Violente proaspete in Timorul de Est

Temeri pentru noi violente in Timorul de Est au luat nastere miercuri dupa ce cateva case si magazine mici din capitala au fost incendiate de protestatarii aliati sau impotriva Primului Ministru izgonit, Mari Alkatiri.
Sustinatori ai fostului Prim Ministru al Timorului de Est, Mari Alkatiri, striga slogane in timpul unei demonstratii in Hera Hera la 27 iunie 2006. (Dominic Nahr / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.06.2006

DILI — Temeri pentru noi violente in Timorul de Est au luat nastere miercuri, 28 iunie, dupa ce cateva case si magazine mici din capitala au fost incendiate de protestatarii aliati sau impotriva Primului Ministru izgonit, Mari Alkatiri.

Alkatiri a demisionat luni dupa cateva saptamani de proteste si in timp ce presedintele Xanana Gusmao a analizat sugestiile partidului aflat la conducere, Fretilin, pentru o inlocuire, mii de sustinatori ai partidului s-au strans in afara capitalei, pregatindu-se sa marsaluiasca in Dili.

Sperantele pentru incetarea violentelor s-au naruit in timp ce s-au raspandit stirile despre adunarea suporterilor partidului Fretilin. Ei sunt asteptati in capitala miercuri, 28 iunie.

Dar sute de demonstranti anti-Alkatiri inca se afla campati in fata principalei cladiri guvernamentale.

O forta de interventie condusa de Australia de 2.500 de soldati si-a intensificat miercuri patrularile si pompierii armatei australiene s-au luptat cu focul din 2 case si cateva magazine incendiate langa aeroport.

Sustinatorii Fretilin vin din estul tarii.

Case si centre de afaceri ce apartin timorezilor din est au fost incendiate in capitala in ultimele doua luni si desi amandoua tabere sunt identice ca etnie si limba, exista frici ca cea mai noua natiune a Asiei se va diviza in est si vest.

Aceasta diviziune a fost responsabila pentru inclestarile cu fortele armate de acum doua luni care au degenerat in jafuri si incendii. Inclestarile au fost oprite doar la sosirea fortei de interventie.

Timorezii din partea vestica au manifestat simpatie pentru indonezieni in timpul ocuparii coloniale deseori brutale a tarii. Timorezii din est pretind merite pentru rebeliunea ce a dus la sfarsirea conducerii tarii de catre Jakarta.

Fretilin detine 55 din cele 88 de locuri parlamentare si, conform Constitutiei, are dreptul sa nominalizeze urmatorul prim ministru.

Trupele australiene au fost vazute reintarind punctele de control si blocajele pe drumul pe care va calatori convoiul Fretilin. Ofiteri au declarat anterior ca vor permite demonstratii din partea ambelor partide cat timp acestea raman pasnice.

Diplomatii cred ca alegerea partidului Fretilin pentru primul ministru va fi probabil fie Vice Premierul curent, Ana Pessoa, Ministrul Muncii Arsenio Bano fie Ministrul Sanatatii Rui Maria de Arauzo.

Un candidat al opozitiei Fretilin ar putea fi Ministrul de Externe Jose Ramos-Horta, desi el a declarat ca va prelua postul doar ca o ultima solutie.

Timorul de Est a fost o colonie portugheza timp de secole inainte ca o revolutie in Lisbon in 1975 sa acorde teritoriului independenta pentru scurt timp. Trupele indoneziene au invadat cateva zile mai tarziu si Jakarta a anexat Timorul de Est in 1976.

Dupa niste alegeri in 1999 pentru independenta marcate de violenta pentru care au fost invinuite in mare parte militiile pro-Jakarta ce aveau legaturi cu armata indoneziana, o forta internationala de mentinere a pacii s-a deplasat in teritoriu, conducand intr-o perioada de tranzitie a administratiei O.N.U. inainte ca Timorul de Est sa devina o natiune complet maturizata in 2002.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor