Cernea: Lista urgenţelor e uriaşă, dar Firea vrea să dea milioane pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Gabriela Firea intenţionează să aloce, din banii Primăriei Capitalei, nu mai puţin de 15 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi 4,5 milioane lei pentru Mănăstirea Antim. În replică, Remus Cernea o invită să-şi dea demisia din funcţie pentru această decizie "scandaloasă".
Remus Cernea
Remus Cernea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Alegerile locale au adus un PSD retrograd la conducerea Bucureştiului. Atât la nivel de sectoare cât şi la Primăria Generală, începutul mandatului edililor social-democraţi aduce dezastre răsunătoare pentru Capitală, a declarat luni, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul Remus Cernea, revoltat de intenţia social-democraţilor de a acorda "o sumă uriaşă de bani" pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi pentru Mănăstirea Antim.

"Şochează mentalitatea ostilă spaţiilor verzi asupra cărora se intervine brutal prin toaletări abuzive şi tăieri de copaci nejustificate în parcuri şi pe bulevarde. De asemenea, atitudinea ostilă faţă de manifestările culturale şi sportive care aduc un plus de civilizaţie şi de aer occidental Bucureştiului. Culmea acţiunilor care înfrâng demnitatea acestui oraş este acordarea unei sume uriaşe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului – 15.000.000 RON şi a unei alte sume de 4.500.000 RON pentru Mănăstirea Antim.

Capitala îndură lipsa unor spitale în care vieţile să fie salvate nu pierdute din cauza infecţiilor nosocomiale şi a aparaturii precare. Capitala se află sub riscul major al producerii unui cutremur devastator în timp ce foarte multe clădiri nu au fost consolidate fiind predispuse la prăbuşire. Capitala este a doua cea mai poluată din Europa, iar traficul de maşini nu ar mai trebui încurajat, ci dimpotrivă.

Lista urgenţelor este uriaşă or, într-o astfel de situaţie, să susţii acordarea de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi pentru alte biserici este un lucru scandalos care ar trebui să genereze demisia politicienilor care vehiculează asemenea idei. Prin acest gest arată o dată în plus că este pregătită să irosească banii contribuabililor bucureşteni şi că viaţa locuitorilor acestui oraş nu are şanse să se îmbunătăţească atâta timp cât doamna Firea va fi primar", a precizat Remus Cernea.

Deputatul o acuză pe Gabriela Firea că şi-a început într-un mod dezastruos mandatul de primar general al Capitalei şi îi cere public să demisioneze din funcţie pentru că Bucureştiul "ar trebui să aibă parte de un primar care să respecte valorile democratice, care să fie conştient de necesităţile reale ale oraşului şi să utilizeze resursele cu responsabilitate fără a risipi fondurile publice pentru proiectele costisitoare ale unui cult anume."

"Am fost alertat de către cetăţenii care locuiesc în zona Parcului Tineretului şi am mers acolo pentru a constata situaţia şi pentru a face fotografii. Într-adevăr, am putut vedea câteva zeci de copaci, majoritatea maiestuoşi cum sunt marcaţi cu vopsea roşie ca şi cum ar fi condamnaţi la moarte. Am semnalat şi în trecut mutilarea parcurilor prin toaletări brutale. Ca urmare a uneia dintre plângerile mele, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a fost amendată de către Garda de Mediu în perioada primarului Sorin Oprescu. Iată însă că noul primar continuă intervenţiile abuzive asupra spaţiilor verzi din Bucureşti!", a subliniat Remus Cernea.

Faptul că, la foarte scurt timp după preluarea mandatului, doamna Firea s-a pronunţat împotriva organizării de concerte în Piaţa Constituţiei şi contra foarte frumosului proiect de transformare temporară a Bulevardului Kiseleff într-un spaţiu pe care cetăţenii să îl recupereze pentru manifestări sportive în week-end-uri denotă o viziune extrem de îngustă. Această atitudine reflectă severe limite conceptuale de înţelegere a modului în care într-un oraş modern cetăţenii şi acţiunile lor culturale şi sportive îmbogăţesc substanţial viaţa oamenilor şi aduc un prestigiu suplimentar capitalei", a continuat Remus Cernea.

În opinia deputatului, astfel de lideri politici, precum primăriţa Firea, pur şi simplu nu înţeleg vremurile în care trăiesc şi modelează prezentul Bucureştiului după mentalităţile lor rămase într-un trecut închistat şi desuet. Potrivit politicianului, este o performanţă că, în doar două luni de mandat, primarul Bucureştiului deja să ajungă să fie criticat într-un cotidian important, precum The Guardian, pentru mentalitatea dovedită în a descuraja manifestările sportive de pe Bd. Kiseleff.

"Aşa cum susţin de aproape 20 de ani în spaţiul public, nici în ceea ce priveşte construirea unei biserici ortodoxe, nici în ceea ce priveşte construirea unei moschei sau a oricărui alt nou lăcaş de cult, statul nu are a se amesteca în nici un fel, nici prin acordarea de terenuri, nici prin susţinerea financiară a costurilor respectivelor construcţii. Separarea dintre stat şi biserică ar trebui asumată şi respectată cu adevărat în ţara noastră pentru a avea o democraţie modernă în care drepturile omului sunt recunoscute şi garantate", a afirmat Remus Cernea.

Deputatul susţine că statul ar putea contribui la renovarea unor lăcaşe de cult vechi, care sunt monumente istorice, întrucât acestea sunt intrate în patrimoniul arhitectural şi istoric al ţării noastre, dar în privinţa noilor lăcaşe de cult, pentru a fi respectat pe deplin Art. 9 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, statul nu ar trebui să intervină absolut deloc:

Art. 9. – (1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

"Din nefericire, opoziţia politică este cvasi-inexistentă. În loc să se afirme ca o voce puternică faţă de derapajele cu care a început mandatul doamnei Firea, cei de la care am fi aşteptat luări de poziţie viguroase fie au tăcut, fie s-au înscris în linia celor care vor să acorde bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, fie s-au complăcut în luarea unor poziţii de intensitate moderată.

Nimic ferm, nimic ancorat în principii şi valori democratice, totul conjunctural şi chiar contradictoriu ca argumentaţie. În plan politic, bucureştenii nu prea au, în acest moment, apărători hotărâţi ai interesului public", a concluzionat Remus Cernea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne