Scoicile de mare folosesc 200 de ochi făcuţi din oglinzi pentru a vedea ca printr-un telescop
alte articole
O imagine detaliată a sistemului vizual al unei scoici de mare scallop (Argopecten irradians) a dezvăluit o organizare sofisticată de până la 200 de ochi, surprinzător de similară unui telescop refractor.
La fel cum sistemele vizuale complexe ale altor vietăţi, cum ar fi homarii, a furnizat informaţii pentru proiectarea telescopului, aceste rezultate pot deschide calea pentru construirea de noi dispozitive optice de inspiraţie biologică pentru aplicaţii de imagistică şi detectare.
Deşi la majoritatea vertebratelor şi câteva moluşte, ochiul funcţionează prin proiectarea imaginilor pe o retină sensibilă la lumină, de unde se transmite un semnal spre encefal prin intermediul nervului optic - ochiul are o formă sferică, este umplut de o substanţă transparentă, gelatinoasă numită umoare vitroasă, are o lentilă de focalizare numită cristalin şi, adeseori, un muşchi numit iris, care reglează cantitatea de lumină care intră - anumite organisme marine (inclusiv scoicile Pecten) au adoptat oglinzi pentru a crea imagini. Autorul principal al acestui studiu, Benjamin Palmer, de la Universitatea din Lund (Suedia), împreună cu colegii săi, au investigat organizarea complexă a acestor oglinzi. Studiul a fost publicat la 1 decembrie 2017 în revista Science.
Folosind diverse abordări de imagini microscopice, oamenii de ştiinţă au descoperit că vederea spaţială a scoicilor Argopecten irradians se realizează prin structura stratificată de oglinzi amplasate pe partea din spate a fiecărui ochi, care se ajustează pentru a reflecta lungimile de undă ale luminii care pătrund în habitatul lor. În plus, oglinda este acoperită cu un mozaic de cristale în formă de pătrate, care minimizează defectele de suprafaţă pentru a obţine o imagine mai clară.
Oglinda formează imaginile într-o retină cu strat dublu pentru a reprezenta separat câmpurile de vedere periferice şi centrale. Palmer, împreună cu colegii săi, a demonstrat în acest studiu controlul remarcabil pe care îl exercită scoica asupra creşterii şi aranjamentului cristalelor pentru a crea o oglindă puternic reflectorizantă capabilă să formeze imaginile funcţionale.
Articole de referinţă: Science: The image-forming mirror in the eye of the scallop, Lund University: Scallop eyes can help develop smaller underwater cameras