„Valea celor Nouă Sate”: Pământ sacru pentru localnicii tibetani

Cascadele Nuorilang din Valea Jiuzhaigou, Sichuan, China. (wikipedia.org)
Mioara Stoica
30.06.2014

Valea celor Nouă Sate (Jiuzhaigou) este printre cele mai frumoase locuri din lume. Situată în regiunea Nanping, în partea de nord a provinciei Sichuan, în China, a fost declarată, în anul 1982, loc pitoresc protejat, iar zece ani mai târziu întreaga vale a fost inclusă în lista Patrimoniului Natural Mondial UNESCO.

Este numită astfel deoarece, pe o suprafaţă de aproximativ 700 de kilometri pătraţi acoperiţi în mare parte de pădure, există 9 sate împrăştiate într-o vale lungă de aproximativ 40 de km, la o altitudine cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de metri. Aici locuiesc oameni de etnie tibetană care dintotdeauna au considerat sacre cursurile de apă şi munţii din zonă.

Peisajul este suprarealist, cu lacuri de culoare turcoaz, verdeaţă luxuriantă, vârfuri acoperite de zăpadă, păduri, cursuri de apă şi cascade. Mai mult, Jiuzhaigou, care oferă vizitatorilor săi acest peisaj uluitor şi minunat, reprezintă şi un ecosistem bogat în comori naturale ce trebuie protejate; habitatul favorizează creşterea multor plante aromatice şi medicinale, care, în alte părţi ale Chinei, sunt pe cale de dispariţie. În ceea ce priveşte fauna, aici întâlnim panda gigant, maimuţa de aur, gnu, cerbul cu limba albă şi, de asemenea, mai mult de 140 de specii de păsări.

Obiceiurile locale ale poporului tibetan cât şi cele ale locuitorilor Qiang contribuie la atmosfera magică a locului: conform legendei, în timpurile îndepărtate, Dago, zeul muntelui, s-a îndrăgostit de zeiţa Semo şi i-a dăruit o oglindă făcută din vânt şi nori. Dragostea lor a fost tulburată de prezenţa unui demon şi Semo, din greşeală, a spart oglinda în 108 bucăţi, care, căzând pe Pământ, s-au transformat în lacurile pline de culori fermecătoare ale Văii Jiuzhaigou, numite de către săteni "Haizi" (copiii mării).

Ceea ce atrage turiştii în această vale este structura sa geologică: un peisaj presărat cu munţi carstici şi gheţari, lacuri glaciare formate prin căderile de stânci care închid aceste bazine, ce conţin o apă cristalină datorită prezenţei de carbonat de calciu.

Pentru chinezi, Valea celor Nouă Sate - un adevărat paradis plin de azalee şi frunze de arţar care încadrează toate iazurile, cu morfologia sa de tip carstic, cu apele sale bogate în particule de calciu, magneziu şi acid carbonic, ce reflectă puternic razele albastre şi verzi, formând culorile curcubeului pe suprafaţa apei - este pământul sacru al tibetanilor locali, de aceea omenirea are doar dreptul de a-l proteja. Toţi ar trebui să urmăm exemplul bun al tibetanilor, educaţi de la o vârstă fragedă să aibă grijă de fiecare fir de iarbă şi fiecare pom, şi pe cel al bătrânilor înţelepţi care îşi sfătuiesc mereu copiii să nu spele rufele în râuri şi să nu contamineze malurile acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor