Premierul Canadei, Justin Trudeau, pare pregătit să piardă puterea după ce un aliat-cheie a promis să-l răstoarne
Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, pare pregătit să piardă puterea la începutul anului viitor, după ce un aliat-cheie a anunţat că va iniţia demersuri pentru a demite guvernul minoritar liberal şi a declanşa alegeri anticipate, transmite Reuters.
Liderul Partidului Nou Democrat (NDP), Jagmeet Singh, care a susţinut menţinerea lui Trudeau la putere, a declarat că va prezenta o moţiune formală de neîncredere după ce Camera Comunelor va reveni din vacanţa de iarnă, pe 27 ianuarie.
Dacă toate partidele de opoziţie vor susţine moţiunea, Trudeau va părăsi funcţia după mai bine de nouă ani ca prim-ministru, şi vor avea loc alegeri.
O serie de sondaje din ultimele 18 luni arată că liberalii, confruntaţi cu oboseala electoratului şi furia provocată de preţurile ridicate şi criza locuinţelor, ar suferi o înfrângere severă în faţa principalului partid de opoziţie, conservatorii de centru-dreapta.
Noul Partid Democrat, care, la fel ca liberalii, încearcă să atragă susţinerea alegătorilor de centru-stânga, se plânge că Trudeau este prea supus marilor corporaţii.
„Indiferent cine conduce Partidul Liberal, timpul acestui guvern a expirat. Vom prezenta o moţiune clară de neîncredere în următoarea sesiune a Camerei Comunelor”, a declarat Singh.
Liderul Blocului Quebecois, un alt partid de opoziţie important, a promis că va sprijini moţiunea şi a declarat că nu există niciun scenariu în care Trudeau să rămână la putere.
Conservatorii au afirmat că vor solicita guvernatorului general Mary Simon – reprezentantul personal al regelui Charles, şeful statului canadian – să convoace Parlamentul pentru a organiza un vot de neîncredere înainte de sfârşitul anului. Experţii constituţionali susţin că Simon ar respinge o astfel de solicitare.
„Nu putem avea un spectacol haotic care să conducă guvernul către prăpastie. Este clar că Justin Trudeau nu mai are sprijinul Parlamentului”, a declarat liderul conservator Pierre Poilievre reporterilor.
La scurt timp după anunţul lui Singh, Trudeau, supus unei presiuni tot mai mari de a demisiona după demisia şocantă a ministrului său de finanţe din această săptămână, a prezidat o remaniere a cabinetului.
Biroul lui Trudeau nu a oferit imediat comentarii. Premierul canadian, care nu a vorbit public despre plecarea lui Chrystia Freeland, ministrul de finanţe, de obicei se adresează presei după remanierile cabinetului, dar de această dată a plecat fără a spune un cuvânt. Organizaţiile media canadiene au relatat că biroul său a anulat interviurile tradiţionale de sfârşit de an.
Voturile asupra bugetului şi altor cheltuieli sunt considerate măsuri de încredere. De asemenea, guvernul trebuie să aloce câteva zile fiecărei sesiuni parlamentare opoziţiei, când aceasta poate propune moţiuni pe orice subiect, inclusiv neîncredere.
Mişcarea lui Singh reprezintă un risc politic, deoarece sondajele care arată o înfrângere gravă pentru liberali aduc veşti proaste şi pentru NDP.
Darrell Bricker, director general al firmei de sondaje Ipsos-Reid, a declarat că Singh vede o oportunitate de a înlocui liberalii ca prima alegere pentru alegătorii care se opun conservatorilor.
„Aşteptarea, care ar oferi liberalilor şi chiar lui Trudeau şansa de a-şi reveni, este neinspirată”, a spus el într-un e-mail.
Înainte de anunţul lui Singh, o sursă apropiată de Trudeau a declarat că prim-ministrul va folosi vacanţa de Crăciun pentru a reflecta asupra viitorului său şi că este puţin probabil să facă vreun anunţ înainte de ianuarie.
Liderii liberali sunt aleşi prin convenţii speciale ale membrilor partidului, care necesită luni pentru organizare. Promisiunea lui Singh de a acţiona rapid înseamnă că, chiar dacă Trudeau ar demisiona acum, liberalii nu ar putea găsi un nou lider permanent înaintea următoarelor alegeri. Partidul ar trebui atunci să participe la alegeri cu un lider interimar, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în Canada.
Până acum, aproximativ 20 de parlamentari liberali au cerut în mod deschis demisia lui Trudeau, dar cabinetul său a rămas loial.
Criza apare într-un moment critic, deoarece preşedintele ales al SUA, Donald Trump, urmează să preia funcţia pe 20 ianuarie şi promite să impună un tarif de 25% pentru toate importurile din Canada, ceea ce ar afecta grav economia.
Premierii celor 10 provincii, care încearcă să creeze o abordare unitară faţă de tarife, se plâng de ceea ce numesc haosul de la Ottawa.