Un nou scandal cu lactate: Noua Zeelandă

Vaci de lapte la o fermă de lângă Ashburton, Noua Zeelandă. Tribunalul Superior s-a opus iniţiativei guvernamentale de a vinde ferme neo zeelandeze către compania Shanghai Pengxin.
Vaci de lapte la o fermă de lângă Ashburton, Noua Zeelandă. Tribunalul Superior s-a opus iniţiativei guvernamentale de a vinde ferme neo zeelandeze către compania Shanghai Pengxin. (Martin Hunter / Getty Images)

La începutul acestei luni, Fonterra, gigantul de lactate din Noua Zeelandă, a declarat că unele dintre produsele sale au fost contaminate de o bacterie la una dintre fabricile sale de prelucrare. Ştirea a creat panică în pesă şi supermarketurile s-au grăbit să retragă produsele Fonterra de pe rafturi, acuzând produsele de infestare cu bacteria ce produce botulism.

Ieri însă Noua Zeelandă a declarat că produsele Fonterra nu conţin bacteriile care produc botulism, o boală ce provoacă paralizie şi chiar moarte. Cu toate acestea, ministerul pentru industrii primare a declarat că testele au indicat prezenţa unui alt tip de bacterii, care însă nu provoacă botulism.

Fonterra este cea mai mare firmă de lactate din Noua Zeelandă, cel mai mare exportator mondial de produse lactate.

"Bacteriile găsite în concentratul de zer (WPC), fabricat de Fonterra nu este Clostridium botulinum", a declarat ministerul într-un raport. "Bacteria găsită este identificată ca Sporogenes Clostridium. Prin urmare, nu este capabilă de a produce toxinele cauzatoare de botulism".

Iniţial Fonterra declarase că unele dintre produsele sale au fost contaminate de o conductă murdară la una dintre fabricile sale de prelucrare şi şeful departamentului de produse lactate din Noua Zeelandă, Gary Romano, şi-a depus demisia. Compania a fost de asemenea criticată pentru întârzierile în divulgarea contaminării.

Descoperirea a condus la anchete despre cauzele contaminării, inclusiv şi una condusă de către prim-ministrul John Key, datorită îngrijorarării faţă de impactul pe care îl poate avea asupra sectorului produselor lactate din Noua Zeelandă.

Exporturile de produse lactate reprezintă aproximativ un sfert din veniturile din export Noua Zeelandă şi industria produselor lactate contribuie cu aproximativ 7% din produsul intern brut al ţării. Fonterra produce aproximativ 90% din producţia de lapte a ţării.

Panica produsă a dus la interzicerea importurilor de către China şi câteva alte ţări.

Déjà vu

Scandalurile privind produsele lactate sunt din ce în ce mai dese.

Cel mai proeminent caz este al gigantului chinez Sanlu. Acesta a fost falimentat după ce o anchetă a descoperit că laptele său, produs în China, era contaminat cu melamină în mod intenţionat, pentru a-i măslui conţinutul proteic la analize. Din cauza coruptiei endemice din China, laptele era mai întâi îndoit cu apă şi mai apoi i se adăuga melamină, pentru a-i creşte conţinutul aparent de proteină.

300.000 de bebeluşi din China au ajuns în spital, majoritatea cu afecţiuni la rinichi, şase dintre ei murind. Analiştii au susţinut că numărul ar putea fi mult mai mare, judecând după reticenţa medicilor de a diagnostica copii.

Ancheta privind contaminarea cu melamină a fost muşamalizată de corupţia şi birocraţia Partidului timp de 6 luni, şi abia în august 2008, după apariţia unui număr imens de cazuri, şi după intervenţii la primul ministru neo-zeelandez, scandalul a captat atenţia mass media internaţională.

În anul 2010 mass media interna chineză a publicat rapoarte despre semnele dezvoltării sexuale premature la fetiţele mici, pusă de unii analişti pe seama consumului de lapte praf pentru copii produs de Synutra International. Dar aceste ştiri au fost brusc blocate, după ce ministerul chinez al sănătăţii a anunţat la 15 august 2010 că nu laptele praf este cauza simptomelor neobişnuite, fără să ofere vreo altă explicaţie.

După îndelungi tergiversări, autorităţile de la Beijing au executat doi oameni în noiembrie anul trecut pentru rolul lor în scandalul laptelui contaminat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură