Vizita lui Viktor Orban, temă de dezbatere. "Noi nu suntem hiene, şacali care umblă după carcasele animalelor moarte"

(de la st la dr) Kelemen Hunor, Viktor Orban şi Marcel Ciolacu (x/pm_viktororban)
Andrei Pricopie
27.07.2024

Analistul politic Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a făcut o serie de comentarii, la Digi24, pe marginea vizitei premierului ungar Viktor Orban în România.

"Cu tot respectul, Viktor Orban şi Marcel Ciolacu aparţin unor sfere politice diferite. Viktor Orban, cu tot cortegiul său de controverse şi schimbări în direcţie malefică, are un trecut politic de un prestigiu la care Marcel Ciolacu nu poate visa. Şi cred că principalul scop al vizitei în România nu este un dialog aprofundat pe teme globale cu Marcel Ciolacu, ci transformarea întâlnirii de la Băile Tuşnad într-o platformă pentru dezvoltarea acestei politici externe alternative. Eu am fost în 2018, dacă nu greşesc, invitat acolo la Bálványos. Eu voi spune întotdeauna că, indiferent de criticile pe care noi trebuie să le avem faţă de proiectele revizioniste, trebuie în acelaşi timp să recunoaştem dreptul comunităţii maghiare de a-şi dezvolta propria identitate şi de a-şi ţine aceste întruniri cu participarea celui sau celei pe care ei, compatrioţii maghiari, îi identifică fiind parte din naţiunea maghiară", a declarat Ioan Stanomir.

În opinia politologului, acesta este un fapt pe care noi trebuie să-l acceptăm ca români. Cetăţenii români de etnie maghiară aparţin de drept statului român, dar, cultural, politic şi emoţional, ei se recunosc ca fiind parte a naţiunii maghiare. Cu cât privim mai detensionat lucrurile, cu atât este mai bine.

"Acolo însă, cred că trebuie să tragem o linie în nisip şi să explicăm tuturor că există anumite lucruri sacre pentru noi: în primul rând, integritatea teritorială, şi în al doilea rând, integritatea teritorială a altor ţări. Noi nu suntem hiene, şacali şi animale care umblă după carcasele animalelor moarte. Noi nu ne hrănim cu cadavre. Noi respectăm, nu neapărat noţiunea abstractă de drept internaţional public, ci solidaritatea cu alte naţiuni, precum cea ucraineană, care sunt victimele agresiunii ruse. Noi nu putem rezolva problemele globale ale omenirii, dar nici nu putem încuraja un tip de comportament iresponsabil. Pentru că misiunile de pace ale lui Viktor Orban nu sunt misiuni de pace. Misiunile de pace vizează atingerea unui obiectiv altruist, da? Salvarea de vieţi omeneşti, cel puţin declarativ", a precizat Ioan Stanomir.

Potrivit profesorului de drept constituţional, aceste misiuni sunt destinate să satisfacă un ego şi să ofere compatrioţilor maghiari iluzia că Viktor Orban este un jucător de nivel planetar.

"Noi am avut un secretar general al partidului şi preşedinte al Republicii Socialiste România pe nume Nicolae Ceauşescu, care mergea şi el, invitat şi neinvitat, din toate colţurile lumii, şi unii spun şi astăzi, de preferinţă din fostele servicii de informaţii, că el ducea o politică planetară. E adevărat că această politică planetară conducea şi la foametea planetară din România şi la lipsa de electricitate planetară din România. Pentru că dacă eşti om planetar, nu-ţi mai pasă de micii planetari de pe teritoriul Republicii Socialiste România. Aşa că atitudinea mea faţă de Viktor Orban este una. Ceea ce se întâmplă la Bálványos este dreptul compatrioţilor maghiari să o facă. E bine însă să se gândească că autoenclavizarea este o strategie greşită şi că într-o ţară cum este a noastră, bazată pe valori integratoare şi pe recunoaşterea dreptului minorităţilor la dezvoltare şi la identitate, ar fi trist să nu construim punţi", a continuat Ioan Stanomir.

Politologul a subliniat că aceste punţi există indiferent dacă le acceptăm existenţa sau nu, iar el crede "cu tărie, nu e o doză de naivitate, că noi putem construi punţi şi că aceste punţi se construiesc transetnic pe baza valorilor în care noi credem".

"Pentru că şi compatrioţii maghiari din România, de fapt, ce doresc? Doresc demnitate umană, doresc să fie trataţi de statul lor, pentru că România este statul lor - poate că nu doresc să accepte că România este statul tuturor celor care se află pe acest teritoriu, indiferent de etnie şi de religie", a adăugat Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor