Respectate remedii ale farmaciei chineze contaminate cu mercur

Rezidenţi chinezi ies dintr-o farmacie Tongrentang, celebra farmacie de medicina chineză tradiţională, pe o alee din zona Qianmen la 16 martie 2008, la Beijing, China.
Rezidenţi chinezi ies dintr-o farmacie Tongrentang, celebra farmacie de medicina chineză tradiţională, pe o alee din zona Qianmen la 16 martie 2008, la Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

Scandalurile recurente pătează marca Tongrentang, un producător şi comerciant din Beijing, vechi de 360 de ani, de remedii medicale tradiţionale chineze care îşi vinde produsele în jurul lumii. Dificultăţile firmei reflectă problemele sistematice existente în producţia de remedii tradiţionale din China.

Conform unui raport din 9 mai apărut în ziarul Southern Daily din China continentală, în 7 mai 2013 Departamentul Sănătăţii din Hong Kong a ordonat retragerea remediului Jian Ti Wu Bu Wan din toate locaţiile de vânzare deoarece conţinutul său de mercur a fost găsit a fi de 5 ori mai mare decât limita permisă. Medicamentul nici nu trebuia să conţină mercur, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului Sănătăţii.

După ce Jian Ti Wu Bu Wan a fost retras în Hong Kong, surse din industria medicinei tradiţionale chineze au spus ziarului Southern Daily că alte două produse ale companiei, Niu Huang Qian Jin San şi Xiao Er Zhi Bao Wan au fost găsite cu un conţinut de 17,3% şi respectiv 0,72% sulfură de mercur, depăşind cu mult limitele internaţionale privind siguranţă.

Publicitatea făcută nivelurilor ridicate de mercur în aceste 3 remedii vine tocmai după ce o filială a firmei Tongrentang, Beijing Tong Ren Tang Chinese Medicine Co Ltd (8138:Hong Kong), a lansat o Ofertă Publică Iniţială (IPO) pe bursa din Hong Kong în 6 mai 2013. Ştirile despre contaminarea cu metalul greu a atras astfel o mare atenţie din partea mass mediei şi publicului.

Marca Tongrentang a fost considerată un etalon pentru medicina tradiţională chineză. Compania a fost creată în anul 1649 şi a servit curtea imperială. Astăzi, website-ul său raportează că produsele sale sunt vândute în 40 de ţări şi regiuni şi ziarul oficial al regimului chinez, People’s Daily, s-a referit la această companie ca la cel mai mare producător de medicamente tradiţionale chineze.

Conform surselor industriei citate de Southern Daily într-un raport din 21 mai, problemele ce implică contaminarea cu mercur nu sunt limitate doar la aceste 3 produse Tongrentang.

Sursele spun că aproximativ 40 de produse medicinale vândute la scara largă de Tongrentang conţin sulfură de mercur. În plus, aproximativ 30% dintre produsele medicinale Tongrentang pentru copii conţin de asemenea sulfură de mercur, conform surselor interioare.

Ziarul Chengdu Business Daily, într-un articol din 22 mai, a raportat că aditivul ilegal mannitol a fost detectat în luna ianuarie a acestui an în fulgii de polen Pobifong produşi de Tongrentang, ceea ce este o încălcare a Standardelor Naţionale Chineze privind Securitatea Alimentară.

Bucăţile uscate de degetar chinezesc produse de Beijing Tongrentang (Bozhou) Sliced Chinese Medicine Co. Ltd. nu au reuşit în luna aprilie să îndeplinească cerinţele cu privire la conţinutul total de cenuşă precum şi conţinutul de cenuşă insolubilă din acid, conform Chengdu Business Daily.

Dr. Wang Quansheng, vicedirector al Terapiei Integrate pentru Medicină Tradiţională şi Vestică de la Spitalul Union din Wuhan, China, a spus ziarului Wen Wei Po din Hong Kong că, conform farmacopeei oficiale chineze, consumul zilnic de sulfură de mercur nu ar trebui să depăşească 0,1 – 0,5 grame pe persoană. Consumul pe termen îndelungat sau doza exagerată a compusului ar putea rezulta în afectarea ficatului, rinichilor şi a sistemului nervos.

Tongrentang a emis o declaraţie în 22 mai pe website-ul său oficial, spunând că cinabrul – sau sulfura de mercur (II) – este un medicament tradiţional chinez cu o istorie de aproximativ 2.000 de ani şi atâta timp cât pacienţii urmează instrucţiunile doctorului utilizarea sa ar trebui să fie sigură.

Problemele legate de controlul calităţii ce au ieşit la suprafaţă în cadrul companiei Tongrentang nu sunt limitate doar aici.

Shi Lichen, fondator al Unităţii Medicale pentru Afaceri din cadrul Alliance PKU Management Consultants Ltd., o companie specială de management şi consultanţă deţinută de Universitatea Peking, a declarat că firmele şi companiile chineze trebuie să adopte controale stricte care să asigure că materia brută ce o folosesc nu este contaminată cu metale grele – unele surse posibile incluzând ierburi cultivate pe teren contaminat sau intermediari care pe ascuns adaugă metale grele la produsul brut pentru a creşte greutatea lor pe piaţă. Companiile trebuie să se asigure, de asemenea, că procesele lor de producţie nu implică introducerea de metale grele în produsele lor medicinale.

Publicul a manifestat în trecut o mare îngrijorare cu privire la contaminarea cu metale grele şi incidentul Tongrentang a lăsat unele semne de întrebare.

Dnul Wang Jingye, un renumit tenor chinez care acum locuieşte în Singapore, a scris pe contul său de Weibo: “Dacă nu putem avea încredere nici măcar într-o marcă medicinală precum Tongrentang, ar trebui să aştept să mor dacă mă îmbolnăvesc? Dumnezeule, dacă şi medicamentele sunt otrăvitoare acum, vă rog să ne spuneţi ce anume este sigur de consumat [în China]?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe