China: 100 de tone de peşti morţi redeschid problema poluării apelor

Un rezident curăţă peşti morţi pe râul Fuhe în Wuhan, din centrul Chinei  provincia Hubei pe 3 septembrie 2013, după ce cantităţi mari de peşte  mort au început să apară la suprafaţa apei cu o zi înainte
Un rezident curăţă peşti morţi pe râul Fuhe în Wuhan, din centrul Chinei provincia Hubei pe 3 septembrie 2013, după ce cantităţi mari de peşte mort au început să apară la suprafaţa apei cu o zi înainte (STR / AFP / Getty Images)

Un alt masacru ecologic în urma căruia au rămas sute de tone de peşti, redeschide dezbaterea poluării surselor de apă ale Chinei, care sunt contaminate, încât nu mai pot fi considerate sigure de foarte mult timp. Situaţia este dramatică şi pentru apele râului Fuhe, de unde autorităţile au adunat în aceste zile, pe o lungime de aproximativ patruzeci de kilometri, peste 100 de tone de peşte mort.

Incidentul a fost cauzat de o scurgere de amoniac de la o instalaţie industrială din oraşul Wuhan.

Autorităţile evaluează în acest moment situaţia şi cercetează cauzele poluării excesive, care a ajuns marţi dimineaţă la 196 de micrograme pe litru, cu mult peste standardul legal. Compania aparent responsabilă de această situaţie - o mare uzină chimică din oraşul Xiaogan.

Uzinei i s-a dat ordin din partea Protecţiei Mediului din provincia de Jiangxi,suspende producţia până când vor fi blocate deversările de amoniac (care continuă).

Sunt în curs de desfăşurare investigaţii pentru evaluarea pagubelor provocate pescarillor locali - cel puţin 2.000 de familii care riscă să rămână fără clienţi, deoarece peştele nu este comestibil.

Potrivit staţiei de monitorizare naţionale a apei, 90% din apa din vecinătatea tuturor oraşelor chineze este grav poluată. Din cauza poluării cu reziduri chimice şi industriale, apa în multe zone este considerată toxică. Rata mortalităţi datorită cancerului în China a crescut în ultimii 30 de ani cu 80%. În prezent, 2,7 milioane de oameni mor de cancer în China în fiecare an - unul din patru bolnavi moare de o formă de cancer.

Poluarea apei este unul din preţurile pe care China le plăteşte pentru creşterea sa economică meteorică. Ca urmare a industrializării rapide şi a reglementării deficitare a depozitării şi debarasării produselor chimice, peste 70% din lacurile şi râurile Chinei sunt nepotabile, iar aproape 40% dintre acestea sunt considerate “grav poluate”, nu pot fi folosite nici măcar în zootehnie. Aproape un sfert dintre chinezi nu au acces la apă potabilă curată.

Aproximativ 20.000 de porci morţi descoperiţi în râul Huangpu în luna martie au intensificat temerile privind regulamentele de siguranţă alimentară. Un studiu din 2011 realizat de cercetătorii chinezi a estimat că peste 94 milioane de cetăţeni chinezi se îmbolnăvesc anual datorită bolilor provocate de alimente.

Aceste cifre probabil subestimează criza securităţii alimentare din China, deoarece statisticile privind tulburările de sănătate cauzate de alimentele contaminate sunt deseori excluse. Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Universitatea Agricolă din Nanjing, 10% din orezul vândut în China conţinea cantităţi excesive de cadmiu, iar unii cercetători estimează că până la 70% din terenurile agricole ale Chinei sunt contaminate cu chimicale toxice.

În ultima decadă China a fost lovită de multiple crize. Dimensiunile reale ale economiei şi populaţiei Chinei pot doar să sublinieze magnitudinea provocărilor în domeniul social, al sănătăţii şi mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe