Dreptate dincolo de justiţie pentru Voiculescu - Cristian Tudor Popescu

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

"Pentru a realiza scopul legii penale este esenţial ca infractorii să nu beneficieze de profiturile obţinute. Doar deposedarea de profiturile obţinute ilegal îi poate descuraja cu adevărat pe infractori", declara recent, într-o conferinţă, procurorul general al DNA, Codruţa Kovesi.

Declaraţia procurorului DNA pare că a fost făcută cu dedicaţie pentru mogulul Voiculescu (deşi nu a fost), pe care justiţia l-a condamnat joi la 5 ani de închisoare, după ce s-a demonstrat că Voiculescu a păgubit statul cu 60 de milioane de euro.

Invitat ieri la Realitatea TV, Cristian Tudor Popescu a explicat cum vede el dreptatea (şi justiţia) în cazul mogulului Antenelor. Dacă lui Voiculescu nu i se iau banii, pedeapsa primită în justiţie de mogul cade într-un derizoriu (aproape) absolut, ca şi în cazul fostului premier, Năstase, care a trecut lejer şi fugitiv prin închisoare şi a revenit intact la Cornu, de unde scrie postări nostalgice pe blog.

Adevărata pedeapsă pentru Voiculescu ar fi confiscarea unei "hălci" din avere, a declarat joi Cristian Tudor Popescu (CTP) la Realitatea TV. Doar aşa justiţia ar face, într-un final, "dreptate", crede Cristian Tudor Popescu.

Într-o intervenţie televizată, jurnalistul a descris modul în care Voiculescu s-a jucat practic cu justiţia timp de 10 ani, concluzionând că este foarte probabil ca mogulul să găsească mijloace pentru a mai sta în libertate un timp, bucurându-se de banii pe care i-a furat.

"Voiculescu a probat un talent ieşit din comun pentru a fenta justiţia, s-a băgat şi s-a scos din Parlamentul României cu o viteză ameţitoare, şi îl cred capabil în continuare de alte manevre pentru a evita un astfel de final. Chiar dacă va ajunge "dincolo de gratii", ca şi cum ar fi la Doftana, Jilava sau la Rahova alea adevărate, să ne gândim puţin... Dan Voiculescu a făcut această afacere calificată drept "ilegală" de către justiţie, penală, acum 10 ani, în 2003. A beneficiat de cei 60 milioane de euro cu care, arată sentinţa judecătorească, ar fi fost prejudiciat statul, vreme de 10 ani. O s-o mai întindă un an-doi şi atunci faceţi socoteala rentabilităţii generale a afacerii", a spus Cristian Tudor Popescu, la Realitatea TV.

"Politicul a devenit o ieşire de incendiu nobilă a oricărui ciorditor de prin politica românească" a demontat Tudor Popescu penibilul politicienilor care, odată traşi la răspundere în instanţă pentru varii fapte de drept (foarte) penal acuză că dosarele lor sunt fabricate politic, la "comandă cuiva", de preferinţă Băsescu sau cineva din camarila sa.

"Ce înseamnă dosar politic? Înseamnă că eu am tăria opiniunilor mele, că eu susţin nişte idei, o ideologie, o politică şi, iată, sufăr pentru asta... Asta e retorica..." Ceea ce nu este deloc cazul lui Voiculescu. Mogulul "suferă" pentru că a furat...

Fenomenul aşa ziselor dosare "politice" este o inversare a ceea ce se întâmpla înainte de 89, crede CTP

"Politicul a devenit o ieşire de incendiu nobilă a oricărui ciorditor de prin politica românească"- Cristian Tudor Popescu

"Asta e cumva pe dos faţă de 1989. Înainte de 1989 nu exista dosarul politic, nu mai existau deţinuţi politici, aşa cum a fost după 1965. Cine avea o problemă politică, era transformată în una de drept comun. Acum, reacţia lui Dan Voiculescu, persoană care vine din adâncuri de dinainte de 1989, este inversă, ca de altfel a oricărui politician. Politicul a devenit o ieşire de incendiu nobilă a oricărui ciorditor de prin politica românească...."

Revenind la ideea iniţială, cea promovată de Kovesi (şi nu numai de ea), adevărata pedeapsă pentru Voiculescu ar fi confiscarea unei părţi din avere, mai degrabă decât închisoarea, unde mogulul va petrece, dacă are dreptate CTP, mai puţin de 2 ani, cam un an, de fapt, la cum merg lucrurile în justiţie, la noi. Luaţi-i banii, asta e pedeapsa de fapt! crede CTP.

"Eu nu cred în ideea de pedeapsă la adresa lui Voiculescu. După peste 10 ani, timp în care a profitat din plin de zecile de milioane de euro, dacă ajunge la puşcărie va avea aproape 70 de ani. Dintr-o dată, reducerea de pedeapsă e 2/3. Rămâne cu mai puţin de 2 ani. Este profesor universitar, aşa că mai scrie o carte despre "taxa pe tulburarea armoniei universale", mai scrie vreo 2-3 cărţi, ţine un curs, ca Năstase, i se mai taie şi din anul ăla şi ceva, şi iese ca şi cum ar fi făcut, în calitate de profesor universitar, un an sabatic. Aşa că ce pedeapsă, după atâta vreme?" se întreabă CTP, făcând o paralelă cu Adrian Năstase care, în scurtul timp petrecut în închisoare, a fost stăruitor in muncă, a participat la 17 programe educative organizate in penitenciar, a publicat constant articole pe blogul sau, a scris 3 carti si a sustinut seminarii in fata detinutilor, ceea ce a făcut să fie eliberat condiţionat, dovedind că nu prezintă... pericol social. Sau naţional.

"Singura pedeapsă reală şi care ar avea un sens şi pentru noi, cetăţenii, ar fi să i se confişte o halcă din avere, din munculiţa lui pe care a adunat-o ban peste ban. Ăsta ar fi un început. Asta doare cu adevărat, arderea la buzunar. Ar resimţi-o şi alţi inşi aflaţi într-o situaţie asemănătoare. Faptul că stau la puşcărie 1-2 ani nu e nicio problemă, intră în calcul, dar să pierzi milioane de euro... e o crimă! Începe să semene a ceva ce se numeşte 'dreptate', dincolo de justiţie", a concluzitionat Cristian Tudor Popescu.

Principiul "luaţi-le banii, doare mai rău" este ceea ce susţine şi europarlamentarul Monica Macovei, nu doar în ţară, ci şi la Bruxelles. Se pare că în alte ţări aşa funcţionează legea, hoţul nu este lăsat să se bucure de ceea ce a furat. Şi asta îi descurajează pe foştii, prezenţii şi viitorii infractori:

În baza expertizei pe care o are în domeniu, Monica Macovei a explicat cum procedează alte state, precum SUA, Anglia sau Irlanda, în cazul averilor dobândite ilicit.

" Deci, ei vor să confişte proprietatea, nu vor să te trimită la închisoare. Îţi iau banii, dovedind că proprietatea provine din activităţi ilegale.(...) Practic, făcând această confiscare am luat banii negri de pe piaţă şi nu am lăsat să se dezvolte crimă organizată.(...) Deci, principiul este acela de a lua banii pe acest tip de confiscare, nu neapărat trimiterea la închisoare.", a mai spus Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne