China: Cea mai mare sursă de apă din Beijing este contaminată
Sursele de apă ale Chinei sunt contaminate într-o asemenea măsură, încât nu mai pot fi considerate sigure de foarte mult timp. Aceasta este concluzia prezentată de autorităţile statului într-un raport făcut de Administraţia Chineză pentru Protecţia Mediului.
Ziarul ”The Beijing News” relatează că Centrul pentru Protecţia Mediului pentru China de Nord, care se află sub îndrumarea Ministerului pentru Protecţia Mediului, a pornit de curând o investigaţie pentru a se stabili calitatea apei râurilor din 5 regiuni. Întreaga regiune administrativă de 16.807 mile a Beijingului (puţin mai mare decât Schleswig-Holstein) are 20,69 milioane de locuitori (în 2012).
Din cele 37 de probe extrase din diferite râuri, fiecare conţinea o contaminare mai mare decât permiteau standardele de siguranţă. Unele dintre ele erau murdare într-o măsură periculoasă. Canalul de nord este folosit pentru 90% din scurgerea suburbiilor Beijing-ului şi alimentează 70% din populaţia oraşului cu apă. Acolo, în zona centrală a oraşului trăiesc aproximativ 12 milioane de oameni.
Test-ul standard pentru a stabili calitatea apei Chemical Oxygen Demand* (COD) arată că apa din Canalul de Nord era încărcată cu 95 de ori mai mult decât nivelul considerat sigur.
Rapoartele arată de asemenea multe acumulări de apă reziduală netratată în Beijing. Aparent numai 60% pană la 70% din zonele populate a Beijingului sunt conectate la reţele de purificare a apei reziduale. O proporţie mare din apa reziduală se varsă direct în râuri. Raportul de mediu făcut în 2012 de Biroului pentru Protecţia Mediului din Beijing arată un procent de 42.1% din cele mai contaminate râuri dintr-un număr total de 88 de râuri monitorizate de Beijing.
”Satele cancerului”
Apele periculos de grav poluate nu se găsesc numai în Beijing. Conform staţiei de monitorizare naţionale a apei, 90% din sistemele de apă din vecinătatea tuturor oraşelor chineze este grav poluată. Din cauza poluării cu reziduri chimice şi industriale, apa scursă în multe zone este considerată toxică.
Radioul Free Asia anunţă că din 80.000 de companii care se ocupă cu produse chimice şi farmaceutice, mai mult de 10.000 se află în vecinătatea zonelor locuite. Un procent de 23% din acestea se află într-o rază de 5 km de sursele de apă. Multe din companiile mici şi medii pot vărsa apa reziduală direct în râuri şi pârâuri.
Studentul Liu Li al Universităţii Centrale din Missouri declară pentru Liberty Times că din anul 2010, sunt mai mult de 241 de ”sate ale cancerului” în China, conform figurilor oficiale. Termenul ”satele cancerului” a fost folosit în ultima perioadă pentru a descrie multe oraşe mici şi sate care sunt localizate în vecinătatea surselor de apă unde numărul personelor diagnosticate cu cancer şi morţilor survenite din cauza cancerului sunt peste medie.
Rata mortalităţi în rândul bolnavilor de cancer din China a crescut în ultimii 30 de ani cu un procent de 80%. În prezent, 2,7 milioane de oameni mor de cancer în China în fiecare zi. Astfel că, unul din patru bolnavi moare de o formă de cancer. Liu Li a mai declarat pentru Liberty Times că ”apa poluată cu reziduuri de provenienţă industrială este motivul principal pentru apariţia acestor sate ale cancerului.
*Chemical oxygen demand (COD) este măsura capacităţi apei de a consuma oxigen în timpul descompunerii materiilor organice şi oxidarea chimicalelor anorganice cum sunt amoniul şi nitraţii.Măsurătorile COD sunt făcute pe monstre de apă reziduală contaminate de reziduri domestice sau industriale.