Ce-am învăţat din tragedia Colectiv? Consiliul local sector 4 prelungeşte contractul pentru o grădiniţă într-o clădire neconsolidată
alte articole
Consilierii PSD, PPU-SL şi o parte din consilierii PNL din Consiliul Local Sector 4 au votat în şedinţa de vineri pentru prelungirea contractului de locaţiune a unei clădiri în care funcţionează o grădiniţă la care învaţă circa 100 de copii. Potrivit consilierului USB Sorin Ceacâr Ioan, cel care a semnalat acest caz redacţiei noastre, clădirea în care funcţionează grădiniţa este o casă veche, P+1, care nu a fost consolidată, nu are aviz ISU, pompier de serviciu, nu e conform legislaţiei.
Deşi verbal, înainte de şedinţă, mulţi consilieri s-au declarat împotriva acestui proiect, în şedinţă, după ce un consilier de la PPU-SL, dl Gâf Deac a vociferat să se voteze nominal, zicând că nu se poate închide o grădiniţă, sau muta aşa repede, consilierii PSD, temându-se probabil că îşi strică imaginea, şi parte din consilierii PNL au votat pentru, atrage atenţia Sorin Ceacâr Ioan. În urma discuţiilor pe marginea prelungirii contractului de locaţiune, totuşi consilierii au convenit înfiinţarea unei comisii speciale pentru analiza acestui caz. Săptămâna viitoare, comisia se va întruni de urgenţă pentru a găsi soluţia cea mai bună, mai precizează dl Ceacâr.
„În urma punerii pe ordinea de şedinţă din data de 29.07.2016 a proiectului de hotărâre de prelungire a contractului de locaţiune dintre Direcţia de Învâtămât şi Tineret, aflată sub Consiliul Local al S4, şi dl. Prejneanu, coproprietar al imobilului din Cuza-Vodă, nr 125, ce adăposteşte grădiniţa Scufiţa Roşie, m-am deplasat la faţa locului pentru a vedea locaţia şi a verifica starea ei, ţinând cont că este o grădiniţă care adăposteşte aproape 100 de copii.
Clădirea respectivă este veche, are aproape 100 de ani, prezintă risc seismic, nu are autorizaţie ISU, pompier de serviciu, punct PSI conform legilor în vigoare şi doar un om de intervenţie, paznicul. Nefiind consolidată, această clădire prezintă risc major şi la un cutremur de mică intensitate. Să nu uităm că nerespectarea prevederilor legale a dus la tragedia Colectiv. NOI, consilierii din Consiliul Local, avem datoria de a investiga în amănunţime absolut tot ce ţine de siguranţa cetăţeanului, pentru evitarea tragediilor, mai ales când este vorba despre copii”, a avertizat Sorin Ceacâr în şedinţa Consiliului Local Sector 4.
Potrivit consilierului USB, o a doua problemă descoperită la această grădiniţă este cuantumul chiriei pe care Consiliul Local o plăteşte către proprietari:
„Domnişoara contabil a grădiniţei mi-a pus la dispoziţie un contract încheiat la 11.11.2014 unde cuantumul chiriei este de 6.990 ron. Observând că, pe actualul proiect de hotărâre chiria este de 14.000 de lei, am cerut lămuriri dlui. Toderaşcu Cătălin, actualul director al Direcţiei de Învăţămănt şi Tineret, sub a cărui tutelă este această grădiniţă. Domnia sa mi-a trimis un contract, încheiat în data de 06.10.2015, cu durata din 26.10.2015-31.12.2015, cu un cuantum al chiriei de 14.000 ron, dublu. Vizând această dublare a sumei, am căutat să găsesc o justificare scrisă, contract adiţional cu renegociere, sau HCL care să fi aprobat acest cuantum. Nu am găsit. Ba mai mult, dl. Dir. Toderaşcu Cătălin, în urma interpelării mele de a-mi pune la dispoziţie documentele necesare, pentru perioada 01.01.2016-31.08.2016, a avut o atitudine foarte necorespunzătoare faţă de mine şi de colegii consilieri Negrilă Vasile şi Turmac Adrian.
Văzând reaua voinţa a acestuia, am cerut un punct de vedere al ANAF sector 3 (unde are domiciliul proprietarul clădirii) pentru a vedea dacă există aceste contracte înregistrate la fisc, deoarece nu aveau viza lor pe ele. ANAF sector 3 mi-a comunicat următoarele:
Există înregistrate contractele din 11.11.2014, 26.10.2015, şi cel din 01.03.2016 - 31.08.2016. Contractul din 26.10.2015 avea durata până la data de 29.02.2016, deci nu era cel trimis de dl. Toderaşcu. Acesta încercând să mă inducă în eroare”, a atras atenţia în consiliu Sorin Ioan Ceacâr, cerând colegilor consilieri să ia măsuri, având în vedere că s-a prejudiciat imaginea Consiliului Local.
"Din ordinal cui s-a dublat suma chiriei fără a se respecta prevederile legale? Am încercat să aflu punctul de vedere al proprietarilor dar acesţia au numerele de telefon scoase din uz. Straniu pentru cineva care vrea sa prelungească un contract cu o instituţie de stat."a reamarcat Sorin Ceacâr.
În consecinţă, consilierul USB a propus, în şedinţa CL Sector 4 de vineri, găsirea unui alt spaţiu corespunzător unde să se mute grădiniţa. Până la găsirea unei noi clădiri, copiii pot fi repartizaţi provizoriu la grădiniţele din zonă, particulare sau de stat, la cele particulare Consiliul Local negociind o sumă, care, estimativ va fi mult mai mică decât cuantumul chiriei plus cel al utilităţilor, potrivit lui Ceacâr.
„În cazul în care, totuşi, Consiliul Local votează prelungirea acestui contract, să se înfiinţeze o comisie de consilieri care să negocieze direct cu proprietarii chiria corectă, la nivelul actual al pieţei imobiliare, precum şi angajamentul scris al acestora de a pune locaţia respectivă în cadrul legal şi de siguranţă, fără de care acest contract nu poate fi dus la îndeplinire”, a mai cerut consilierul USB.
„În încheiere doresc să subliniez faptul că Consiliul Local PS4 a fost notificat de problemele financiare şi de siguranţă ale imobilului din strada Cuza-Vodă 125, cu funcţionare de grădiniţă, Scufiţa Roşie, astfel că este direct răspunzător pentru acţiunile sale”, mai precizează consilierul USB.
Vom reveni cu mai multe informaţii pe acest subiect.
Poziţia proprietarului imobilului