară misiuni de monitorizare şi de atac şi au provocat mii de morţi în ofensiva împotriva unor obiective teroriste suspecte.
Deşi nu există dovezi că Al Qaeda a cauzat căderea unei drone sau că ar fi interferat cu operaţiunile de zbor ale acestora, serviciile de informaţii americane au observat îndeaproape eforturile persistente ale grupului de a dezvolta o strategie de combatere a aeronavelor fără echipaj, deja din 2010, adaugă ziarul. Atacurile aeriene au forţat membrii Al-Qaida cât şi alte grupuri militante, să-şi limiteze acţiunile în Pakistan, Yemen şi Somalia, precum şi în alte locuri.
Documentul în cauză este clasificat drept „strict secret" şi este intitulat „Ameninţări la adresa dronelor" şi rezumă zeci de evaluări ale agenţiilor de informaţii americani din 2006.
Statele Unite şi-a intensificat, de asemenea, supravegherea armamentului nuclear al "aliatului" său - Pakistan - raportează Washington Post, citând sursa - Edward Snowden. Potrivit ziarului, în ultimele luni, Washingtonul şi-a intensificat ca niciodată înainte, eforturile de a aduna informaţii din această ţară.
În ultimii 12 ani, SUA a livrat sub formă de ajutor aproximativ 26 de miliarde pentru Pakistan cu scopul de a stabiliza ţara şi a asigura cooperarea sa în lupta împotriva terorismului.
Dar, odată cu moartea lui Osama Bin Laden şi aparenta cădere a grupului terorist Al-Qaeda, agenţiile de informaţii americane par să-şi fi schimbat focalizarea spre alte zone, raportează Washngton Post.