Viktor Orban promite că aderarea totală a României la Schengen va fi inclusă pe agenda Consiliului UE în toamnă

(de la st la dr) Kelemen Hunor, Viktor Orban şi Marcel Ciolacu (x/pm_viktororban)
Andrei Popescu
26.07.2024

Premierul ungar Viktor Orban a promis vineri, după o întâlnire în Bucureşti cu omologul său român, că va introduce pe agenda Consiliului European discuţia privind aderarea completă a României la spaţiul Schengen.

“Astăzi am vizitat Bucureştiul pentru o întâlnire cu prim-ministrul Marcel Ciolacu. Am promis că preşedinţia ungară a UE va pune aderarea României la spaţiul Schengen pe ordinea de zi a Consiliului în această toamnă”, a scris Orban pe pagina sa de X (fostul Twitter).

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a precizat, pe pagina sa de Facebook, faptul că a avut o discuţie pragmatică cu Orban pe subiectele de interes comun ale cooperării bilaterale.

“Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro şi am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potenţial neexploatat. I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetăţenilor noştri, indiferent de etnie.

Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral - legătura #feroviară de mare viteză Budapesta–Bucureşti, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul reţelelor feroviare din regiunea Europei Centrale”, a adăugat Ciolacu.

Totodată, Ciolacu a spus că România se bazează pe acţiunea onestă a Ungariei – care deţine Preşedinţia Consiliului UE în acest semestru – pentru consolidarea Agendei strategice europene.

“I-am mulţumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susţinerea fără echivoc a aderării României la spaţiul #Schengen şi cu frontierele terestre”, a conchis Ciolacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor