Veşti rele dinspre ISU. În caz de cutremur puternic, trei sferturi din români ar fi afectaţi
alte articole
Trei sferturi dintre locuitorii României ar fi afectaţi în cazul unui cutremur puternic, infrastructura fiind una "critică" în multe zone ale ţării, iar dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur sunt slabe sau absente, relatează Mediafax, citând informaţii din proiectul de consolidare a IGSU.
În introducerea la capitolul riscurilor naturale care pot genera dezastre în România din proiectul Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 2016-2025, aflată în dezbatere pe site-ul MAI, specialiştii reamintesc de cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morţi, peste 11.300 răniţi, 35.000 familii sinistrate şi 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate şi susţin că riscul de cutremur există în continuare, ţinând cont de activitatea seismică din zona Vrancea, iar în situaţia unui seism de magnitudine mare, trei sferturi dintre locuitorii României pot fi afectaţi.
"Riscul de producere a unui cutremur major se menţine, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuieşte 75% din populaţia României şi există importante elemente de infrastructură critică", se notează în proiectul Strategiei.
Conform analizei făcute la nivelul IGSU, salvatorii sunt vulnerabili în caz de cutremur şi se impun investiţii atât în instruire cât, în special, în achiziţia de echipamente necesare salvării.
La capitolul vulnerabilităţi, documentul citat menţionează probleme majore de dotare:
"Gradul de dotare modest sau chiar absent cu autospeciale, mijloace speciale de intervenţie şi echipamente pentru executarea unor misiuni operative: asanare pirotehnică, intervenţie CBRN, căutare-salvare urbană, căutare-salvare şi intervenţii specifice în apele teritoriale, adăpostire, înştiinţare-alarmare", este un alt aspect trecut la capitolul vulnerabilităţi.
Nu în ultimul rând, merită menţionat că 32 de unităţi de pompieri, cu alte cuvinte exact cei care ar trebui să salveze vieţi în caz de cutremur major, funcţionează în clădiri cu risc seismic ridicat.
De asemenea, IGSU mai susţin că este nevoie şi de intensificarea activităţilor de prevenire prin educarea populaţiei.