Veşti rele dinspre ISU. În caz de cutremur puternic, trei sferturi din români ar fi afectaţi

Pe lângă faptul că multe imobile din toată ţara sunt şubrede şi neconsolidate, chiar şi 32 de unităţi ale pompierilor, cei care ar trebui să ne salveze în caz de cutremur puternic, funcţionează în clădiri cu risc seismic major.
Clădire cu bulină de risc seismic
Clădire cu bulină de risc seismic (Epoch Times)

Trei sferturi dintre locuitorii României ar fi afectaţi în cazul unui cutremur puternic, infrastructura fiind una "critică" în multe zone ale ţării, iar dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur sunt slabe sau absente, relatează Mediafax, citând informaţii din proiectul de consolidare a IGSU.

În introducerea la capitolul riscurilor naturale care pot genera dezastre în România din proiectul Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 2016-2025, aflată în dezbatere pe site-ul MAI, specialiştii reamintesc de cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morţi, peste 11.300 răniţi, 35.000 familii sinistrate şi 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate şi susţin că riscul de cutremur există în continuare, ţinând cont de activitatea seismică din zona Vrancea, iar în situaţia unui seism de magnitudine mare, trei sferturi dintre locuitorii României pot fi afectaţi.

"Riscul de producere a unui cutremur major se menţine, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuieşte 75% din populaţia României şi există importante elemente de infrastructură critică", se notează în proiectul Strategiei.

Conform analizei făcute la nivelul IGSU, salvatorii sunt vulnerabili în caz de cutremur şi se impun investiţii atât în instruire cât, în special, în achiziţia de echipamente necesare salvării.

La capitolul vulnerabilităţi, documentul citat menţionează probleme majore de dotare:

"Gradul de dotare modest sau chiar absent cu autospeciale, mijloace speciale de intervenţie şi echipamente pentru executarea unor misiuni operative: asanare pirotehnică, intervenţie CBRN, căutare-salvare urbană, căutare-salvare şi intervenţii specifice în apele teritoriale, adăpostire, înştiinţare-alarmare", este un alt aspect trecut la capitolul vulnerabilităţi.

Nu în ultimul rând, merită menţionat că 32 de unităţi de pompieri, cu alte cuvinte exact cei care ar trebui să salveze vieţi în caz de cutremur major, funcţionează în clădiri cu risc seismic ridicat.

De asemenea, IGSU mai susţin că este nevoie şi de intensificarea activităţilor de prevenire prin educarea populaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne