Frigărui de şobolan omorât cu şoricioaică bagă lumea în spital

Grătarele chinezeşti pot conţine otravă pentru şobolani.
Grătarele chinezeşti pot conţine otravă pentru şobolani. (The Epoch Times)

Mulţi factori arată că aşa-numitul "miracol economic chinez" nu este decât o farsă - chinezii de rând sunt aproape la fel de săraci ca înainte.

Presa chineză a raportat acum două zile cazul unei tinere de 19 ani din oraşul Chongqing. Fata s-a adresat spitalului orăşenesc acuzând sângerare nazală, sânge în urină şi erupţii pe corp.

Conform rezultatelor analizelor, s-a constatat că fata a suferit de intoxicaţie cu rodenticid (şoricioaică), folosit pentru a ucide şobolani, şoareci şi alţi dăunători cu sânge cald.

Tânăra a exclus complet posibilitatea unei otrăviri intenţionate, dar a declarat că recent a mâncat frigărui “de miel”, cumpărate de la vânzătorii ambulanţi.

Medicul a presupus imediat că cel mai probabil aceasta a şi fost cauza otrăvirii. Potrivit acestuia, unii antreprenori lipsiţi de scrupule folosesc adesea, în loc de carne de miel, carne de şobolani, şoareci, pisici şi câini, cărora, prealabil, li se dă otravă pentru şobolani.

Potrivit experţilor de la Universitatea Agrară a Chinei de Sud, otrava rămâne în carne chiar şi după prăjire, iar unele dintre ele, după tratarea termică, devin chiar mai toxice.

Timp de câteva ore, ştirea, care a fost publicată de către medic pe microblogul său de pe site-ul ”Veybo”, a fost republicată de mai bine de 80 de mii de ori şi a primit mai mult de 13.000 de comentarii. Blogherii chinezi sunt indignaţi de faptul că această problemă larg răspândită nu este rezolvată de către autorităţi.

Problema este că acesta nu este primul caz de intoxicaţie cu otravă pentru şobolani după alimentarea cu frigărui. În luna iulie, un tânăr pe nume Wang s-a intoxicat cu otravă pentru şobolani după ce a consumat frigărui la Beijing.

La începutul lunii iulie, ziarul chinez "Dushibao" a raportat că în urma unei anchete s-a descoperit că grătarul de „miel” vândut în Wuhan, provincia Hubei, aproape că nu conţine miel.

Grămezi de scandaluri alimentare

Iar la începutul lunii mai, presa chineză a declarat că autorităţile au arestat mai mult de 900 de oameni care se ocupau cu producţia şi vânzarea cărnii pe şobolani, şoareci şi vulpi, în toată ţara, afirmând că ar fi carne de miel şi vită.

Nu numai grătarul, dar multe alte alimente devin adesea subiectul unor noi scandaluri alimentare în China. Problema securităţii produselor autohtone, a devenit demult una dintre cele mai dureroase din ţară, pe care autorităţile încă nu sunt în stare s-o rezolve.

Cu toate acestea autorităţile pur şi simplu nu prea au cum să rezolve problema, deoarece corupţia şi lipsa de orice moralitate din China modernă sunt mult prea răspândite. Dacă este vorba despre plumb în pasta de dinţi, anvelope care nu sunt sigure, sau cereale contaminate cu metale grele, produsele alimentare chineze pur şi simplu nu sunt sigure, din cauza corupţiei şi poluării.

Cu câţiva ani în urmă, China a fost ţinta unui scandal cu produse alimentare contrafăcute: lapte pentru bebeluşi, produs de gigantul Sanlu, conţinea, melamină (o masă plastică). Trei sute de mii de bebeluşi au fost internaţi în spital, majoritatea cu blocaje renale, în urma expunerii la laptele praf contaminat.

Chinezii de la Sanlu introduceau melamină în lapte, după ce îl îndoiau cu apă, deoarece melamina păcălea testele privind cantitatea proteică a laptelui.

Deşi Sanlu a dat faliment, problema laptelui contaminat nu este nici în prezent rezolvată în China, majoritatea familiilor preferând să cumpere lapte praf de la companiile occidentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe