Yemen: preşedintele Hadi cere drone Washingtonului
alte articole
Preşedintele Yemenului, Abd Rabbu Mansour Hadi, a cerut Statelor Unite ale Americii să furnizeze drone, pentru ca guvernul său să poată intensifica lupta împotriva terorismului, în general, şi împotriva Al-Qaeda din Peninsula Arabă (AQAP), în special.
Hadi, care a venit la putere în 2011 după Ali Abdullah Saleh, a ţinut un discurs în faţa cadeţilor de poliţie, explicând că SUA efectuează operaţiuni cu drone pe teritoriul yemenit în contextul "cooperării" dintre cele două ţări în lupta împotriva terorismului.
Potrivit opiniei preşedintelui, citat de agenţia de ştiri locale Saba, guvernul său a permis Statelor Unite să desfăşoare atacuri cu drone, deoarece Yemenul nu are tehnologia adecvată pentru a realiza "aceste misiuni militare precise".
Hadi a raportat că 40 de presupuşi membri Al-Qaeda au fost recent ucişi în operaţiuni anti-teroriste şi a dat asigurări că administraţia sa va menţine angajamentul în lupta împotriva acestor grupuri, până când "vom ajunge la pace, vor preda armele şi vor deveni cetăţeni ai Yemen-ului, în loc să fie duşmanii acestuia".
Armata yemenită, cu sprijin militar de la Washington, susţine ca a expulzat anul trecut militanţii AQAP şi pe aliaţii lor din principalele bastioane cucerite în timpul revoltei împotriva Saleh. Cu toate acestea, de atunci, continuă atacurile împotriva intereselor guvernului.
Între timp, vecinul său, Arabia Saudită, se ocupă cu construirea unui gard de-a lungul frontierei cu Yemenul, pentru motive de securitate. Odată finalizată, bariera va avea aproximativ 1.800 de kilometri, de la Marea Roşie la graniţa cu Oman. Gardul va consta dintr-un grup de reţele, nisip şi ciment, dotate cu sisteme de detectare electronice.
Construcţia gardului a început în 2003, lucrările fiind întrerupte timp de un an din cauza protestelor din partea guvernului din Sana'a.
Yemen este considerat una dintre principalele baze ale Al-Qaeda din Peninsula Arabă (AQAP) şi, prin urmare, Riad doreşte să protejeze frontierele sale de posibile infiltrări şi atacuri. De la revoltele din Yemen din ultimul an, graniţele au devenit extrem de periculoase, din cauza miilor de imigranţi ilegali şi traficanţi care traversează graniţa.
Yemen rămâne una dintre cele mai dificile zone de control şi este căminul diferitelor grupuri armate. Potrivit unui comunicat interceptat de agenţiile de informaţii americane, Ayman al-Zawahiri, succesorul lui Osama Bin Laden, care a reuşit să ia conducerea grupului terorist Al-Qaeda, ar fi cerut chiar unui grup yemenit să acţioneze la sfârşitul Ramadanului. Ca urmare, s-au închis o serie de ambasade şi consulate din mai multe ţări, cerându-li-se cetăţenilor lor să părăsească ţara.