Vizele inspectorilor de siguranţă alimentară blocate de autorităţile chineze

Muncitori procesând carnea de pui, Beijing, 12 noiembrie 2007
Muncitori procesând carnea de pui, Beijing, 12 noiembrie 2007 (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

Inspectorii de siguranţă alimentară ar putea avea dificultăţi în procesarea cărnii de pui atunci când Statele Unite va intra pe piaţa chineză. Pe lângă lipsa forţei de muncă pentru a inspecta transporturile atunci când ajung în SUA, multor inspectori în devenire în China le este respinsă intrarea în această ţară sau vizele le sunt întârziate de către autorităţile chineze.

Vânzarea de carnea de pui, vită şi porc din China sunt acum interzise în Statele Unite. Totuşi, China a primit recent aprobare pentru procesarea şi gătirea cărnii de pui pentru SUA şi audituri sunt în curs de desfăşurare pentru a primi aprobarea de a vinde carne crudă de pui pe continentul american.

Cele mai multe inspecţii ale importurilor din China sunt făcute acum de către FDA, ce este responsabilă de importurile ce nu conţin carne, precum şi fructe de mare. Un raport din 20 noiembrie din partea Comisiei de revizuire a relaţiei economice şi securităţii SUA – China, a scos în evidenţă o serie de probleme serioase întâlnite de inspectori.

În raport este declarat faptul că FDA “a întâmpinat dificultăţi în inspecţiile din teren” din China, “pentru că autorităţile chineze au întârziat vizele pentru inspectorii FDA şi au restricţionat accesul către zonele de producţie.”

Conform lui Tony Corbo, lobbyist senior pentru programul de alimentaţie din cadrul Food & Water Watch, USDA are deja probleme similare.

“Atunci când USDA s-a dus acolo în decembrie 2010 pentru o serie de vizite de audit în crescătoriile de păsări, chinezii au schimbat complet itinerariul vizitelor”, declară Corbo într-un interviu telefonic.

“De fiecare dată când USDA merge să viziteze China, trec mereu pe la crescătorii diferite,” afirmă el, citând documente primite prin intermediul Freedom of Information Act.

Siguranţa Alimentară

Având în vedere neglijenţa Chinei atunci când vine vorba de siguranţa alimentară, o continuare în acest ritm ridică probleme serioase.

Există constant scandaluri legate de alimente contaminate în China, cum ar fi melamina (ce este mortală) în formula de lapte pentru bebeluşi şi bucăţelele de sticlă găsite în seminţele de dovleac. Carnea de pui din China îşi lasă deja "amprenta" asupra animalelor de companie din America. Din 2007, carnea de pui din China a contaminată cu antibiotice ilegale folosit în mâncărurile pentru câini, a cauzat îmbolnăvirea a peste 3.600 de căţei în SUA şi a omorât peste 580.

Având în vedere că produsele din carne sunt în afara FDA, se va ocupa USDA de inspecţiile fabricilor şi transporturilor chineze.

Un reprezentant de la USDA Food Safety and Inspection Service a declarat pentru Epoch Times într-un email că se verifică ca produsele să nu fie deteriorate sau dacă au probleme cu etichetele. USDA va inspecta din nou anumite transporturi şi le va testa pentru chimicale sau patogeni periculoşi – mai ales când o ţară a fost aprobată recent, cum ar fi China.

Insă dacă experienţa celor de la USDA este asemănătoare cu cea a celor de FDA, s-ar putea să nu fie de ajuns.

“USDA a luat această hotărâre ca cele două sisteme să fie echivalente, dar supravegherea continuă a acelui sistem este un punct important pentru noi,” afirmă Chris Waldrop, director pentru Food Policy Institute, într-un interviu telefonic.

Waldrop spune că USDA va face o examinare anuală a fabricilor chineze, “dar în restul timpului, supravegherea este în mâinile companiilor din China şi în ale guvernului din China.”

Reducerea bugetelor mai aduce o serie de probleme. Corbo spune că USDA trebuia să facă inspecţii anuale, dar după reducerile de buget din anul 2010, “acum vor face o vizită o dată la trei ani.”

Inspecţii False

Autorităţile chineze au o istorie în spate când vine vorba de prezentarea imaginilor false pentru inspectorii străini – fie că este vorba de fabrici, locuri de prelucrare a hranei sau lagărele de prizonieri. Astfel conform istoriei, probabil că autorităţile chineze întârzie să acorde vize inspectorilor pentru a mai retuşa imaginea pe care vor să o prezinte.

Câteodată scenariile prezentate pot fi simple – cu actori şi maşinării noi – dar câteodată muşamalizările pot deveni elaborate.

Paul Midler a detaliat această practică în cartea sa, “Poorly Made în China”, ce include experienţă de primă mână din cadrul fabricilor chineze în timp ce lucra ca agent în cadrul producţiei.

A detaliat o inspecţie de a avut loc într-o fabrică din sudul Chinei, cum i s-a făcut un tur printr-un mediu curat în care munceau mai mulţi oameni. Apoi, după ce s-a terminat inspecţia, în timp ce-şi aştepta maşina, a decis să mai verifice încă o dată. S-a uitat printr-o fereastră şi a văzut că fabrica era goală.

“Încercând să-mi dau seama ce tocmai s-a întâmplat, m-am simţit ca şi cum aş fi fost la un show de magie şi am văzut cum un elefant uriaş a dispărut,” scrie acesta, adăugând “Cum se poate ca o fabrică să funcţioneze la capacitate maximă la un moment dat şi apoi să fie goală în următorul moment?”

Midler a detaliat de asemenea folosirea tehnicii de “decolorare a calităţii” pusă în practică de fabricile chineze – ceva ce a întâlnit frecvent. Se referă la un proces intenţionat şi desfăşurat în timp în care fabricanţii reduc costurile prin reducerea calităţii componentelor şi a ingredientelor.

Fabricile din China au devenit renumite prin faptul că folosesc asemenea “şmecherii” împotriva inspectorilor propriului guvern – şi fac asta de mulţi ani.

Fostul premier chinez Zhu Rongji a documentat o experienţă similară din luna mai 1988, în timp ce inspecta grânarul din zona Nanling.

Chiar înaintea inspecţiei, guvernul local a transportat 1.031 tone de grâu din afara oraşului. A fost nevoie ca 200 de oameni să lucreze 4 zile pentru a crea iluzia unui grânar plin ochi.

Zhu a aflat. Conform cărţii sale recente “Zhu Rongji on the Record,” el afirmă: “Înainte să mă duc acolo, grânarul era gol complet. Chiar înainte să ajung, au mutat o serie de recolte din altă parte în grânar şi le-au pus într-un mod ordonat. Au îndrăznit să mă mintă.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe