Voiculescu obsedat din nou de suspendarea lui Băsescu

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, vechiul adversar politic al preşedintelui Băsescu este de părere că ar trebui ca majoritatea parlamentară să îl suspende din nou pe preşedinte, pentru că ar fi încălcat Constituţia şi ar fi influenţat Justiţia din ţara noastră.

"Traian Băsescu a încălcat din nou, grav, Constituţia, încercând să influenţeze direct Justiţia din România. El a declarat public că a avut o discuţie telefonică cu procurorul Tiberiu Niţu pe marginea revocării lui Lucian Papici de la DNA, intervenind în favoarea acestuia: "(...) l-am rugat pe procurorul general să nu o facă... a avut comandamente politice, l-am rugat şi pe Cazanciuc, am vorbit alaltăieri, după CSAT." "Eu l-am sunat să-i spun 'Nu e bine, domnule procuror general!'", declară într-un comunicat Dan Voiculescu.

Voiculescu a continuat: "Abdicând de la prevederile art.1 alin.4 din Constituţie, care consacră separaţia puterilor în stat, Traian Băsescu a încălcat legea supremă. În aceste condiţii grave, în care Băsescu însuşi îşi admite intervenţiile pe lângă procurori, ar fi firesc ca majoritatea parlamentară să iniţieze o nouă procedură de suspendare a preşedintelui pentru încălcarea gravă a Constituţiei".

Dan Voiculescu şi-a mai exprimat dorinţa de a-l suspenda pe şeful statului şi anterior când a declarat că "dacă ar depinde de mine aş face-o mâine".

La sfârşitul lunii iulie, Voiculescu a declarat la Realitatea TV că dacă ar depinde de el l-ar suspenda chiar mâine pe Traian Băsescu. "Dar PC singur nu are o majoritate care să îi permită acest lucru. Dacă şi PNL va fi de acord şi vom convinge PSD-ul să fie de acord sigur că o vom facem. Nu am iniţiat această discuţie".

Reamintim că la 6 iulie 2012, Parlamentul a decis suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în vederea organizării unui referendum care să decidă sau nu demiterea din funcţie. Era a doua oară când Traian Băsescu era suspendat de Parlament, precedenta suspendare şi referendum avuseseră loc în 2007.

De data aceasta Voiculescu nu a reuşit să-şi convingă colegii din alianţă, cel puţin pe o parte din ei. Vicepremierul Liviu Dragnea şi premierul Victor Ponta au declarat deja că ei nu susţin ideea unei noi suspendări a lui Traian Băsescu.

Premierul a făcut a evidenţiat că România are nevoie de stabilitate, adăugând că "mai este un an de zile şi o să rezistăm".

Voiculescu făcea referire la declaraţiile preşedintelui referitoare la recentul scandal din Justiţie provocat de decizia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, de a-l revoca din funcţie pe Lucian Papici, şeful secţiei I-a din DNA, care se ocupă de dosarul "Referendumul" al vicepremierului Liviu Dragnea, care este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Procurorul general a decis revocarea lui Papici la scurt timp după ce îl delegase în funcţie, la 23 septembrie, la doar 7 zile după ce l-a numit pe post pentru următoarele trei luni. În funcţia de procuror şef de secţie, Papici a supravegheat toate marile dosare din România, în care au fost judecaţi oameni precum Dan Voiculescu, Gigi Becali, Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş etc.

Declaraţiile lui Traian Băsescu

Şeful statului consideră această revocare ”o imixtiune a politicului, care pur si simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva venind după şocuri pe care oameni extrem de importanţi le-au primit - anunţul începerii urmăririi penale pentru şantaj a domnului Voiculescu, a fiicei sale şi a directorului de la Antene, condamnarea lui Voiculescu şi informaţia pe care am aflat-o, că s-a finalizat dosarul lui Dragnea, dosarul de fraudare a referendumului. Aceste trei lucruri i-au făcut să nu mai respecte obiective cu care s-au angajat şi în Europa şi în relaţia cu SUA în acel protocol de colaborare instituţională pe care eu l-am dus pentru că era în interesul României ca toţi liderii politici europeni ca şi cei americani să ştie că lovitura de stat din 2012 a fost de fapt o întâmplare. Că liderul acestei grupări politice, care este actualul prim-ministru, ţine cont de imperativele majore - de politică externă, de consolidare a justiţiei etc. Ieri ne-a dovedit că nu dă doi bani”, a declarat Traian Băsescu al B1 TV.

Preşedintele a declarat că miercuri a avut o discuţie cu procurorul general chiar ”înainte de trimite pe fax, sau poate aproape simultan” revocarea lui Papici.

”Eu l-am sunat să ţi spun că - nu e bine domnul procuror. Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă eu având nişte informaţii de mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD în mod deosebit şi dorinţa lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea - azi nu am avut timp, dar mai vin şi peste trei săptămâni să mai citesc o declaraţie. Ei nu au ştiut la ora la care au luat decizia că dosarul era finalizat, închis şi pe masa Codruţei Kovesi.

Însă Tiberiu Niţu nu a ţinut cont de părerea preşedintelui pentru că ”a avut ordine politice. Ordinele politice sunt deasupra rugăminţii unui preşedinte”.

De asemenea, Trăia Băsescu a precizat că ”alaltăieri după CSAT am vorbit cu ministrul de Justiţie spunându-i ”atenţie la nominalizări pentru DNA pentru că până acum am avut o regulă” - regula a fost că şeful structurii la DNA şi la DIICOT sunt cei care propun funcţiile care se desemnează prin decret, le propun ministrului Justiţiei”.

DNA şi DIICOT nu sunt structuri în subordinea procurorului general, ci doar în coordonare acestuia. Potrivit regulamentelor interne, şeful DNA şi cel al DIICOT trebuie să propună şeful de secţii, adjuncţii de şefii de secţii, sau proprii lor adjuncţi.

Nu demult preşedintele Traian Băsescu făcea aluzie la vechiul său adversar politic: ”Vedeam un inculpat care pe propria-i televiziune strigă prin clipuri: «Domnule Băsescu, ia mâna de pe Justiţie!». Şi el este un infractor, dar răspândeşte prin televiziuni în mass-media ideea că Justiţia ţării e subordonată unui om”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne