România lovită de cea mai mică natalitate din ultimii peste 90 de ani. Ce măsuri propun autorităţile

Bebeluş (Pixabay)
Andrei Popescu
23.10.2024

Ministerul Familiei a anunţat că, în condiţiile în care natalitatea continuă să scadă drastic în România, atât din cauza schimbării stilului de viaţă al tinerilor, cât şi a problemelor de infertilitate ale cuplurilor, programul prin care Guvernul susţine procedurile de fertilizare in vitro (FIV) va continua şi în 2025.

Mai exact, planul este acela de a acorda 15.000 de lei pentru maximum 10.000 de cazuri.

Totuşi, acest lucru nu este suficient pentru schimbarea trendului privind natalitatea, avertizează atât medicii cât şi societatea civilă, relatează TVR Info.

Potrivit sursei citate, după un an şi jumătate în care a încercat să devină mamă şi încă jumătate de an de investigaţii medicale, Nora Nuri a apelat la singura variantă care putea să o ajute: fertilizarea in vitro. Dar costurile unei astfel de proceduri sunt prea mari pentru a le putea acoperi fără ajutor. A primit unul dintre voucherele Programului naţional de fertilizare in vitro şi urmează să facă procedura.

“Ar trebui ca toată procedura să fie inclusă. Inclusiv dacă beneficiezi de aceste vouchere de 3 mii de euro, procedurile pot ajunge şi până la 7-10 mii de euro, sumă care pentru unii oameni este imposibil de atins”, a spus Nora.

Datele oficiale arată că aproximativ unul din şase cupluri din România are probleme în conceperea unui copil şi doar unul din 5 cupluri din România doreşte să aibă un copil.

“Natalitatea a scăzut la 7 născuţi vii la mia de locuitori în 2023, rata de fertilitate a scăzut la 30 de născuţi vii la mia de femei de vârstă fertilă (15-49 de ani). Din ce în ce mai mulţi nu îşi doresc doi copii, îşi doresc un copil”, a spus Dr. Eugenia Bratu, medic primar la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La rândul ei, ministra Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că programul de fertilizare in vitro trebuie să continue şi că, spre deosebire de anul trecut, “când au fost neînţelegeri cu privire la importanţa acestui program, în acest an deja Hotărârea de Guvern se află în transparenţă”.

Totodată, statisticile oficiale arată că, în 2023, în România s-au născut sub 156.000 de copii, fiind cel mai mic număr din 1930 până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor