Tensiuni diplomatice. Polonia îşi recheamă ambasadorul din Ungaria pentru un caz de azil
Tensiunile dintre Polonia şi Ungaria escaladează după ce Ungaria a acordat azil unui fost deputat polonez din precedentul guvern populist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS), care este căutat de Polonia prin intermediul unui mandat european de arestare, potrivit DPA.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a anunţat vineri că ambasadorul polonez la Budapesta a fost rechemat la Varşovia pe termen nelimitat.
Joi, Ungaria a acordat azil fostului ministru adjunct al justiţiei Marcin Romanowski. Un tribunal din Varşovia aprobase anterior cererea procurorului de emitere a unui mandat european de arestare pe numele acestuia, în vârstă de 48 de ani.
În plus, ambasadorul Ungariei a fost convocat şi a primit o notă de protest.
Romanowski este anchetat de procurorii polonezi în legătură cu 11 acuzaţii penale, inclusiv presupusa apartenenţă la o organizaţie criminală.
În calitate de ministru adjunct al justiţiei, acesta este acuzat că a canalizat milioane de złoţi dintr-un fond pentru victimele infracţiunilor către proiecte despre care ministrul justiţiei de atunci, Zbigniew Ziobro, credea că vor aduce beneficii partidului.
Romanowski neagă toate acuzaţiile.
Partidul naţional-conservator PiS a condus Polonia între 2015 şi 2023 şi este în prezent cel mai mare partid de opoziţie.
În această perioadă, a restructurat în mod semnificativ sistemul judiciar, ceea ce l-a pus pe un curs de coliziune cu Comisia Europeană.
Actualul guvern, condus de coaliţia de centru-stânga a prim-ministrului Donald Tusk, a depus eforturi pentru a inversa reformele judiciare controversate puse în aplicare de precedenta administraţie PiS.
Tusk îl critică pe Orban
Tusk a criticat dur Ungaria, exprimându-şi consternarea faţă de faptul că funcţionarii corupţi care se sustrag urmăririi penale pot alege acum între a cere protecţie de la liderul bielorus Alexander Lukaşenko sau de la premierul ungar Viktor Orban.
Vorbind la Bruxelles, Tusk a remarcat: „Cei care au furat, cei care sunt corupţi, caută refugiu în ţări conduse de politicieni ca ei”.
La rândul său, Romanowski a declarat pentru postul de televiziune polonez TV Republika că, în opinia sa, faptul că Ungaria i-a acordat azil confirmă că „avem de-a face cu o persecuţie politică în Polonia”. El susţine că procurorii şi judecătorii din ţara sa de origine sunt controlaţi politic.
Comisia Europeană: Mandatele de arestare trebuie puse în aplicare
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze cazul specific, dar a subliniat că statele membre ale UE sunt obligate să pună în aplicare mandatele de arestare europene.
În acest caz, un judecător maghiar ar trebui să evalueze mandatul pentru a stabili dacă există motive pentru respingerea acestuia. Decizia finală privind executarea mandatului trebuie luată în termen de 60 de zile.
În ceea ce priveşte problema azilului, acesta a declarat că toate statele membre ale UE menţin un nivel ridicat de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, ceea ce le face pe toate să fie considerate ţări sigure pentru solicitanţii de azil.
Ca atare, o cerere de azil din partea unui resortisant al unui alt stat membru al UE poate fi acceptată numai în circumstanţe cu adevărat excepţionale, a adăugat purtătorul de cuvânt.