Un salt în magia naturii din Cambodgia dincolo de Angkor

Cambogia, Fluviul Mê Kông: delfinii de apă dulce "Irrawaddy"
Cambogia, Fluviul Mê Kông: delfinii de apă dulce "Irrawaddy" (TANG CHHIN SOTHY / AFP / Getty Images)

Cambogia, ţara Khmerilor Roşii, cu istoria şi natura sa: de la fluviul Mê Kong la delfinii de apă dulce numiţi „delfinii Irrawaddy” şi satele suspendate deasupra apei.

Apar în tăcere din apele noroioase ale fluviului
Mê Kong: mai întâi ochii ce par că zâmbesc turiştilor, apoi faţa, ca şi cum ar vrea să se asigure că nu există pericole. Sunt delfinii râurilor, cunoscuţi sub numele de „delfinul Irrawaddy” care acum pot fi văzuţi numai în Cambodgia, în apropierea oraşului Kratie şi, mai rar, în Indonezia şi Birmania.

Este suficient să se ajungă la portul Kampi, pe drumul spre Sambor şi sărind pe una din bărcile cu motor tradiţionale - gestionate direct de către comunitatea locală - în aproximativ o jumătate de oră de navigare, vizitatorii sunt duşi pe porţiunea fluviului unde încă mai supravieţuiesc 50 de delfini. Înainte de anii '70 erau cel puţin 1.000, dar se pare că Khmerii Roşii nu au iertat nici măcar animalele de atrocităţile lor şi se distrau ucigându-i cu lovituri de mitraliere. Unii spun că erau ucişi pentru a extrage un ulei preţios, alţii spun că doar pentru distracţie, relatează Repubblica on-line.

În general ei se deplasează în grupuri mici. Odată ce au fost reperaţi şi motorul a fost oprit se apropie de barcă efectuând timide şi curioase salturi, spre deliciul publicului. O întâlnire emoţionantă - ce se poate întâmpla doar pe două dintre cursurile de apă dulce ale planetei - cu una dintre cele cinci specii de delfini de apă dulce, care din păcate este pe cale de dispariţie.

Mê Kong este cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est. Izvoarele sale se află în Munţii Tangla (culmea Tanggula) din Podişul Tibet, la o înălţime de aproximativ 5.200 de metri. Părăsind teritoriul Chinei, Mê Kong marchează graniţa dintre Birmania şi Laos, şi mai departe înspre sud, dintre Laos şi Tailanda, iar apoi traversează Câmpia Cambodgiei, pentru a forma pe teritoriul Vietnamului o deltă întinsă prin care se varsă în Marea Chinei de Sud. Numele fluviului în vietnameză înseamnă: "râul celor nouă dragoni". Fluviul parcurge teritoriul următoarelor ţări: China, Birmania, Laos, Tailanda, Cambodgia şi Vietnam. Mê Kong este navigabil pe sectoare, în funcţie de anotimp (în sezonul ploios până la Vientiane; 1.600 km).

Nu departe se află liniştita insulă din Koh Trong. Accesibilă de la Kratie (după o scurtă traversare cu barca) insula este o fâşie îngustă de nisip locuită de câteva sute de fermieri care cultivă orez şi fructe. Lungă de aproximativ 10 kilometri, se vizitează pe bicicletă (care se închiriază lângă debarcader) pe drumul principal ne-asfaltat care o traversează, trecând pe lângă case din lemn simple, un stupa antic (monument religios destinat comemorării sau păstrării relicvelor unei căpetenii budiste), pomi fructiferi şi grădini de flori.

Insula se dezvoltă ca un centru eco-turistic, cu o atenţie specială la protecţia mediului şi promovarea tradiţiilor locale, cu posibilitatea de a locui într-un complex similar cu pensiunile de la noi, care aici are numele de Trong Community Homestay. Cine vrea să se bucure de apusul de soare peste râu fără să sacrifice confortul poate alege, în schimb, bungalourile fermecătoare din Sala Koh Trong, situate la capătul de nord al insulei.

Fluviul Mê Kong şi afluenţii săi marchează cu siguranţă peisajul rural al Cambodgiei - pornind de la capitala Phnom Penh - şi tot teritoriul statului asiatic, care într-un anumit fel, chiar datorită gestionării apei şi-a păstrat bogăţia naturală. Cambogienii au învăţat să trăiască cu aceste ape, construind adevărate sate plutitoare, cum ar fi cele întâlnite pe malul lacului Tonlè Sap. Cel mai renumit şi aglomerat cu turişti este satul din Chong Kneas, cu micul său muzeu şi cu excursiile în barcă organizate de asociaţia pescarilor locali.

Mai puţin cunoscute, şi tocmai de aceea, mult mai interesante, sunt satele din Kompong Pluk, situate lângă pădurea tropicală cu copacii pietrificaţi: Kompong Khleang, cel mai mare sat plutitor din zonă cu câteva case decorate şi micul Me Chrey, doar recent "descoperit" de turişti, are case care în sezonul ploios sunt ancorate în jurul unei pagode.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură