Vi se „zbate” un ochi? Aflaţi ce se ascunde în spatele acestui fenomen, pe lângă superstiţia „e de rău”

Blefarospasmul şi constă în contracţii sau spasme rapide necontrolate ale uneia sau ambelor pleoape. (pixabay.com)
Dana Betlevy
11.01.2019

Cu siguranţă că vi s-a întâmplat cel puţin o dată să vă simţiţi una sau ambele pleoape tremurând, fără să înţelegeţi motivul, şi chiar fără să puteţi controla acest „spasm” al ochiului. Dar care este cauza? Fenomenul se numeşte blefarospasm şi constă în contracţii sau spasme rapide necontrolate ale uneia sau ambelor pleoape. De obicei, ritmul este neregulat.

„Blefaro” în limba greacă înseamnă pleoapă, iar „spasm” înseamnă contracţie musculară necontrolată. Cu alte cuvinte, este vorba despre o contracţie spasmodică, involuntară şi necontrolabilă a muşchilor pleoapelor, frecvent manifestată la ambii ochi. Apare spontan, fără nicio cauză aparentă sau semn de avertizare. Apare mai frecvent în timpul zilei, iar durata fenomenului variază de la câteva minute până la câteva ore. Este o afecţiune destul de rară, cu prevalenţă de ~1/20.000 de persoane.

În mod obişnuit zbaterea dispare de la sine, odată cu odihna sau îndepărtarea factorilor iritanţi, fără să fie necesar un tratament anume. Zbaterea ochiului nu este asociată cu durere, ci doar cu o stare de disconfort. Pot apărea alte simptome cum ar fi lăcrimare şi iritaţia ochilor sau a pleoapelor. Uneori pot apărea împreună cu ticuri faciale - mişcări involuntare ale feţei.

Unele sfaturi în caz de zbatere a pleoapelor, ce v-ar putea fi de folos:

- Utilizaţi o compresă caldă punând-o peste ochii închişi seara, timp de 10 minute.

- Evitaţi lectura sau alte activităţi care solicită ochii sub lumină artificială.

- Picăturile oftalmice bazate pe antihistaminice ar putea aduce o uşoară ameliorare în cazul tremurului pleoapei, întrucât, deşi nu constituie un tratament direct, antihistaminicele au capacitatea de a încetini contracţiile musculare.

- În cazul în care nu vă tremură doar pleoapa unui ochi, ci întreaga parte a feţei, este vorba deja despre spasm hemifacial care de obicei este legat de o inflamare a nervilor feţei sau de o serie de probleme grave de natură neurologică ce solicită ajutor din partea unui medic oftalmolog.

Nu se cunosc adevăratele cauze fiziologice, dar cele mai comune sunt stresul, oboseala, prea mult timp petrecut în faţa ecranului unui computer, excesul de cafea. Printre cauzele oftalmologice se numără leziunile corneene, conjunctivita, blefarita, alergiile, corpi străini intraoculari sau glaucomul congenital primar. De obicei fenomenul nu durează timp îndelungat, dar totuşi poate persista timp de câteva zile. În funcţie de intensitatea spasmului şi de durata lui, este bine să consultaţi medicul oculist.

Dacă însă blefarospasmul este însoţit de unul dintre simptomele de mai jos, trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la doctor: modificări ale stării de conştienţă, leşin, paralizie facială, slăbiciune facială, pierderea bruscă a echilibrului, dureri oculare, tulburări de vedere, cefalee brusc instalată, severă şi inexplicabilă.

Trebuie precizat însă că pentru a confirma sau a exclude o cauză medicală importantă a blefarospasmului, este obligatoriu atât un examen oftalmologic complet cât şi un consult neurologic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor