Liderul Al-Qaeda cheamă jihadiştii la atac

Numărul doi al reţelei, Ayman al-Zawahiri intr-un material video difuzat de televiziunea Al-Jazeera. (Arhiva)
Numărul doi al reţelei, Ayman al-Zawahiri intr-un material video difuzat de televiziunea Al-Jazeera. (Arhiva) (- / AFP / Getty Images)

Ayman al-Zawahiri, liderul reţelei internaţionale teroriste Al-Qaeda, a lansat un nou împotriva SUA. Într-un mesaj audio difuzat joi pe forumurile jihadiste, Al Zawahiri face apel la "frăţii săi întru Jihad" să lanseze atacuri disparate asupra SUA şi a aliaţilor săi.

Declaraţiile ce îndeamnă la luptă şi la noi atacuri au fost făcute cu ocazia împlinirii a 12 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, informează New York Times. Discursul audio a fost difuzat pe un forum pe internet utilizat în mod normal de către grupuri jihadiste şi a durat 72 minute

"Trebuie să facem ca America să sângereze din punct de vedere economic şi să o determinăm să continue să facă cheltuieli uriaşe pentru securitatea să" îi îndeamnă al-Zawahiri pe fundamentaliştii musulmani.

Noi atacuri teroriste, a explicat el, vor slăbi economia SUA, obligând autorităţile de la Washington să îşi menţină cheltuielile militare la un nivel ridicat şi, în plus, vor disemina teroare printre cetăţeni americani:

"Economia este punctul slab al Americii şi ea este deja slăbită din cauza tuturor cheltuielilor militare angajate pentru securitatea sa. (...) Pentru a menţine America sub tensiune şi în stare de alertă, e nevoie de câteva atacuri pe ici, pe colo. Am câştigat deja războiul din Somalia, Yemen, Irak şi Afganistan, deci trebuie acum să continuăm acest război pe propriul ei pământ', le-a mai explicat liderul Al-Qaeda tovarăşilor sa de jihad.

Al-Zawahiri le-a cerut luptătorilor musulmani să nu rateze nici o oportunitate de a lansa un atac, fie el cât de mic şi să acţioneze fie independent, fie în mici gupuri, până ce vor avea ocazia unui atac mai mare, de răsunet, precum a fost dublul atentat de la maratonul din Boston din aprilie, soldat cu trei morţi şi zeci de răniţi.

Liderul Al- Qaeda a făcut un apel şi către rebelii sirieni islamişti, cerându-le să nu colaboreze cu non-islamiştii.

Apelul readuce în actualitate întrebările privind direcţia politicii Obama în Orientul Mjlociu, care pare să favorizeze islamicii radicali, duşmani declaraţi ai SUA.

Cu o zi înainte de discursul lui Al-Zawari, s-au împlinit 12 ani de la sângeroasele atentate din 11 septembrie 2001 când un număr de 19 terorişti presupuşi Al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri americane cu intenţia de a ataca simbolurile economice, militare şi politice ale Statelor Unite. Aproximativ 3.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma acestor atentate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe