NATO se pregăteşte să respingă invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţă
Miniştrii de Externe ai NATO par să fi respins marţi o solicitare din partea Ucrainei de a înregistra progrese în ceea ce priveşte aderarea la alianţă, înainte ca Donald Trump să preia puterea în Statele Unite, potrivit AFP.
Noul preşedinte al SUA a promis să facă presiuni pentru un acord rapid care să pună capăt războiului Rusiei – determinând Kievul să se grăbească să îşi stabilească poziţia înainte de inaugurarea sa din luna ianuarie.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că obţinerea de garanţii de securitate din partea alianţei occidentale şi furnizarea de armament esenţial sunt condiţii prealabile pentru ca Kievul să înceapă să vorbească despre încetarea luptei sale.
Kievul speră că miniştrii de Externe ai NATO care se întâlnesc la Bruxelles cu diplomatul de top al Ucrainei vor emite „recomandări” pentru a acorda ţării o invitaţie de aderare, a declarat Zelenski.
„Dar nu ne facem iluzii - există unele ţări sceptice”, a spus el, duminică.
Până în prezent, liderii ţărilor importante din NATO, Statele Unite şi Germania, s-au retras de la susţinerea aderării Ucrainei, de teamă că acest lucru ar putea duce alianţa într-un război cu Rusia.
Diplomaţii au declarat că, odată cu plecarea administraţiilor preşedintelui american Joe Biden şi a cancelarului german Olaf Scholz, Kievul speră că miniştrii lor de Externe ar putea avea mai multă libertate.
Dar oficialii americani în particular spun că administraţia Biden nu va sprijini demersul Ucrainei, deoarece cred că orice ofertă ar fi anulată de preşedintele ales.
„Un astfel de gest cu o lună înainte de noua administraţie îl va înfuria pe Trump, care va acţiona imediat contrar”, a fost de acord un diplomat european la NATO.
Informând reporterii luni, în timp ce Washingtonul anunţa un nou pachet de ajutor militar de 725 de milioane de dolari pentru Kiev, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a reiterat doar că „Ucraina este pe calea către NATO, iar NATO este pe calea către includerea Ucrainei”.
„Cu siguranţă, de fiecare dată când ne putem întâlni ca aliaţi şi putem discuta cu omologii noştri ucraineni, este un pas important pe drumul către aderarea la NATO”, a spus el despre discuţiile de marţi.
Trupe pe teren
La Kiev, la sfârşitul săptămânii, noua şefă a diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a declarat public că blocul comunitar „doreşte ca Ucraina să câştige acest război”, dar a informat reporterii cu privire la sprijinirea Ucrainei înainte de negocieri, aderarea la NATO fiind „cea mai puternică garanţie de securitate”.
În timp ce apropierea Ucrainei de alianţă pare puţin probabilă în acest moment, doi diplomaţi occidentali au declarat că au început discuţiile iniţiale cu privire la posibilitatea desfăşurării de trupe europene pentru a impune orice eventuală încetare a focului.
„În multe ţări, există o reflecţie foarte serioasă asupra diferitelor scenarii posibile şi asupra modului în care putem contribui la garanţiile de securitate. Trebuie să fim capabili să avem o idee pe care să o comunicăm SUA”, a afirmat un diplomat european.
Trump a declarat că ar putea pune capăt războiului Rusiei în Ucraina într-o chestiune de ore, dar nu a dat detalii despre modul în care intenţionează să atingă acest obiectiv.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat împotriva oricăror demersuri de a plasa Ucraina sub umbrela de securitate a NATO, condusă de SUA.
Noul emisar al lui Trump pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, a sugerat să se renunţe la ambiţiile de lungă durată ale Ucrainei faţă de NATO ca parte a unui acord de pace - oferind în acelaşi timp Kievului garanţii de securitate.
În timp ce Ucraina face presiuni pe partea diplomatică, forţele sale se clatină pe frontul de est în faţa ofensivei dure a Rusiei.
Kievul încearcă să obţină tot armamentul pe care îl poate de la administraţia Biden, în contextul temerilor că Trump ar putea reduce ajutorul odată ce se va întoarce la Casa Albă.
În cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, Ucraina a cerut aliaţilor să îi ofere sisteme de apărare antiaeriană capabile să doboare noua rachetă balistică experimentală Oreşnik lansată de Moscova.
Printre acestea se numără sistemul american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) şi sistemul Arrow dezvoltat de Israel şi SUA, au declarat oficialii.
Putin şi-a lansat noua armă împotriva oraşului ucrainean Dnipro luna trecută, ca represalii pentru loviturile Ucrainei asupra Rusiei cu rachete americane şi britanice.
Liderul de la Kremlin a ameninţat, de asemenea, că va viza clădiri guvernamentale din Kiev şi ţările care furnizează arme Ucrainei.
Diplomaţii NATO au declarat că se îndoiesc că Washingtonul va acţiona rapid pentru a furniza Ucrainei noile sisteme, având în vedere cât timp i-a luat lui Biden să dea undă verde livrării de sisteme de apărare Patriot mai puţin moderne.