Băsescu atacă: "S-au băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea"

Uriaşul scandal din Justiţie a fost provocat de decizia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, de a-l revoca din funcţie pe Lucian Papici, şeful secţiei a I-a din DNA şi a adjunctului său, Mariana Alexandrescu.
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.10.2013

Uriaşul scandal din Justiţie a fost provocat de decizia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, de a-l revoca din funcţie pe Lucian Papici, şeful secţiei a I-a din DNA şi a adjunctului său, Mariana Alexandrescu.

Lucian Papici se ocupă de dosarul "Referendumul" al vicepremierului Liviu Dragnea, iar această decizie de revocare a fost luată imediat după ce ancheta a fost finalizată şi Papici a decis trimiterea în judecată a lui Dragnea, care este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Tiberiu Niţu a decis revocarea lui Papici la scurt timp după ce îl delegase în funcţie, la 23 septembrie, la doar 7 zile după ce l-a numit pe post pentru următoarele trei luni. În funcţia de procuror şef de secţie, Papici a girat toate marile dosare din România, în care au fost judecaţi oameni precum Dan Voiculescu, Gigi Becali, Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş, cazurile de magistraţi corupţi, poliţişti, vameşi, etc.

Într-un interviu la B1, preşedintele Traian Băsescu a tranşat situaţia în termeni foarte duri: "Independenţa Justiţiei s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponta".

Spre desebire de acum un an când susţinea că procesul de democratizare este ireversibil, acum, Traian Băsescu a părut îngrijorat de direcţia în care se îndreaptă România.

”Procesele de consolidare a statului român, în mod deosebit al Justiţiei, nu sunt ireversibile în România. Adică totul se poate întoarce, iar ce am văzut ieri este proba că am dreptate. Indiferent cum sunt scrise legile sunt forţe politice care nu pot fi un garant al respectării regulii jocului.

Şeful statului a precizat că ”alaltăieri după CSAT am vorbit cu ministrul de Justiţie spunându-i ”atenţie la nominalizări pentru DNA pentru că până acum am avut o regulă” - regula a fost că şeful structurii la DNA şi la DIICOT sunt cei care propun funcţiile care se desemnează prin decret, le propun ministrului Justiţiei”.

DNA şi DIICOT nu sunt structuri în subordinea procurorului general, ci doar în coordonare acestuia. Potrivit regulamentelor interne, şeful DNA şi cel al DIICOT trebuie să propună şeful de secţii, adjuncţii de şefii de secţii, sau proprii lor adjuncţi.

”Este o imixtiune a politicului care pur si simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva venind după şocuri pe care oameni extrem de importanţi le-au primit - anunţul începerii urmăririi penale pentru şantaj a domnului Voiculescu, a fiicei sale şi a directorului de la Antene, condamnarea lui Voiculescu şi informaţia pe care am aflat-o, că s-a finalizat dosarul lui Dragnea, dosarul de fraudare a referendumului. Aceste trei lucruri i-au făcut să nu mai respecte obiective cu care s-au angajat şi în Europa şi în relaţia cu SUA în acel protocol de colaborare instituţională pe care eu l-am dus pentru că era în interesul României ca toţi liderii politici europeni ca şi cei americani să ştie că lovitura de stat din 2012 a fost de fapt o întâmplare. Că liderul acestei grupări politice, care este actualul prim-ministru, ţine cont de imperativele majore - de politică externă, de consolidare a justiţiei etc. Ieri ne-a dovedit că nu dă doi bani”, a declarat Traian Băsescu al B1 TV.

În afară de faptul că nu s-a respectat procedura mai există şi alte indicii că decizia a fost una politică, potrivit lui Traian Băsescu.

Şeful statului a declarat că miercuri a avut o discuţie cu procurorul general chiar ”înainte de trimite pe fax, sau poate aproape simultan” revocarea lui Papici.

”Eu l-am sunat să ţi spun că - nu e bine domnul procuror. Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă eu având nişte informaţii de mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD în mod deosebit şi dorinţa lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea - azi nu am avut timp, dar mai vin şi peste trei săptămâni să mai citesc o declaraţie. Ei nu au ştiut la ora la care au luat decizia că dosarul era finalizat, închis şi pe masa Codruţei Kovesi.

Dar Tiberiu Niţu nu a ţinut cont de părerea preşedintelui pentru că ”a avut ordine politice. Ordinele politice sunt deasupra rugăminţii unui preşedinte”.

Şeful statului susţine că există totuşi ”oameni la DNA care nu vor înghiţii la nesfârşit tipul acesta de intervenţie brutală la comandă politic”.

”Ce este în neregulă aici în ceea ce priveşte numirile de la secţia I la DNA, Papici şi dna Alexandrescu, este că acum 7 zile pentru procurorul general oamenii ăştia au fost buni şi i-a delegat pentru 3 luni. Trebuie să ai o justificare când îi întrerupi delegaţia, ori că a fost numit titularul, ori că a săvârşit o abatere de la regulile de funcţionare a unui procuror, iar asta este proba cea mai puternică a intervenţiei politicului. Niţu nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta. Cineva s-a suit cu picioruşele pe el, ca şi pe Cazanciuc. Acceptă presiunea politică”, a subliniat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a declarat că se gândeşte să rupă pactul de coabitare ca urmare a atitudinii premierului referitor la Justiţie.

Mesajul pe care eu îl dau este că eu nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul şi în mod deosebit s-a băgat cu bocancii în Justiţie. Multe i-am tolerat din pact, multe încălcări, şi pe politică externă şi pe multe altele. Şi pe nerespectarea angajamentelor cu legea sănătăţii, cu legea administraţiei, legea reorganizării administrative şi cu Constituţia şi cu multe altele. Dar faptul că s-au băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea, până la urmă dacă Dragnea nu are nici o problemă, du-te nene în faţa judecătorului şi justifică acolo cum ai mai pus tu vreo două milioane de voturi asta-i altă socoteală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor