Raport de stat nu adresează principala cauză a otrăvirii apei potabile din China
După nemulţumirile din rândul utilizatorilor de Internet, după cererile avocaţilor din Beijing şi în urma presiunii media, ministerul chinez al pământurilor şi resurselor a emis recent un raport asupra calităţii apei freatice. Raportul a eşuat să adreseze extinderea şi severitatea problemei, spun criticii.
Temerile legate de apa freatică a captat atenţia publicului la începutul lunii februarie, după ce jurnalistul Dong Fei a postat pe blogul său materiale despre deversarea de ape reziduale industriale în provincia estică chineză Shandong. Centralele chimice şi fabricile pentru hârtie din provincia Jiangsu, tocmai la sud de Shandong, şi din Huabei (o regiune de câteva provincii în nordul Chinei) au fost de asemenea raportate ca folosind rezervoare de apă pentru a-şi arunca apele reziduale.
Până la mijlocul lunii februarie, ca răspuns la cererea lui Dong, 2,9 milioane de utilizatori de Internet au publicat posturi cu poze ale apei contaminate în localităţile lor natale.
Trei avocaţi din Beijing au cerut apoi public ca autorităţile să prezinte datele oficiale asupra poluării apelor freatice din China, ca apoi mass media chineză să preia chestiunea.
La sfârşitul lunii martie, a apărut un raport de 400 de pagini intitulat “Datele din 2011 asupra Calităţii Apei Freatice la Locurile Monitorizate la Nivel Naţional.”
Savantul în problemele de mediu Zhao Zhangyuan, un membru pensionat al Academiei Chineze de Cercetare în Ştiinţa Mediului, a spus ziarului chinez de stat Jinghua Times (o ramură a ziarului People’s Daily – purtătorul oficial de cuvânt al Partidului Comunist Chinez) că raportul a folosit standardele depăşite din 1993, care nu includ teste pentru mulţi poluanţi organici ce reprezintă o componentă majoritară a poluării moderne.
Centrul Nanjing de Sondaje al Academiei Chineze pentru Ştiinţe Geologice a monitorizat apa freatică din apropierea Deltei râului Yangtze – o zonă puternic urbanizată în estul Chinei şi care include Shanghai-ul – şi a descoperit că apa conţinea chimicale cauzatoare de cancer precum dicloroetanul şi diclorometanul, şi alte chimicale organice cunoscute pentru afectarea sistemului nervos, a rinichilor şi ficatului, precum toluen şi cloroform. Niciuna dintre aceste chimicale nu sunt acoperite de standardele din 1993.
Dovezile disponibile sugerează faptul că China suferă de poluare a apei freatice la o scară mult mai mare decât doresc să dezvăluie autorităţile.
Studiile realizate de Sondajul Geologic din China începând cu 2006 arată că în regiunea Huabei, doar 22,2% din apa freatică a regiunii este sigură pentru băut. Apa freatică reprezintă principala sursă de apă potabilă a regiunii.
Studiul a descoperit că pe întreg cuprinsul regiunii apa freatică de la nivelurile superioare este puternic poluată. Deşi apa freatică de la niveluri mai adânci a fost descoperită ca fiind mai curată, 12,86% din această apă a fost găsită ca fiind poluată de asemenea.
Apa de băut
Conform Institutului Qianzhan de Cercetare Industrială, un think tank cu sediul în Shenzhen, China se va întoarce tot mai mult către sursele de apă freatică, pentru a-şi asigura proviziile de apă potabilă în perioada 2013-2017, datorită lipsei relative a ţării de resurse de apă [de suprafaţă].
Institutul de cercetare estimează că aproximativ 70% din populaţia chineză, sau 400 din cele 660 de oraşe ale Chinei, îşi vor obţine apa în principal din sursele de apă freatică.
Populaţia rurală a Chinei îşi obţine majoritatea apei sale de băut din fântâni, puţuri şi bazine, care se aprovizionează din surse de apă freatică existente la niveluri superioare. Totuşi, utilizarea dezordonată a fertilizatorilor şi pesticidelor a poluat sever apa freatică din zonele rurale.
“Sate cancer” au apărut în provinciile Henan, Anhui, Sichuan, Guangdong, Heilongjiang şi Shandong.
Conform unui raport al Vocii Americii, s-a descoperit că apa freatică din regiunea Huabei conţine metale grele ce depăşesc cu mult limitele permise, incluzând mercur, crom, cadmiu şi plumb.
În plus, poluarea cu substanţe organice a apărut în suburbiile sudice ale Beijing-ului; Shijiazhuang, capitala provinciei nordice chineze Hebei; Jinan, capitala provinciei Shandong; şi câmpia Yuxi în provincia Henan. Principalii poluanţi sunt benzenul, tetraclorura de carbon şi tricloroetilena, toate aceste putând cauza cancer şi alte probleme de sănătate.
Pe lângă aceşti poluanţi, cel puţin 100 de milioane de oameni din China beau apă freatică cu niveluri periculoase de arsenic, care poate cauza probleme cardiovasculare şi un risc ridicat pentru cancer, şi niveluri ridicate de fluor, care este cunoscut pentru cauzarea de deformări ale oaselor în cazul copiilor şi cauzarea de probleme la rinichi.
Generaţiile viitoare
Conform raportului Vocii Americii, companiile de pe întreg cuprinsul Chinei au săpat puţuri în ultimii 20 ani cu singurul scop de a arunca reziduuri industriale în apa freatică.
Utilizatorii chinezi de Internet au folosit de atunci platformele online pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de această problemă. Pe Sina Weibo, un serviciu popular de microblogging similar cu Twitter, un utilizator pe nume Wang Pan a scris: “Companiile mari aruncă fără milă poluanţi în rezervele noastre de apă freatică şi totuşi guvernul, orbit de scopurile politice, a ignorat şi chiar a tolerat deschis problema aceasta.”
“Râurile şi cursurile noastre de apă suferă de pe urma poluării apei de suprafaţă, şi sursele noastre de apă suferă de pe urma poluării apei freatice. Cum este această situaţie diferită de existenţa deşeurilor nucleare? Această poluare va distruge vieţile generaţiilor noastre viitoare. Când nu va mai exista apă curată în China la ce ne mai ajută să avem un PIB [mare]?”
Contul lui Wang Pan a fost închis la scurt timp după postarea comentariului, arătând că regimul chinez nu aprobă discutarea liberă a problemei.
Conform lui Fan Xiao, geolog şi inginer şef la Biroul provincial din Sichuan pentru Geologie şi Resurse Minerale, în prezent Chinei îi lipsesc regulamente oficiale privind aruncarea de ape reziduale în sursele de apă freatică şi agenţiile de stat nu au capacitatea de a aplica regulamente.
“Noi depindem puternic de sursele de apă freatică şi dacă ele devin poluate, curăţarea lor ar fi practic imposibilă”, a spus Fan.
Urbanizarea rapidă a impulsionat atât extinderea cât şi agravarea problemelor legate poluarea apei freatice din China continentală. Principala cauză stă în faptul că regimul comunist este axat doar pe creşterea PIB-ului, fără a ţine seama de consecinţele poluării asupra mediului şi a populaţiei.
Conform Raportului Anual din 2012 al Registrului Chinez pentru Cancer, datorită nivelurilor extreme de poluare ecologică, există 3,5 milioane de noi cazuri de cancer în China continentală în fiecare an, rezultând în 2,5 milioane de decese anual. Aceasta este echivalentul a 8.550 de noi cazuri de cancer diagnosticate în fiecare zi.