Vâlcov nu mai vrea acord cu FMI în viitor
alte articole
Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional "trebuie dus până la capăt şi nu mai trebuie continuat", a declarat ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, în cadrul unui interviu pentru RFI.
Întrebat dacă există riscul ca România să se împrumute mai scump de pe pieţe, fără un acord cu FMI, Darius Vâlcov a replicat: "Eu nu cred că acest risc este real. Sunt păreri şi păreri. Sunt unii specialişti care susţin încheierea unui nou acord cu FMI şi Comisia Europeană, bine, am cam rămâne ultimii din Europa care am face acest lucru şi sunt alţii care susţin părerea mea şi anume că nu mai trebuie continuat, trebuie dus până la capat acest acord şi nu mai trebuie continuat.
Cred că acest risc, unicul de fapt pe care îl tot vehiculează pe piaţă anumiţi analişti nu este extrem de serios. Aici depinde foarte mult de ratingul ţării, de istoricul (...) şi de performanţa economică si de modul în care duci la bun sfârşit o execuţie bugetară şi bineînţeles la felul în care se mişcă economia."
Vâlcov este de părere că dacă noi ca ţară ne facem bine treaba internă, nimeni nu va veni cu un rating defavorabil, astfel încât împrumuturile pentru refinanţare pe care noi le facem să fie dezavantajoase pentru statul român.
În ceea ce priveşte eventualitatea declanşării unei noi crize în anul 2015, ministrul de Finanţe susţine că nu există indicii în acest sens.
"Nu sunt semne că ar urma anul viitor o criză, dar pentru această situaţie România are pregătită o soluţie de avarie. Aşa cum ştiţi, mult-discutatul şi faimosul buffer de cinci miliarde între timp a ajuns la aproape 9,2 miliarde. Dacă am scădea de aici banii din privatizări, am rămâne cu şapte miliarde sigur, şapte miliarde pe care i-am putea folosi aproape şase luni de zile pentru a ne acoperi toate cheltuielile urgente pe care România le-ar avea în cazul unei crize extrem de severe. Nu sunt multe ţări care au astfel de situaţii. (...) Dar anii următori nu se anunţă deloc răi pentru România şi pentru Europa şi cred că ar trebui să vedem cum facem să avem o creştere economică cât mai mare şi în nici un caz să nu mergem exclusiv pe ideea unei variante pesimiste", a precizat acesta.