Orban: Procurorii să dea drumul la dosare, indiferent de ce le spun şefii lor

Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Ludovic Orban
Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Ludovic Orban (Epoch Times România)

Procurorii să dea drumul la dosare, fără să ţină cont de numele persoanelor investigate sau de indicaţiile primite din partea şefilor lor, a declarat joi seară deputatul PNL Ludovic Orban.

"Sunt foarte multe cazuri ce aşteaptă să fie rezolvate, le cer tuturor procurorilor să nu mai ţină dosarele în sertar, să le dea drumul, indiferent ce le spun şefii lor, indiferent cum le cheamă pe persoanele anchetate", a declarat Ludovic Orban pentru Digi 24.

Orban a amintit că el s-a opus asocierii dintre PNL şi PC motivul fiind tocmai fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

"Pentru că a fost colaborator al Securităţii, întreaga conduită politică a sa a fost una imorală, nu a respectat niciun fir călăuzitor decât interesul personal. Am plătit preţul poziţiei publice, nu încerc nicio satisfacţie că se dovedeşte că am avut dreptate şi că cei care au susţinut înţelegerea nu au avut dreptate", a precizat deputatul PNL.

"Avem aici un tip de jecmănire a banului public, o proprietate ce valoara probabil 20-25 milioane euro, numai terenul, e vândută pe 100.000 de euro. Nu e nici prima, nici ultima. Au fost sute de astfel de tranzacţii făcute de oficiali în funcţie care au favorizat companii. Faptul că un caz ajunge aproape de pronunţare e într-un fel un element de natură pozitivă, dar mă gândesc numai la un lucru.

Dan Voiculescu a fost acuzat în 2008 că a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. Fondatorul PC a fost condamnat joi de Tribunalul Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), decizie care poate fi atacată în apel.

Instanţa l-a mai obligat pe fondatorul PC să plătească despăgubiri în valoare de 60 de milioane de euro, reprezentând prejudiciul constatat în dosar, împreună cu ceilalţi inculpaţi.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. Acesta a fost acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Legat de condamnarea acestuia la şase ani de închisoare, Orban a subliniat că "nu a decis numai el privatizarea".

"El a participat la subevaluare, dar privatizarea a fost decisă la nivelul ministerului ce administra pachetul majoritar de acţiuni. Nu am auzit nimic despre oficialii din acel minister implicaţi în procesul de privatizare. Nu cred că directorul ICA a decis el", a explicat Ludovic Orban.

Deputatul PNL a făcut referire şi la şeful statului Traian Băsescu şi la Monica Ridzi, care în opinia lui au scăpat nepedepsiţi până acum.

”În fruntea ţării e Traian Băsescu, care a obţinut o casă de la Primăria Capitalei, unde era primar general, făcând fals şi uz de fals, neavând dreptul legal, comiţând abuz în funcţie, şi e preşedintele României. Mă gândesc la Monica Ridzi, care nici azi nu e condamnată. Sunt sute de cazuri, din toate formaţiunile politice, care aşteaptă să fie soluţionate şi care sper că vor fi", a concluzionat Ludovic Orban.