Cele mai corupte state din lume
alte articole
Somalia este statul cel mai corupt din lume, potrivit ultimului indice publicat marţi de Transparency Internaţional. Grupul a intervievat mii de oameni din 177 de ţări cu privire la fenomenul corupţiei. Rezultatele au arătat progrese remarcabile în unele state africane, dar şi niveluri ridicate de luare de mită şi abuz de putere în ţările unde au loc conflicte, cum ar fi Siria şi Afganistan.
Somalia, Afganistan şi Coreea de Nord au înregistrat doar 8 puncte din 100 în Indexul de Percepţie a Corupţiei din 2013, realizat de Transparency Internaţional, în care un scor de 100 corespunde cu o lipsă totală a corupţiei. Publicarea raportului a venit la doar o zi după ce parlamentarii din Mogadiscio au votat eliminarea guvernului somalez, după o luptă pentru putere care a avut în centru acuzaţii de favoritism şi clanuri politice. Guvernul din Somalia se luptă, de asemenea, şi cu o insurgenţă a militanţilor islamişti al-Shabab.
Cele mai slabe performanţe le-au înregistrat, de obicei, ţările unde există conflicte în curs de desfăşurare, a declarat Robert Barrington, directorul executiv al Transparency Internaţional, care a adăugat că aceste ţări reflectă o lipsă totală de transparenţă şi responsabilitate.
Barrington a subliniat, de asemenea, importanţa percepţiei corupţiei de către forţele de aplicare a legii.
"În unele state, în cele mai multe state, ar trebui să sperăm că atunci când te duci la poliţie, ei sunt aliaţii tăi în lupta împotriva criminalităţii. Dar, în multe ţări, veţi descoperi că, de fapt, ei sunt inamicii tăi în lupta împotriva criminalităţii. Ei înşişi sunt criminali", a declarat Barrington.
Acesta a arătat că există şi unele surprize plăcute în sondajul din acest an, amintind de Rwanda, al cărui guvern a făcut eforturi pentru a combate corupţia şi aceste rezultate se văd.
Siria, care se confruntă cu un război civil prelungit, a alunecat mai jos pe scara corupţiei, iar acum este pe locul 167. În Irak asistăm, de asemenea, la o creştere a violenţei, plasându-se astfel în ultimele 10 cele mai corupte state, la fel ca Afganistanul.
Ucraina a fost clasată pe locul 144, având unul din cele mai mari scoruri pentru regiunea sa, care include Europa, Rusia şi cele mai multe dintre fostele state sovietice. În ultimele zile, protestatarii anti-guvernamentali au ieşit în stradă pentru a cere demisia guvernului şi a preşedintelui, precum şi alegeri anticipate.
Transparency Internaţional susţine că cei mai marginalizaţi şi săraci din lume sunt cei mai vulnerabili să aibă oficiali corupţi. În practică aceste numere relevă faptul că putem considera corupţia drept o povară zilnică. Studiul a relevat că eşti de două ori mai susceptibil să plăteşti mită dacă trăieşti într-o ţară săracă.
Cele mai bune performanţe le-au avut Noua Zeelandă şi Danemarca, ţări care sunt în mod constant printre cele mai puţin corupte din lume. Acestea au înregistrat un scor de 91 din 100. Statele Unite a ieşti pe locul 19, în timp ce Rusia a ieşit pe 127. România este la egalitate cu Italia, respectiv pe locul 69. Vecinii noştri - Moldova a ieşit pe locul 102, bulgarii pe 77, Serbia pe 72, Ungaria pe 47 şi Ucraina 144.
Cele mai corupte state sunt: Somalia, Coreea de Nord, Afganistanul, Sudanul, Sudanul de Sud, Libia, Irak, Siria, Uzbekistan, Turkmenistan, Yemen, Chad, Guinea Ecuadoriană, Guinea Bissau, Haiti, Cambodgia, Eritrea, Venezuela, Burundi, Myanmar, Zimbabwe, Republica Democratică Congo, Republica Congo, Tajikistan, Angola, Guinea, Kyrgyzstan.
Cele mai puţin corupte: Noua Zeelandă, Danemarca, Suedia, Finlanda, Singapore, Norvegia, Elveţia, Olanda, Canada, Australia, Luxembourg, Islanda, Germania, Marea Britanie, Belgia, Barbados, Japonia, Uruguay, SUA, Irlanda, Bahamas, France, Chile, Emiratele Arabe Unite, Austria, Qatar.