Fonterra nevoită să retragă de pe piaţă 42 de tone de lapte praf

.
. (Photos.com)

Scandaluri legate de produsele contaminate pot fi găsite din ce în ce mai des pe prima pagină a ziarelor sau în emisiunile de ştiri. Dintre acestea, cazurile care se referă la produsele contaminate alimentare dar şi cele destinate pentru uzul copiilor sunt printre cele mai mediatizate.

Recent, cel mai mare exportator de lactate din lume, compania neozeelandeză Fonterra, a afirmat că a fost nevoită să retragă 42 de tone de lapte praf destinat exportului către China, din cauza unor niveluri ridicate de nitriţi.

Joi, compania Fonterra a anunţat că, în luna mai a acestui an, un transport de lapte praf a fost oprit la graniţa chineză, după ce testele au relevat niveluri de nitriţi mai ridicate decât cele permise în China.

Laptele praf fusese testat în Noua Zeelandă, conform normelor în vigoare, şi apoi aprobat pentru export.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Reuters că „nivelul era în limitele admise pentru noi, însă atunci când produsul a ajuns în China, a fost găsit ridicat, în urma testelor”, adăugând că niciun lot din produsul afectat nu a ajuns în magazine.

Siguranţa produselor Fonterra şi standardele sale de producţie şi testare sunt puse sub lupă după ce, la începutul lunii, Fonterra a fost implicată într-un alt scandal, datorat contaminării produselor cu o bacterie care poate cauza botulismul, boală ce provoacă paralizie şi chiar moarte.

Ziarul de stat China Cotidiană este cel care a semnalat problema după ce, nu cu mult timp în urmă, ştirile despre produsele chinezeşti contaminate au făcut înconjurul lumii.

Compania a recunoscut, la începutul lunii august, că trei loturi de zer folosit în luna mai 2012 la fabricarea formulelor de lapte pentru sugari şi băuturilor pentru sportivi conţineau bacteria Clostridium botulinum, care poate cauza botulism. Zerul contaminat a fost vândut în China, Malayezia, Vietnam, Tailanda şi Arabia Saudită.

Compania Fonterra reuneşte peste 13.000 de fermieri neozeelandezi şi are colaborări cu mari firme în domeniu printre care se află Nestle, Dairy Farmers, Clover dar şi multe altele care au făcut din Fonterra cel mai mare exportator de lactate.

Şi alte firme din domeniu au avut parte de probleme asemănătoare. Printre ele se află compania neozeelandeză Westland Milk Products, implicată şi ea într-un scandal asemănător la începutul acestei săptămâni. Competitorului Fonterra, i-au fost anulate certificatele de export pentru că au fost găsite niveluri prea mari de nitraţi în patru loturi de produse.