Producător de carne de pui şi ouă: Suntem sufocaţi de importurile din Ucraina. O să punem lacătul pe poartă

Ioana Constantin şi invitaţii săi
Andrei Pricopie
30.06.2024

Puiu Ilisei, antreprenorul din spatele companiei Pilis Food din judeţul Călăraşi, a acuzat, în emisiunea Ioanei Constantin de pe postul B1 TV, că piaţa este "sufocată" de importurile de ouă şi carne de pasăre din Ucraina.

Dacă autorităţile nu vor face ceva împotriva concurenţei neloiale, firmele româneşti îşi vor închide porţile, ameninţă fermierul.

Jurnalistă: Aş vrea să vă întreb ce se întâmplă, pentru că sunteţi din domeniu şi sunteţi avizat, aceste importuri nu sunt deloc controlate, şi nu este vorba doar despre ouă sau carne de pasăre, ci este vorba de foarte multe importuri care vin din Ucraina, producătorii români sunt supuşi diferit de ai lor.

Puiu Ilisei: Noi suntem sufocaţi de importurile din Ucraina, dar dacă vă aduceţi aminte cei mai vocali au fost pentru porumbul importat din Ucraina, în aceeaşi perioadă se importau şi ouă şi carne de pasăre şi în continuare se importă, cum aţi spus şi dvs., Ucraina nu este în Uniunea Europeană şi nu respectă regulile de bunăstare europeană, securitatea alimentară, datorită acestor importuri la preţuri mici, iar noi să nu uităm acest lucru, noi nu ne putem vinde producţia internă, pentru că se importă de acolo necontrolat.

Iar conform unei directive a Uniunii Europene ar trebui să se aplice taxe vamale de pe 29 iunie, cred, şi aceste taxe vamale trebuie să fie foarte riguros controlate, pentru că şi mai înainte când se impuneau aceste taxe vamale se aducea carne şi ouă din Ucraina via Olanda, ştiţi şmecheria olandeză, se aducea în Olanda şi se importa în România.

Noi cerem celor care pot şi se ocupă intens de această situaţie, şi anume Vama, Direcţia Sanitară Veterinară, să controleze şi să urmărească foarte atent aceste importuri, pentru că altfel o să primim ouăle de Ucraina pe piaţă, iar noi trebuie să punem lacătul pe poartă, pentru că nu putem să concurăm cu aceste preţuri, şi, de asemenea, nu putem să concurăm cu această calitate.

Vreau să spun că multe supermarketuri preferă ouă marcate cu cifra 3 din Ucraina, iar de cele din România nu vor să audă că au cifra 1 şi cifra 2, care sunt nişte ouă superior calitativ faţă de cifra 3, care sunt găini ţinute în cuşti etc. Noi îndeplinim nişte condiţii pe care Uniunea Europeană ni le impune, avem nişte costuri suplimentare, facem controale pe producţia pe care noi o avem, pe când carnea sau ouăle din Ucraina nu îndeplinesc aceste condiţii datorită faptului că ele nu sunt supuse acestor controale şi acestor costuri suplimentare.

Vă rugăm încă o dată să se ia măsuri foarte stricte, că altfel noi suntem nevoiţi să închidem fermele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor