Veşti proaste pentru români în plină vară: Se anunţă scumpiri la carburanţi şi gaze

Diesel (Pixabay.com)
Andrei Popescu
28.06.2024

Românii vor avea parte în această vară de o a doua creştere a preţurilor carburanţilor generată de majorarea accizelor. Mai exact, de la 1 iulie, litrul de motorină va fi mai scump cu 40 de bani, în timp ce litrul de benzină cu 43 de bani, relatează Antena 3. Şi gazele se scumpesc de la 1 iulie, deci astfel cresc şi facturile.

De asemenea, creşterea preţului la carburanţi ar putea genera scumpiri în lanţ, primele care ar putea fi vizate de scumpiri fiind alimentele, în condiţiile în care transportul mâncării se face majoritar pe cale rutieră în ţara noastră.

Creşterea preţurilor produselor alimentare şi nealimentare duce la presiune asupra inflaţiei, care menţine sus dobânzile. Iar dobânzile ridicate menţin ratele românilor la un nivel greu de suportat.

Potrivit site-ului citat, de la 1 iulie, cotaţia IRCC, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, va scădea, uşor, de la 5,90%, cât este în prezent, la 5,86%. Astfel, dacă luăm ca exemplu un credit ipotecar, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproximativ 7 lei. Toate acestea după ce rata a crescut cu peste 600 de lei în ultimii 2 ani.

Totodată, veştile nu sunt bune nici în ceea ce priveşte cursul leu-euro, în condiţiile în care majoritatea analiştilor se aşteaptă la o depreciere a leului în următoarea perioadă.

Prin urmare, continuă sursa citată, în următoarele luni, euro ar urma sa treacă de pragul de 5 lei, ajungând la 5,01 lei pentru un euro. În următorul an ar ajunge la 5,06 mai spun analiştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor