Vlad Voiculescu: Peste 20.000 de medici au părăsit ţara. România a investit în ei

Una dintre problemele principale ale sistemului de Sănătate este faptul că sunt din ce în ce mai puţini medici - peste 20.000 au părăsit deja ţara. Avem timp să mai reparăm câteva lucruri pentru a limita fenomenul, a fost mesajul transmis de ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Andrei Pricopie
12.08.2016

Sunt foarte mari probleme cu infrastructura spitalicească în multe judeţe, motiv pentru care este necesar ca autorităţile publice să se implice şi să încerce să remedieze situaţia, a declarat joi, la Realitatea Tv, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.

"Există autorităţi publice locale, precum Consiliul Judeţean Călăraşi, care a luat măsuri pentru a aduce medici tineri în spitalele din zonă, pentru a le suplimenta veniturile. Vor să investească în spitalele de acolo şi îi vom ajuta şi noi de la minister. Sunt foarte mari probleme cu infrastructura spitalicească în multe judeţe.

Investiţiile nu pot fi făcute doar de Ministerul Sănătăţii. Este nevoie implicarea autorităţilor locale. Spitalul de Arşi va aparţine de spitalele care ţin de Ministerul Sănătăţii însă clădirea aparţine Primăriei Sectorului 1. Situaţia asta nu ajută spitalele. Floreasca este un alt exemplu", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, citat de Mediafax.

Ce măsuri are în vedere ministerul pentru rezolvarea problemei infrastructurii spitalelor? Vlad Voiculescu susţine că una dintre ele ar fi un "plan de investiţii, împreună cu Ministerul Finanţelor, care să pună lucrurile pe o traiectorie clară în următorii ani".

"El (planul - n.r.) pleacă de la cele trei spitale regionale. Vin alte proiecte de investiţii, un nou Spital de Arşi, un spital de copii, o nouă clădire a Spitalului C.C. Iliescu. Nu va fi niciun fel de privatizare a sistemului public de sănătate şi nici pentru spitale. Poate parteneriat public privat. Avem mai multe scenarii în vedere", a explicat ministrul.

Legat de infecţiile intraspitaliceşti, ministrul a explicat că nu este vorba despre un fenomen nou, în contextul în care "sistemul de sănătate s-a deteriorat treptat".

"Este esenţial ca spitalele în care investim să aibă un laborator propriu. Cele fără laborator au servicii externalizate. Este vorba despre un program pilot. Raportarea se face acum lunar către Direcţia de Sănătate Publică şi de acolo către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Avem în vedere schimbarea contractului de management.

Infecţiile nosocomiale nu sunt un fenomen nou. Cred că sistemul de sănătate nu s-a deteriorat brusc, ci treptat. Au venit aşteptări din ce în ce mai mari ale societăţii. Muşamalizarea nu mai este acceptată", a afirmat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că una dintre problemele sistemului este faptul că sunt tot mai puţini medici. "Peste 20.000 de medici au părăsit ţara. România a investit în ei. Avem timp să creştem plata gărzilor, salariile medicilor, să mai reparăm câteva lucruri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor