Rusia a lansat în Marea Mediterană o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară

Racheta hipersonică Zircon (NationalInterest)
Redacţia
04.12.2024

Forţele ruse au testat marţi o rachetă de croazieră hipersonică avansată cu capacitate nucleară în timpul unor exerciţii ale forţelor navale şi aeriene în estul Mării Mediterane, relatează The Telegraph.

Fotografiile publicate de Ministerul rus al Apărării arată lansarea unei Zircon de pe puntea navei „Amiral Gorşkov”, o fregată pusă în funcţiune în 2018 şi concepută pentru a ataca ţinte terestre, de suprafaţă şi subacvatice.

„La 3 decembrie, în timpul unui exerciţiu de testare a activităţilor combinate ale grupurilor de trupe ale marinei şi ale forţelor aeriene ruse, au fost lansate rachete maritime de precizie în partea de est a Mării Mediterane”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-o declaraţie.

Kremlinul susţine că racheta Zircon are o viteză maximă de Mach 9 (11.115 km/h), ceea ce, potrivit analiştilor, ar face-o practic invulnerabilă chiar şi pentru cele mai bune sisteme occidentale de apărare antirachetă.

Potrivit presei de stat ruse, Putin a declarat că arma „nu are analogii în nicio ţară din lume”.

Armate din întreaga lume se grăbesc să pună în funcţiune rachete de croazieră hipersonice, deoarece viteza şi manevrabilitatea lor extreme le fac dificil de interceptat.

Experţii cred că navele de suprafaţă, în special portavioanele, ar putea fi extrem de vulnerabile la rachetele de croazieră hipersonice.

Se înţelege că Rusia a lansat racheta Zirkon, care are o rază de acţiune de aproximativ 966 de kilometri, asupra capitalei ucrainene Kiev în luna februarie a acestui an.

Exerciţiile navale au loc în timp ce preşedintele sirian Bashar al-Assad, cel mai mare aliat al Rusiei în regiune, se confruntă cu cea mai mare provocare la adresa puterii sale din ultimii ani, după ce luptătorii rebeli au capturat oraşul Alep într-o ofensivă şoc care a început săptămâna trecută.

Rusia are o prezenţă militară semnificativă în Siria de un deceniu, inclusiv o bază navală în apropierea oraşului-port Tartus la Marea Mediterană.

Analistul naval H I Sutton a declarat că baza navală rusă din Tartus este acum ameninţată de atacuri ale rebelilor, pe măsură ce linia frontului se apropie rapid.

„Schimbarea dramatică a liniilor frontului în Siria pune acum baza în pericol. Există indicii că Rusia şi-ar putea evacua navele maritime”, a declarat el.

Baza de la Tartus este importantă pentru Rusia deoarece este singurul „punct de reaprovizionare şi reparaţii” al marinei sale din Marea Mediterană. De asemenea, a fost folosită ca punct de plecare pentru forţele speciale ruse care au intrat în conflictul sirian.

Ministerul rus al Apărării a declarat că 10 nave şi 24 de avioane au luat parte la exerciţiile de marţi, adăugând că forţele sale au lansat şi rachete de croazieră Onyx şi Kalibr.

Cele două arme sunt mai vechi decât racheta Zircon, dar pot fi echipate cu focoase nucleare şi se deplasează la viteze de Mach 2,9 (3.581,5 km/h) şi, respectiv, Mach 3 (3.705 km/h).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor